Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τσίπρας: Εκτός μνημονίων και ασφυκτικής επιτροπείας η 83η ΔΕΘ
Τσίπρας: Εκτός μνημονίων και ασφυκτικής επιτροπείας η 83η ΔΕΘ

Τσίπρας: Εκτός μνημονίων και ασφυκτικής επιτροπείας η 83η ΔΕΘ

ΝΔ: «Κακόγουστη θεατρική παράσταση» η ομιλία του πρωθυπουργού

Με μία ιδιαίτερη αναφορά στην Κίνα, την τιμώμενη χώρα της φετινής Διεθνούς Έκθεσης ς, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 82ης ΔΕΘ.

Ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για μια χώρα «με μακραίωνη ιστορία, παράδοση και κουλτούρα, ένας αρχαίος πολιτισμός, πρωταγωνίστρια σήμερα των διεθνών εξελίξεων», με την οποία η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εμβαθύνει τη συν της με οικονομικές και πολιτιστικές ανταλλαγές.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε κάνοντας λόγο για έναν «δρόμο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, μίας νέας ανάπτυξης, κοινωνικής οργάνωσης και ελευθερίας», τονίζοντας την αναγκαιότητα να μην επιστρέψουμε στο παρελθόν.

«Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε με ποια μέτρα με ποιους θεσμούς να οργανώσουμε την Ελλάδα του αύριο, ώστε η έξοδος από τα μνημόνια να μην είναι επιστροφή στο παρελθόν. Να διαμορφώσουμε τις πολιτικές και τους θεσμούς που θα εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναγυρίσει στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη Ελλάδα του σχεδιασμού της ισότητας, της ισονομίας, της αξιοκρατίας, του κοινωνικού κράτους, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης. Να δημιουργήσουμε θεσμούς για να μπορούμε να προστατεύουμε αυτό που ονομάζουμε δημόσιο συμφέρον. Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον δεν είναι τυχαίο γεγονός. Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια. Η θετική προοπτική της χώρας είναι πλέον ορατή και αναγνωρίζεται τόσο από τους εταίρους μας, όσο και από τις διεθνείς αγορές», συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πρέπει να αποτραπεί η επιστροφή στην Ελλάδα που χρεοκόπησε.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός εστίασε στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί συνέπεια «και της ανάκτησης του κύρους και των διεθνών συμμαχιών της χώρας».

«Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν, η επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα, του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν, και φυσικά οι δύο επισκέψεις μου στην Κίνα ως πρωθυπουργού, αποδεικνύουν ότι η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος, των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν εξαιρετικό οιωνό» αναφορικά με τη θετική τροχιά στην οποία έχει μπει η ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι «το 2016 οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται βελτίωση καθώς το Α΄ τετράμηνο έχουμε εισροή 1,4 δισ.ευρώ»

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, «η αλλαγή του κλίματος και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης δεν είναι τυχαίο γεγονός αλλά έχει να κάνει με συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις και την δημιουργία ενός άλλου μοντέλου παραγωγής και υλοποίησης δημοσίων πολιτικών», χαρακτηριστικό παράδειγμα του οποίου είναι η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στη χώρα. «Αυτό σημαίνει εισροή πόρων 11 δισ. για την ελληνική οικονομία από το 2015 και μετά, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της επιχειρηματικής καινοτομίας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού. Στη συμφωνία του μεσοπρόθεσμου προβλέπεται η αύξηση στο 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για υποδομές αγροτικής παράγωγης και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων», προσέθεσε.

Συνεχίζοντας αναφορικά με τις εξελίξεις στην οικονομία, ο πρωθυπουργός είπε πως «ο οδικός χάρτης για την απομείωση και τη του χρέους προσφέρει τη σιγουριά ότι είμαστε πια σε θέση, με σταθερά βήματα, να ξεφύγουμε οριστικά από την παγίδα της επιτροπείας και της καταστροφικής λιτότητας», τονίζοντας ότι η πρώτη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές καθιστά βέβαιο ότι αυτό μπορεί να συμβεί στην ώρα του.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε έναν ψηφιακό εξορθολογισμό του δημοσίου, κάνοντας λόγο για το όραμά ενός ψηφιακού δημοσίου μέχρι το 2020. «Στρατηγικός μας στόχος είναι ένα δημόσιο στο οποίο να έχουν πρόσβαση με ισότιμους όρους όλοι οι πολίτες. Δημόσιο αρωγός στην προσπάθεια της ανάπτυξης και του νέου παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε να προωθήσουμε. Το όραμά μας είναι το ψηφιακό δημόσιο του 2020», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το «αποτύπωμα» των παρεμβάσεων της ς είναι έντονο στην ψηφιακή πολιτική, καθώς «410.000 Έλληνες αποκτούν δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια σε όλες τις περιοχές της χώρας που δεν έχουν ψηφιακό σήμα», την ίδια στιγμή που «14.500 νοικοκυριά σε 47 νησιά μας και 72.000 πρωτοετείς φοιτητές αποκτούν ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, δωρεάν ή με σημαντική επιδότηση».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επιπλέον στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, σημειώνοντας ότι «τις επόμενες μέρες σε πείσμα πολλών θα ολοκληρωθεί», τονίζοντας ακολούθως πως «τα πλήγματα στην παραθεσμική ασυδοσία που είχαν επιβάλλει κάποια μεγάλα συμφέροντα, ο έλεγχος στις διάφορες χρυσές λίστες, και η επιβολή των ανάλογων κυρώσεων, πιστοποιούν την θέλησή μας, να μην κάνουμε εκπτώσεις σε μια βασική αρχή του κράτους δικαίου: Να ανταμείβονται όλοι ανάλογα με την προσφορά τους, και να προσφέρουν ανάλογα με τις ανταμοιβές τους.Να διασφαλιστεί το δικαίωμα του καθένα κυρίως το νέων να έχουν ίσιο μερδικό από την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».

Ερχόμενος στο ζήτημα της ανεργίας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι από τον Ιανουάριο 2015, μέχρι τον Δεκέμβριο 2016, έχουν δημιουργηθεί 213.000 νέες θέσεις ς, ενώ αντιστοίχως φέτος, έως τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000. «Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ για τα τελευταία 16 χρόνια», σημείωσε ο πρωθυπουργός ,υπογραμμίζοντας ότι «και η ανεργία των νέων υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η δουλεύει συντονισμένα σε τρεις άξονες: «Πρώτος άξονας, οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων. Δεύτερος άξονας, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Τέλος, τρίτος άξονας, ο αναπροσανατολισμός των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη εργαζομένων και τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων».

Λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «θέλουμε η να είναι το επίκεντρο των Βαλκανίων», προσθέτοντας ότι η παρουσία του στην πόλη θα είναι συνεχής και «όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται πράξη πολύ σημαντικά οραματιζόμαστε εδώ και πολύ καιρό».

Τέλος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε αυτό που είπε νωρίτερα σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και τους εργαζόμενους στη διεθνή έκθεση, αναφέροντας ότι τον επόμενο Σεπτέμβριο «η χώρα μετά από οκτώ δυστυχώς ολόκληρα χρόνια θα εγκαινιάζει την 83η ΔΕΘ εκτός μνημονίων και εκτός ασφυκτικής επιτροπείας. Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να το καταφέρουμε και να στηριχθεί η χώρα στις δικές της δυνάμεις. Του χρόνου θα συζητάμε για το πώς θα υλοποιήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα της νέας εποχής».
Μήνυμα εξόδου από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018 έστειλε από το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας την 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

ΝΔ: «Κακόγουστη θεατρική παράσταση» η ομιλία του πρωθυπουργού

«Ο κ. Τσίπρας είναι αστείος στο ρόλο του σοβαρού και υπεύθυνου πρωθυπουργού. Εμφανίστηκε σε μεγάλη απόσταση από την πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες. Χωρίς κανένα σχέδιο για το μέλλον του τόπου. Επέστρεψε με θράσος στον τόπο του εγκλήματος, για να ξανακάνει αυτό που τόσο καλά ξέρει. Να ανεβάσει μια κακόγουστη θεατρική παράσταση», αναφέρει ανακοίνωσή της Νέας Δημοκρατίας για την αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

«Στην πρώτη πράξη, εμφανίστηκε ως αμετανόητος δημαγωγός, υποσχόμενος ανάπτυξη. Εκείνος που κόστισε 100 δισ. ευρώ στη χώρα, που ευθύνεται για την δύο χρόνων και την σημερινή αναιμική πορεία, ενώ η οικονομία μπορούσε να αναπτύσσεται με ραγδαίο ρυθμό. Στην δεύτερη πράξη, ανακάλυψε όψιμα τους επενδυτές. Πανηγυρίζει για τις επενδύσεις που ο ίδιος πολέμησε και ξεχνά τα εμπόδια που ο ίδιος υψώνει: Την υπερφορολόγηση, την πιστωτική ασφυξία, την εχθρότητα στην επιχειρηματικότητα, όλα όσα  μπλοκάρουν μεγάλες επενδύσεις. Απ' το Ελληνικό, μέχρι τις Σκουριές. Ούτε μια λέξη για τα δισεκατομμύρια που χρωστά το Κράτος στους ιδιώτες. Στην τρίτη πράξη, έχει το θράσος να μιλάει στους νέους ανθρώπους. Σε αυτούς που μετέτρεψε στη γενιά των 360 ευρώ γκρεμίζοντας τις ελπίδες τους. Στην τέταρτη πράξη, μας είπε ότι μας βγάζει απ' τα μνημόνια. Ποιος; Ο πρωθυπουργός των άγριων περικοπών στις συντάξεις, στους μισθούς, στο αφορολόγητο.  Ο πρωθυπουργός του ΕΦΚΑ και του ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε, αλλά αύξησε. Ο πρωθυπουργός του τρίτου και του τέταρτου μνημονίου μέχρι το 2022», προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ανακοίνωση συμπληρώνει πως δεν αξίζουν οι Έλληνες άλλη κοροϊδία και αποτυχίες, τονίζονατς πως ο  κ. Τσίπρας παίζει το κρυφτούλι για να αποφύγει τις αναγκαίες αλλαγές που θα ανοίξουν δουλειές για τους πολλούς. Η Ελλάδα χρειάζεται αλήθειες και .  Όχι ψέματα και λόγια.  Χρειάζεται πολιτική αλλαγή και μια αποτελεσματική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση