Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τσίπρας- Ερντογάν: Δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση των δύο με τους «οκτώ»
Τσίπρας- Ερντογάν: Δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση των δύο με τους «οκτώ»

Τσίπρας- Ερντογάν: Δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση των δύο με τους «οκτώ»

Για μια δύσκολη συνάντηση που είχε στο επίκεντρο της το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, των οκτώ Τούρκων που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα αλλά και το Κυπριακό έκανε λόγο ο πρωθ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες. Δεν θα έλεγα ότι ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις. Διήρκησε περίπου δύο ώρες, θίξαμε όλη την ατζέντα» τόνισε ο στη συνέντευξη Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά τη συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εθεσα επιτακτικά το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Προφανώς ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα των «8» που έχουν ζητήσει και τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματος και κατέστησα σαφές ότι στην Ελλάδα η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη» επεσήμανε ο κ. και πρόσθεσε: «Κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των δύο είναι ένα ζήτημα ουσιαστικό για τη σχέση των δύο χωρών. Δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση των θεμάτων των δύο, εντούτοις ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί πολύ σημαντικό το ζήτημα των «8», θεωρεί ότι μετείχαν στο πραξικόπημα, αλλά του έδωσα να καταλάβει ότι το ζήτημα των οκτώ δεν μπορεί να συσχετίζεται με το ζήτημα των δύο. Είναι άλλο θέμα όταν κάποιος ζητά κι άλλο αυτό που αφορά τη σύλληψη και την κράτηση δύο στρατιωτικών που κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης ρουτίνας πέρασαν κάτα λάθος στην άλλη πλευρά. Δεν ζητάμε κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Να οριστεί η διαδικασία, να δικαστούν και να μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους».

Σημείωσε δε το εξής: «υπογράμμισα ότι για την ελληνική κυβέρνηση οι πραξικοπηματίες από οποιαδήποτε χ δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας και συζητήσαμε την περαιτέρω στον τομέα της ασφάλειας».

Στη συνέχεια, ο πρωθ είπε ότι «η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα είχε στόχο να τεθούν οι βάσεις για ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις μας. Του υπενθύμισα ότι τότε του είχα πει οτι το 2018 η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίσουμε σελίδα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αυτό όμως δεν έχει γίνει κατορθωτό. Εθεσα στοιχεία που αναδεικνύουν την αύξηση της τουρκικής ς στο Αιγαίο και συμφωνήσαμε να δώσουμε έμφαση στην προσπάθεια για μείωση της έντασης στο Αιγαίο».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κυπριακού είπε ότι «τονίστηκε η σημασία που έχει η συνέχιση των συνομιλιών στο πλαίσιο Γκουτιέρες και συμφωνήσαμε να υπάρξει στο αμέσως επόμενο διάστημα στενή επαφή των υπουργών μας Εξωτερικών για το θέμα αυτό».

 

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση