Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τσακαλώτος: Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση
Τσακαλώτος: Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Τσακαλώτος: Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Με τη φράση «Καήκαμε αν η αξιολόγηση πάει να ολοκληρωθεί Μάιο-Ιούνιο», ο υπουργός Οικονομικών , με παρέμβασή του χθες στη Βουλή, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί και επιδιώκει το ταχύτερο να κλείσουν επιτυχώς οι υπό εξέλιξη συζητήσεις με τους εταίρους. Η επίτευξη του στόχου αυτού έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας, καθώς, εκτός από τον χρονικό περιορισμό, υπάρχουν και επί της ουσίας εμπόδια: χαρακτηριστικό είναι πως ο κ. παραδέχθηκε πως «υπάρχουν διαφωνίες», για να συμπληρώσει: «Δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν αγκάθια στις συζητήσεις».

Η αξιωματική αντιπολίτευση, διά του κ. Δημ. Σταμάτη, ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με αυτά τα «αγκάθια», αλλά ο κ. δεν μπήκε σε λεπτομέρειες. Περιορίστηκε να σημειώσει πως υπάρχουν καλά νέα, δηλαδή η συμφωνία με τους ως προς την αρχιτεκτονική των ελληνικών προτάσεων. Για να συνεχίσει: «Οι θεσμοί λένε ότι πρέπει να βγαίνουν οι αριθμοί. Εμείς πρέπει να τους πείσουμε με συστηματικό τρόπο για το πώς θα φθάσουμε στους στόχους που έχουν συμφωνηθεί και οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% το 2018. Περιμένουμε να επιστρέψουν σε εύλογο χρόνο, ίσως κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών. «Και από τη στιγμή που θα επιστρέψουν οι θεσμοί, θα έχουμε δύο εβδομάδες προθεσμία για να κλείσουμε τη συμφωνία».

Η παρέμβαση αυτή του κ. Τσακαλώτου έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, αντικείμενο της οποίας ήταν η επεξεργασία νομοσχεδίου, μέσω του οποίου κυρώνονται οι δύο τελευταίες (από τον Δεκέμβριο) Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες, ως γνωστόν, περιλαμβάνουν διατάξεις του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος».

Σε της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι τα εργασιακά και η μεταρρύθμιση σε αυτά τα ζητήματα δεν αποτελούν προαπαιτούμενο της πρώτης αξιολόγησης, για να προσθέσει πως η μεγάλη συζήτηση θα ανοίξει μόλις ολοκληρώσει το της ειδική προς τα ζητήματα αυτά επιτροπή. Και έκανε λόγο για αναθεώρηση εφ’ όλης της ύλης.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Για προσπάθεια να παρουσιάσει ένα «ειδυλλιακό τοπίο» κατηγόρησε τον υπουργό ο κ. Σταμάτης (), για να συμπληρώσει: «Εχει διαμορφωθεί ένα εξαιρετικά περίεργο και ανησυχητικό πολιτικό κλίμα. Πώς θα ξεπεράσει η κυβέρνηση τις κοινωνικές αντιδράσεις;».

Σε ανάλογο κλίμα, ο κ. Γ. Κουτσούκος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) υποστήριξε ότι, ακόμα και αν περάσουν τα δύσκολα στη Βουλή, είναι άγνωστο το πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση να υλοποιήσει την της, έχοντας την κοινωνία να αντιδρά.

Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τέλος, κατήγγειλε την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί, εστιάζοντας τόσο στις ΠΝΠ και τα κατεπείγοντα όσο και στις συνεχείς τροπολογίες.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον Ολυμπιακό Βόλου ο Βέλικο Μπάτροβιτς #ΒέλικοΜπάτροβιτς - https://t.co/eFIwpdYA0r -

  • Κοινή δήλωση Ελλάδας – Ιορδανίας – Κύπρου: Στήριξη σε δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού… - https://t.co/piKALr7W3i -

  • #σχολεία: Με μοριακό ή rapid test η επιστροφή των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών #σχολεία - https://t.co/16PzGWDdU1 -

"Αλιεύοντας" την είδηση