Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Τσίπρας: Έκτακτο συνέδριο άμεσα
Τσίπρας: Έκτακτο συνέδριο άμεσα

Τσίπρας: Έκτακτο συνέδριο άμεσα

Ν πργματοποιηθεί συνέδριο το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι «ορατές διαφορές στρατηγικού προσανατολισμού», ανάμεσα στην πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις πρόσφατες ψηφοφορίες στη Βουλή, ζήτησε ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης ς νωρίτερα, στην εισήγησή του προς την Πολιτική ραμματεία του κόμματος. «Το ζήτημα είναι υπαρκτό», τόνισε ο κ. ς, για το σχίσμα στο εσωτερικό του κόμματος.

«Σε όλη αυτή την πορεία, έγιναν ορατές οι διαφορές στρατηγικού προσανατολισμού ανάμεσα στην πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, και την μειοψηφία, που εξέφρασε διαφορετική άποψη.  Το ζήτημα είναι υπαρκτό. Η στρατηγική μας πρέπει να αποσαφηνιστεί με νηφαλιότητα και ωριμότητα, μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες, που να εμπλέκουν το σύνολο των κομματικών δυνάμεων. ι αυτό πρέπει να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατόν η συνεδριακή διαδικασία, όπως προβλέπεται από το καταστατικό», σημείωσε κατά την ομιλία του, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός ζήτησε για γίνει διεξοδική αποτίμηση για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει ανοιχτή συζήτηση των αποτελεσμάτων που πέτυχε η κυβέρνηση (χαμηλότοκο δάνειο 85 δις για 3 χρόνια, δέσμευση για απομείωση του χρέους, μείωση των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων, 35 δις αναπτυξιακό πακέτο). Επίσης ζήτησε από την Πολιτική Γραμματεία να υπάρξει και μια συζήτηση που θα αφορά τα λάθη που έχουν γίνει μέχρι τ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τρία ερωτήματα για τη μέχρι τ πορεία της διακυβέρνησής του.

α) Έκανε η κυβέρνηση όλα όσα μπορούσαν να γίνουν, ή όχι; Υπάρχουν πράγματα που παρέλειψε ή απέφυγε να κάνει, και ποια είναι αυτά; Τι δεν χειρίστηκε με τον σωστό τρόπο.

β) Υπήρξε κάποιο ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε; Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα αυτή η εναλλακτική βιώσιμη λύση;

γ) Τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά; Να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στους εκπροσώπους του χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος; Η να δώσει την μάχη στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί;

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για το γεγονός ότι πρέπει να γίνει απόλυτη συνείδηση όλων ότι μια διακυβέρνηση με κύριο την αριστερά έχει παίξει εξαιρετικά κομβικό και καθοριστικό ρόλο σε πολλαπλά επίπεδα.Στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει –και ως της ελληνικής διαπραγμάτευσης- σοβαρότατες πολιτικές διεργασίες, γύρω από τον τρόπο λειτουργίας και την πολιτική της ευρωζώνης. Μια αριστερή ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διαμορφώσει τις συμμαχίες και να δώσει τη μάχη σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση