Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Η τρίτη αξιολόγηση στο επίκεντρο της συνάντησης Τσακαλώτου – Μοσκοβισί
Η τρίτη αξιολόγηση στο επίκεντρο της συνάντησης Τσακαλώτου – Μοσκοβισί

Η τρίτη αξιολόγηση στο επίκεντρο της συνάντησης Τσακαλώτου – Μοσκοβισί

Η τρίτη αξιολόγηση αλλά και η προετοιμασία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επιτρόπου Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν.

«Ο επίτροπος Μοσκοβισί και ο κ. Τσακαλώτος αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις προτεραιότητες για την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος» δήλωσε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι οι δύο άντρες θέλησαν επίσης να «προετοιμάσουν το έδαφος για μια επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα».

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 11 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προετοιμάσουν την επιστροφή των επικεφαλής των αντιπροσωπειών, αλλά η κανονική αξιολόγηση δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τα μέσα Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιστροφή τους τοποθετείται μετά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, στις 13-15 Οκτωβρίου.

Στα θέματα που αναμένεται να δυσκολέψουν την αξιολόγηση περιλαμβάνονται αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση των κοινωνικών επιδομάτων, τα εργασιακά, οι ιδιωτικοποιήσεις και ιδίως η λειτουργία όλων των δομών του υπερταμείου, η αγορά ενέργειας και η δημόσια διοίκηση (αξιολόγηση, συμβασιούχοι).

Κυρίως, όμως, παράγοντας κινδύνου και σε αυτήν την αξιολόγηση θα είναι το ΔΝΤ, για το οποίο οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα θέσει θέμα κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και θα ζητήσει προς τούτο να αξιολογηθούν τα στοιχεία ενεργητικού τους. Κάτι το οποίο υπάρχει φόβος να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση σε επικίνδυνα μονοπάτια και σε μεγάλη καθυστέρηση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι μόνον αν ολοκληρωθεί εγκαίρως και με αξιοπιστία η τρίτη αξιολόγηση, θα έχει ελπίδες η κυβέρνηση να δρομολογήσει την «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση