Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Τσίπρας: Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού
Τσίπρας: Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού

Τσίπρας: Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού

Με τη φράση «δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού», ο κ. Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων σε περίπτωση που στο δημο της προσεχούς Κυριακής υπερισχύσει ως απάντηση το «ναι».

Τόνισε ότι θα σεβαστεί την επιλογή του λαού, ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να γίνει νόμος του κράτους αυτό που θα ψηφίσει ο λαός», δηλαδή το κείμενο που έχουν παρουσιάσει οι εταίροι. Στην περίπτωση που θα επικρατήσει το «όχι», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό θα αξιοποιηθεί για την διαπραγμάτευση, ενώ πρόσθεσε ότι η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι.

«Είμαστε εδώ», είπε χαρακτηριστικά, «οι διαφορές μας στα δημοσιονομικά είναι μηδαμινές, στα άλλα είναι πολύ σημαντικές, άρα ζητάμε λύση που θα είναι οικονομικά και όχι αδιέξοδη, αν αυτή η λύση δοθεί και ‘στο και πέντε', εμείς θα την πάρουμε».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δε θέλουν να μας πετάξουν από την Ευρωζώνη και δε θα το κάνουν, γιατί το κόστος είναι τεράστιο».

Ωστόσο, ενώ τόνισε ότι «η ελληνική δεν έχει επιλογή την έξοδο ή τη διάλυση της Ευρωζώνης», πρόσθεσε ότι η έχει «την ευθύνη επιβίωσης ενός λαού και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να το διασφαλίσουμε», αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επομένη του δημοψηφίσματος. Πρόσθεσε μάλιστα με έμφαση ότι «θα επιβιώσει ο λαός, δεν χρεοκοπούν οι χώρες, μπορεί να χρεοκοπήσουν οι , οι λαοί επιβιώνουν».

Για τις επεσήμανε ότι αυτές θα ανοίξουν αμέσως μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα από την , ότι εξ όσων γνωρίζει αυτό αποτελεί επιθυμία του κ. Ντράγκι, και πως αυτό θα συμβεί τις επόμενες ώρες μετά το δημο.

«Περίμενα τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών διαφορετική απέναντι στο δημοκρατικό δικαίωμα ενός λαού να ζήσει με αξιοπρέπεια», σημείωσε ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αυτό είναι μια διαπίστωση που δεν αφορά το αν ο ίδιος έπεσε έξω, αλλά το εάν η Ευρώπη είναι στα χέρια ανθρώπων που μπορούν να την οδηγήσουν με ασφάλεια σε μια περίοδο με ασύμμετρες απειλές και κρίσεις. Πάντως, όπως παραδέχθηκε ότι δεν χάνει την αισιοδοξία του πως απέναντι στη λαϊκή ετυμηγορία -όσο πιο ισχυρή τόσο καλύτερα- θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν.

Περιγράφοντας τον τελευταίο κύκλο των διαπραγματεύσεων ο κ. Τσίπρας είπε ότι στην Σύνοδο Κορυφής όταν διαπίστωσε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει συμφωνία καθώς συνεχώς ζητούσαν όλο και περισσότερα, είπε στην κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ ότι επιστρέφει στην Αθήνα και θα επικοινωνήσει μαζί τους για να τους ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Πράγματι πρόσθεσε, συνεδρίασε το συμβούλιο, ελήφθη η απόφαση για δημοψήφισμα και επικοινώνησε μαζί τους και τους ενημέρωσε. Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Τσίπρας ζήτησα επέκταση του προγράμματος, αλλά δεν απάντησαν αμέσως. Με πήραν την επομένη, είπε πρωθυπουργός για να μου πουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης, οπότε απάντησα να μην ανησυχούν , ο ελληνικός λαός θα επιβιώσει και χωρίς . Το ότι δεν δόθηκε αυτή η παράταση, θα γραφτεί με μαύρα γράμματα στην ευρωπαϊκή ιστορία, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε τονίζοντας ότι «η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και θα δώσει τη λύση, πιστέψτε με».

“Πραξικόπημα” χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο Αντώνης Σαμαράς και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα σε τηλεοπτικό διάλογο.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση