Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τρόμος στο Μάντσεστερ: 22 νεκροί από τρομοκρατική επίθεση σε συναυλία
Τρόμος στο Μάντσεστερ: 22 νεκροί από τρομοκρατική επίθεση σε συναυλία

Τρόμος στο Μάντσεστερ: 22 νεκροί από τρομοκρατική επίθεση σε συναυλία

 Εκρηκτικό μηχανισμό πυροδότησε ο δράστης

Ένας ο οποίος πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό και ο οποίος έπεσε νεκρός στο «Manchester Arena» λίγο μετά τη συναυλία της Αριάνα Γκράντε, έκανε την που στοίχισε τη ζωή σε 22 άτομα και τραυμάτισε τουλάχιστον 50 άτομα, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό.

‘Οπως έγινε γνωστό μεταξύ των νεκρών είναι και παιδιά ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο δράστης είχε συνεργούς.

Η αστυνομία του Μάντσεστερ, που ανέπτυξε στην πόλη περισσότερους από 400 άνδρες, αμέσως μετά την , αντιμετωπίζει το περιστατικό ως τρομοκρατικό χτύπημα.

Νωρίτερα, είχε προχωρήσει σε ελεγχόμενη έκρηξη σε ύποπτο αντικείμενο, το οποίο όπως έγινε γνωστό ήταν ρούχα που είχαν εγκαταλειφθεί κοντά στο στάδιο.

Η αστυνομία δέχτηκε τις πληροφορίες για την έκρηξη στο στάδιο που έχει χωρητικότητα 21.000 ατόμων, λίγο μετά τις 10:35 μ.μ. τοπικής ώρας χθες (00:35 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα). Το ακροατήριο στη συναυλία περιελάμβανε και πολλά παιδιά. Οχήματα της αστυνομίας, ομάδες εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και περίπου 60 ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο αμέσως μετά ενώ γονείς σε κατάσταση πανικού έψαχναν απεγνωσμένα να εντοπίσουν τα παιδιά τους. Πολλοί ήταν αυτοί που στράφηκαν στα , όπως το Facebook και το για να αντλήσουν οποιεσδήποτε πληροφορίες που θα τους βοηθούσαν να βρεθούν κοντά στους αγαπημένους τους που είχαν διασκορπιστεί στο πλήθος.

Η αστυνομία του Μάντσεστερ έδωσε στην δημοσιότητα και ειδική τηλεφωνική γραμμή για τους συγγενείς και τους φίλους, όσων βρίσκονταν χθες το βράδυ στο στάδιο.

Μάρτυρας που παρακολούθησε τη συναυλία είπε ότι ένιωσε μια τεράστια έκρηξη ενώ έφευγε από το στάδιο και ακολούθησαν ουρλιαχτά και ποδοβολητό από χιλιάδες άτομα που προσπαθούσαν να φύγουν από τις εγκαταστάσεις. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο φαίνονται θεατές, μεταξύ των οποίων και πολλοί νέοι να τρέχουν προς τα έξω.

Εάν το επεισόδιο αποδειχθεί τρομοκρατική επίθεση, θα αποτελέσει την πιο αιματηρή επίθεση από μαχητές στη Βρετανία από τον Ιούλιο του 2005, όταν τέσσερις Βρετανοί μουσουλμάνοι σκότωσαν 52 άτομα σε βομβιστικές αυτοκτονίες σε μεταφορικά μέσα του Λονδίνου.

Εκπρόσωπος της Αριάνα Γκράντε είπε ότι η τραγουδίστρια ήταν καλά στην υγεία της ενώ η ίδια έγραψε στο Twitter: «Είμαι συγκλονισμένη από τα βάθη της καρδιάς μου. Λυπάμαι πολύ. Δεν έχω λόγια».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα χαρακτήρισε το επεισόδιο «αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση», σε δήλωσή της, και πρόσθεσε ότι «όλες μας οι σκέψεις βρίσκονται με τα θύματα και τις οικογένειες όσων έχουν επηρεαστεί». Στις 09:00 το πρωί ώρα Λονδίνου θα συνεδριάσει η επιτροπή ασφαλείας «Κόμπρα» υπό την Τερέζα .

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό τόσο οι Συντηρητικοί όσο και οι Εργατικοί αποφάσισαν να αναστείλουν την εκστρατεία τους ενόψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου.

Η Βρετανία βρίσκεται στην δεύτερη πιο υψηλή κλίμακα συναγερμού, με μεγάλη πιθανότητα επιθέσεων από μαχητές, ενώ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανίας έχει πει ότι συλλαμβάνει σχεδόν ένα άτομο την ημέρα με την υποψία τρομοκρατίας.

Τον Μάρτιο, ένας Βρετανός που είχε ασπαστεί το Ισλάμ έπεσε με ένα όχημα σε πεζούς στη γέφυρα του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα προτού μαχαιρώσει και σκοτώσει έναν αστυνομικό και πέσει τελικά ο ίδιος νεκρός από την αστυνομία.

Η έκρηξη στο Μάντσεστερ έγινε δυόμισι εβδομάδες πριν τις εκλογές τις οποίες οι δείχνουν ότι θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ μετά τις επιθέσεις στο Μάντσεστερ

«Με μεγάλη θλίψη και βαθειά συγκλονισμένος έμαθα για τη βάναυση επίθεση που χτύπησε το Μάντσεστερ.

Ραγίζει η καρδιά μου όταν σκέπτομαι ότι, άλλη μια φορά, η τρομοκρατία επιχείρησε να σταλάξει τον φόβο εκεί όπου θα έπρεπε να υπάρχει , να σπείρει διχόνοια εκεί όπου νεαρά παιδιά και οικογένειες θα έπρεπε να βρίσκονται και να γιορτάζουν μαζί.

Θα ήθελα να διαβιβάσω τα θερμότερα συλλυπητήριά μου στην πρωθυπουργό κυρία Μέι και στον βρετανικό λαό.

Σήμερα πενθούμε μαζί σας. Αύριο θα συνεργαστούμε στενά για να αντιπαλέψουμε εκείνους που επιδιώκουν να καταστρέψουν τον τρόπο ζωής μας. Υποτιμούν και τη δική μας και τη δική σας ανθεκτικότητα – αυτές οι άνανδρες επιθέσεις το μόνο που θα επιτύχουν είναι να ισχυροποιήσουν τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε για να νικήσουμε τους δράστες τέτοιων ειδεχθών πράξεων.»

 

ΑΠΕ, REUTERS

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση