Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Τσίπρας: «Κόκκινη γραμμή» οι κύριες συντάξεις
Τσίπρας: «Κόκκινη γραμμή» οι κύριες συντάξεις

Τσίπρας: «Κόκκινη γραμμή» οι κύριες συντάξεις

Στην «κόκκινη» γραμμή της διατήρησης των κύριων συντάξεων χωρίς περικοπές, επέμεινε χθες ο , κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το τρέχον έτος.

«Δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχή από το 2010 μείωση των κύριων συντάξεων», είπε χαρακτηριστικά προς τους υπουργούς του ο κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος επισήμανε ότι οι περικοπές που έγιναν στο παρελθόν απέτυχαν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Ο κ. Τσίπρας έκανε ρητή αναφορά στα περίπου 700 εκατ. της πρόσθετης εξοικονόμησης που απομένουν για το 2016, λέγοντας ότι αυτά μπορούν να προέλθουν από οποιαδήποτε πρόσφορη πηγή. «Συνεπώς, η ούτε περιγράφει ούτε, πολύ περισσότερο, απαιτεί νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις». Με αυτή την αφορμή ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στα κόμματα της αολίτευσης τονίζοντας ότι ακριβώς αυτές οι διατυπώσεις της ς τον οδήγησαν να ζητήσει τη συναίνεση η οποία, όπως είπε, «δυστυχώς» δεν ευρέθη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες συζητήθηκαν, δίχως όμως ιδιαίτερες λεπτομέρειες, τα «ισοδύναμα» μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η κυβέρνηση ακριβώς για να αποφύγει τις περικοπές σε συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να διατηρήσει τις κύριες συντάξεις ανέπαφες, η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει σε μια σειρά από κινήσεις. Κατ' αρχάς με τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, την εκποίηση μέρους της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και μέσω περικοπών που θα επιβάλει στα μερίσματα και τα εφάπαξ. Σημαντικό σκέλος στην πρόταση της κυβέρνησης θα αποτελέσουν διαρθρωτικά μέτρα, όπως η πάταξη της εισφοροδιαφυγής και η αύξηση της εισπραξιμότητας των Ταμείων. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα σπάνια γίνονται δεκτά με ενθουσιασμό από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στο τραπέζι παραμένει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν κυρίως στην αύξηση της μιας ποσοστιαίας μονάδας (0,5% για τους εργαζομένους, 0,5% για τους εργοδότες) μόνο στις κρατήσεις που αφορούν την επικούρηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η υπόλοιπη μία μονάδα για τις κύριες συντάξεις να αποσυρθεί εάν οι δανειστές κάνουν δεκτές τις παραμετρικές . Σημειώνεται ότι από την πλευρά του κ. Ιω. Δραγασάκη εξακολουθούν να αναφέρουν ότι ένα μέρος από τα χρήματα που δεν χρησιμοποιήθηκαν τελικά για την των τραπεζών, είναι δυνατόν να κατευθυνθεί στα Ταμεία, προκειμένου να διασφαλιστεί το σύστημα στα δύσκολα δημοσιονομικά χρόνια που ακολουθούν. Οι δανειστές δεν δέχονται μια τέτοια λύση, καθώς θεωρούν ότι αυτά τα χρήματα πρέπει να επιστρέψουν στον ESM.

Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να ζητήσει από τους υπουργούς του περισσότερη δουλειά και βελτίωση του συντονισμού του κυβερνητικού έργου. «Κάθε υπουργός οφείλει να ιεραρχεί τις προτεραιότητές του και να τις υλοποιεί με συγκεκριμένο, σύντομο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα», είπε ο και επισήμανε πως «οι καθυστερήσεις πλέον δεν δικαιολογούνται». «Ολοι κρινόμαστε», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως οι υπουργοί της κυβέρνησής του είναι «καθημερινά κρινόμενοι και μάλιστα με πολύ πιο αυστηρά κριτήρια» από τους προκατόχους τους. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η εντολή της 20ής Σεπτεμβρίου είναι διπλή και αφορά, πρώτον, την έξοδο από την επιτροπεία και, δεύτερον, τη σύγκρουση με τη διαπλοκή και το «οικονομικό-πολιτικό κατεστημένο, που βύθισε τη χώρα στην κρίση και τώρα ζητάει και τα ρέστα».

Έντεκα νομοσχέδια μέχρι τον Ιούνιο του 2016

Τις 11 νομοθετικές δράσεις που θα προωθήσει η κυβέρνηση εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016, ανακοίνωσε χθες ο κ. Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι μετά τις γιορτές θα προωθηθούν οι εξής δράσεις:

Πρώτον, θα εφαρμοστεί ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες, που έχει ήδη ψηφιστεί.

Δεύτερον, εντός του Ιανουαρίου θα κατατεθεί νέος αναπτυξιακός νόμος, με αιχμές τη νέα , την αγροτοδιατροφική παραγωγή και τις εξωστρεφείς παραγωγικές δραστηριότητες.

Τρίτον, θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, με έμφαση στο νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Τέταρτον, θα προωθηθεί η μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Πέμπτον, τον Φεβρουάριο θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία και .

Εκτον, θα προωθηθεί νομοσχέδιο για την έρευνα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Εβδομον, Θα κατατεθεί νομοσχέδιο «για τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγή των ιδιωτικών και δημόσιων έργων».

Ογδοον, θα ακολουθήσει νομοθετική πρωτοβουλία που θα οριοθετεί τους τρόπους ανάθεσης και εκτέλεσης των δημόσιων έργων.

Ενατον, θα κατατεθεί προς ψήφιση ο νόμος για το λαθρεμπόριο του καπνού.

Δέκατον, έως τον Φεβρουάριο θα έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ενίσχυση των μέσων καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Και, ενδέκατον, τον Ιανουάριο θα έρθει στη Βουλή κατά προτεραιότητα ο νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση