Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Τσίπρας: Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί
Τσίπρας: Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί

Τσίπρας: Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί

Tη δέσμευση πως θα τηρήσει τη συμφωνία και θα συνεχίσει την εφαρμογή του Μνημονίου, αλλά με αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ της ανάπτυξης, εφόσον είναι κυβέρνηση, ανέλαβε ο Αλέξης ς, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην 80η Διεθνή Εκθεση ς. Οπως είπε χαρακτηριστικά  στόχος είναι να ξεφύγουμε το γρηγορότερο δυνατό από τη μέγγενη της επιτροπείας, με την ελάφρυνση του χρέους, την στην ανάπτυξη και την αλλαγή των κακώς κειμένων, με σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές.

Παράλληλα, ο Αλέξης ς επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία ήταν η καλύτερη που θα μπορούσε να φέρει. Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες που θα συνάψει ενδεχομένως μετά τις εκλογές σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα, «έριξε το γάντι» στα μικρά κόμματα λέγοντας χαρακτηριστικά «ρωτήστε τα αυτά αν θέλουν να συνεργαστούν μαζί μου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε εξάλλου ότι ο δρόμος της δραχμής δεν είναι δρόμος εξόδου από την κρίση, σημειώνοντας ακόμη πως ο μόνος δρόμος, τον οποίο και θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο δρόμος της σκληρής διαπραγμάτευσης που πετυχαίνεις νίκες.

«Διεκδικούμε ισχυρή εντολή από τον λαό για να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε τον περασμένο Γενάρη», «για να μην πραγματοποιηθεί το σχέδιο των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων σε Ελλάδα και Ευρώπη για “αριστερή παρένθεση”», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου, σε ερώτημα με ποιον θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών.

Τόνισε ότι από εκεί και πέρα, ο λαός θα κρίνει για το ποιος θέλει να τον κυβερνήσει. Υπογράμμισε ότι το δίλημμα είναι αν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ που φέρει όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος, όπως είπε και πρόσθεσε ότι ο λαός θα αποφασίσει αν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με απόλυτη πλειοψηφία είτε με συνεργασίες, προσθέτοντας ότι έχει αποδειχτεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεργαστεί ακόμα και με δυνάμεις που έχουν αντίθετη ιδεολογία, όπως με τους ΑΝΕΛ, που υπήρξε μια έντιμη και ειλικρινής συνεργασία. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ο κ. Καμμένος του στάθηκε σε πολύ δύσκολες στιγμές πιο έντονα απ' ό,τι άλλοι συνεργάτες του, με τους οποίους είχαν την ίδια ιδεολογική αφετηρία.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να του ευχηθεί “καλή επιτυχία” και πρόσθεσε χιουμοριστικά σχολιάζοντας το τηλεοπτικό σποτ των ΑΝΕΛ: «να επισημάνω ότι το αριστερό μου χέρι είναι μια χαρά, δεν έχω κανένα πρόβλημα».

Σχολιάζοντας το υποθετικό σενάριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει δεύτερος στις εκλογές, ο κ. Τσίπρας είπε: “Αυτό είναι Δημοκρατία, άμα ο ελληνικός λαός θέλει να επιλέξει την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος και επιλέξει την στο χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει ως υπεύθυνη δύναμη να αγωνίζεται και να υπερασπίζεται όλα όσα υπερασπίζεται μέχρι σήμερα αρχές, αξίες, ιδανικά, την κοινωνική πλειοψηφία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους”. Πρόσθεσε μάλιστα χαρακτηριστικά πως “σε αυτή την περίπτωση δεν θα φύγω, δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα από μένα”.

Αναφερόμενος στη χτεσινή συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, είπε ότι είναι καλό πράγμα να ζητάει κανείς “συγγνώμη” και πως όμως ο κ. θα έπρεπε να ζητήσει “συγγνώμη” για όσα έκανε το κόμμα του τα προηγούμενα 40 χρόνια, αλλά και για τα τελευταία 2,5 χρόνια συγκυβέρνησής του με το ΠΑΣΟΚ χωρίς καμία διεκδίκηση, «γιατί όταν εμείς δίναμε τη μάχη μάς έλεγε ότι κωλυσιεργούμε και ότι έπρεπε να υπογράψουμε ό,τι μας δίνουν οι δανειστές».

«Δεν ζητάω να μου πει συγγνώμη που με είπε “ψευτράκο”, “πονηρούλη”», είπε και τόνισε ότι «είναι οξύμωρο να ζητάει συνεργασία και να θέλει να πείσει ότι δεν έχει διαφορές».

Σημείωσε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και τις δυνάμεις εκείνες που δοκιμάστηκαν στη διακυβέρνηση της χώρας επί 40 χρόνια, όπου η ΝΔ είχε κομβικό ρόλο. Τόνισε πως το διακύβευμα των εκλογών είναι αν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ η οποία θα φέρνει μαζί της όλα αυτά που έρχονται από το παρελθόν.

Η ΝΔ προσπαθεί να πείσει ότι για όλα τα δεινά δεν φταίει εκείνη αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, που για 6 μήνες μάτωσε για να βγάλει τη χώρα από τη μέγγενη, τόνισε ο κ. Τσίπρας, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στη ΝΔ ότι η στρατηγική της δεν είναι ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά Τσίπρα, γιατί ξέρουν ότι έτσι θα έχαναν κατά κράτος. Αντίθετα, είπε, η ΝΔ δεν λέει να συγκρίνουμε τα προγράμματά μας, αλλά να συγκρίνουμε τι υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη και τι κατάφερε να υλοποιήσει. Η ΝΔ απουσιάζει από την προεκλογική περίοδο, διαπίστωσε και τόνισε ότι οι πολίτες μπορούν να κρίνουν τη μάχη που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ επί 6 μήνες.

Αναφερόμενος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη Γεννηματά και διερωτώμενος πού συγκαταλέγει το κόμμα η νέα ηγέτης του,  υποστήριξε ότι η κα Γεννηματά επιλέγει να στοιχίζεται πίσω από τον κ. Μεϊμαράκη το κόμμα του οποίου ανήκει στο , το κόμμα της κ. Μέρκελ.

Σημείωσε ότι ο καθένας αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά όπως θέλει, για να συμπληρώσει πως όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι «το κόμμα που καθοδηγείται από τον κ. Βενιζέλο δεν μπορεί να έχει σχέση με το καινούριο». «Πώς να το κάνουμε», προσέθεσε. «Είναι ο βασικός υπαίτιος μιας πολιτικής κακοδαιμονίας και μιας εξαιρετικά αρνητικής εξέλιξης για τα ασφαλιστικά ταμεία», είπε, για προσθέσει πως «εκφράζει το πιο παλιό απ' το παλιό και είναι σήμερα κεντρικό στέλεχος αυτού του κόμματος».

Αναφερόμενος στις δύο συναντήσεις που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, για την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «στη Ρωσία δεν πήγα ποτέ να ζητήσω λεφτά κι αυτό θα το διαπιστώσετε στις κοινές που έκανα στη και στην Πετρούπολη».  Σημείωσε ότι προσπάθησε να κάνει εμπορικές συνεργασίες, ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις πρέπει να αποκατασταθούν, πως ο αγωγός αν περάσει από την Τουρκία πρέπει να περάσει κι από την Ελλάδα, και αυτό θα είναι μια σημαντική εξέλιξη διότι θα καταστεί ενεργειακός κόμβος η χώρα μας. Παράλληλα είπε ότι οι εμπορικές μας σχέσεις πρέπει να ομαλοποιηθούν, καθώς επίσης και ότι πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα Ρώσοι τουρίστες.

«Τώρα κάποιοι ενδεχομένως είχαν άλλου είδους αυταπάτες, ότι η Ρωσία είναι συνέχεια της Σοβιετικής Ενωσης. Ας κάτσουν να τα λύσουν», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα γιατί δεν κάνει αυτοκριτική για όσα έχουν γίνει με αποκορύφωμα τα capital controls απάντησε:

«Σώσαμε τις τράπεζες, δεν τις χάσαμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση