Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Τρεις μήνες και δύο επιλογές για την Ελλάδα
Τρεις μήνες και δύο επιλογές για την Ελλάδα

Τρεις μήνες και δύο επιλογές για την Ελλάδα

Για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός χρόνου, το εναντίον της χώρας μας στις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα αρνητικό. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι με το προσφυγικό κύμα να περνάει πρώτα από την Ελλάδα, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως τουλάχιστον τη γνωρίζουμε μέχρι τώρα, βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτό τρομάζει μία σειρά από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες που καταλαβαίνουν ότι η , αυτή τη φορά, πρέπει να δείξει ιδιαίτερη σοβαρότητα στην αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς η αποτελεσματικότητά της έχει άμεση επίπτωση και στα υπόλοιπα κράτη- μέλη.

«Η Ελλάδα κρατάει το κλειδί της λύσης, είτε το θέλουμε είτε όχι» λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει τρεις μήνες μπροστά της και δύο επιλογές:

• Πρώτη επιλογή να εφαρμόσει τις υποδείξεις της Ε.Ε. και να καλύψει τις ελλείψεις στην προστασία των συνόρων της, έτσι ώστε και οι χώρες που αυτή τη στιγμή έχουν συνοριακούς ελέγχους, όπως Γερμανία και , να τους περιορίσουν.

• Δεύτερη επιλογή να αποτύχει η εφαρμογή των υποδείξεων, η Ελλάδα να αποδειχθεί ανίκανη να προστατεύσει τα σύνορα της Ευρώπης και έτσι οι συνοριακοί έλεγχοι να επεκταθούν στις χώρες που ήδη τους έχουν αλλά και να επιτραπεί και σε άλλες να τους επιβάλουν σε καινούργια σημεία της Ε.Ε. και πολύ πιθανό να επιβληθούν και στην ίδια την Ελλάδα.

Αρα, μέσα σε τρεις μήνες, η θα πρέπει να ελέγξει τα σύνορά της και να αποδείξει ότι είναι ικανή να καταγράψει τους αιτούντες άσυλο, να διαχωρίσει ποιοι από αυτούς προκρίνονται και ποιοι πρέπει να επιστραφούν στις χώρες προέλευσής τους.

Το αρνητικό για την Ελλάδα έχει δημιουργηθεί βασικά από τα πορίσματα έκθεσης ειδικών εμπειρογνωμόνων κρατών-μελών και εκπροσώπων της Κομισιόν, που επισκέφθηκαν αιφνιδιαστικά στις 10-13 Νοεμβρίου για επιτόπιους ελέγχους σταθμούς στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, τη Χίο και τη Σάμο. Τότε ήταν που οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι είδαν τη χειρότερη πλευρά της ελληνικής ανοργανωσιάς όπως εξηγεί Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Σε εκείνο το στάδιο η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ξεκινήσει να κάνει τίποτα», γι' αυτό και το πόρισμα, το οποίο παραμένει απόρρητο, διαπιστώνει με σκληρά λόγια «σοβαρές ελλείψεις» και «σοβαρές υποχρεώσεις που παραμένουν παραμελημένες» σε ό,τι αφορά τη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της χώρας.

Το πόρισμα αναφέρεται στην επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων αλλά κυρίως στην αδυναμία της ελληνικής πλευράς να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής παράτυπων μεταναστών. Για την τελευταία εκτιμά ότι δεν ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία, με να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ασφάλειας για τα υπόλοιπα της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ελέγχονται συστηματικά για τη γνησιότητά τους ούτε ααραβάλλονται με σημαντικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως το SIS (σύστημα πληροφοριών Σένγκεν), η Ιντερπόλ και άλλες εθνικές βάσεις δεδομένων.

Επίσης, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή μόλις ένα hotspot από τα πέντε προβλεπόμενα λειτουργεί, δημιουργεί σοβαρά προτα και στην ίδια την Ελλάδα, καθώς οι δεν έχουν άλλο τρόπο φυγής από τη χώρα παρά μόνο παρανόμως. Η χώρα χρειάζεται να δημιουργήσει και να λειτουργήσει τα hotspots, καθώς εκεί θα γίνεται πρώτον καταγραφή και ταυτοποίηση των στοιχείων, ενώ επί τόπου θα γίνεται και η επιλογή των ανθρώπων που προκρίνονται για άσυλο. Αυτοί θα μεταφέρονται σε θέσεις προσωρινής υποδοχής, έως ότου νόμιμα μεταφερθούν σε άλλα κράτη-μέλη.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση