Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος
Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος

Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος

Πρόταση από Ελλάδα – Βουλγαρία – Σερβία- Ρουμανία για συνδιοργάνωση του Μουντιάλ του 2030

Η σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή μας, υπογράμμισε ο , κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τετραμερή συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας που διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Μια συμφωνία, όπως τόνισε, που «θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευημερία και την οικονομική συν- στη νοτιοανατολική Ευρώπη και που μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας, μετατρέποντάς τη σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό, εμπορικό, ναυτιλιακό και μεταφορικό διαμετακομιστικό κόμβο».

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα Βαλκάνια 4 χρόνια πριν, για να τονίσει πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση σήμερα.

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το καλοκαίρι του 2017 ήταν μια δύσκολη στιγμή για την περιοχή, με τις σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ» .

«Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε τη σημασία που αποδίδουμε στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά ειδικότερα της Σερβίας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων χωρών», είπε ο , κατά τη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου και επισήμανε τον ιδιαίτερο συμβολισμό του γεγονότος ότι τρεις βαλκανικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται μαζί με τη Σερβία σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Ο   χαρακτήρισε επίσης τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου –ο οποίος συμμετείχε στη Διάσκεψη – έναν σημαντικό συνομιλητή και έναν πολύ σημαντικό φίλο με τον οποίο «θα κουβεντιάσουμε, είπε, για τις δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας των χωρών μας και σταθερής τετραμερούς συνεργασίας των 4 μας με έναν εταίρο, το , που μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στην περιοχή».

Πρόταση από Ελλάδα – Βουλγαρία – Σερβία- Ρουμανία για συνδιοργάνωση του Μουντιάλ του 2030

Πρόταση για συνδιοργάνωση του Μουντιάλ του 2030 από τις τέσσερις βαλκανικές χώρες, προέκυψε σήμερα, όταν ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ πρότεινε την κοινή υποψηφιότητα για το Μουντιάλ 2030, από την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Σερβία και την Ρουμανία, στην διάρκεια της σημερινής Τετραμερούςς Συνόδου Κορυφής στη Βάρνα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν, παίρνοντας τον λόγο, είχε αποκαλύψει πως ο Σέρβος Πρόεδρος, , εκδήλωσε την επιθυμία οι τέσσερις χώρες να διοργανώσουν ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός σε βάθος δεκαετίας. Τότε ήταν που ο Μπόϊκο Μπορίσοφ προχώρησε στην συγκεκριμένη πρόταση.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που αποδεικνύει την μεγάλη δυναμική του εγχειρήματος και την προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, επιτρέποντας τους την εξέταση της από κοινού διοργάνωσης του κορυφαίου ποδοσφαιρικού γεγονότος στον κόσμο, του Μουντιάλ, το 2030.

Να σημειωθεί πάντως, ότι στην προσπάθειά τους αυτή, θα συναντήσουν δύσκολους αντιπάλους, αφού για το Μουντιάλ του 2030 υπάρχει ήδη η κοινή υποψηφιότητα Αργεντινής, Παραγουάης και Ουρουγουάης, ενώ η ομοσπονδία της ς, γνωστοποίησε πως θα σταθεί στο πλευρό των ς, Σκωτίας, Ουαλίας και Β.ς, προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα κοινής υποψηφιότητας για το Μουντιάλ του 2030. Επιπλέον σκέψεις κάνουν για κοινή πρόταση Αλγερία, Τυνησία και Μαρόκο.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση