Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τρεις μήνες και δύο επιλογές για την Ελλάδα
Τρεις μήνες και δύο επιλογές για την Ελλάδα

Τρεις μήνες και δύο επιλογές για την Ελλάδα

Για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός χρόνου, το κλίμα εναντίον της χώρας μας στις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα αρνητικό. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι με το προσφυγικό κύμα να περνάει πρώτα από την Ελλάδα, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως τουλάχιστον τη γνωρίζουμε μέχρι τώρα, βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτό τρομάζει μία σειρά από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες που καταλαβαίνουν ότι η Αθήνα, αυτή τη φορά, πρέπει να δείξει ιδιαίτερη σοβαρότητα στην αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς η αποτελεσματικότητά της έχει άμεση επίπτωση και στα υπόλοιπα κράτη- μέλη.

«Η Ελλάδα κρατάει το κλειδί της λύσης, είτε το θέλουμε είτε όχι» λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει τρεις μήνες μπροστά της και δύο επιλογές:

• Πρώτη να εφαρμόσει τις υποδείξεις της Ε.Ε. και να καλύψει τις ελλείψεις στην προστασία των συνόρων της, έτσι ώστε και οι χώρες που αυτή τη στιγμή έχουν συνοριακούς ελέγχους, όπως Γερμανία και Αυστρία, να τους περιορίσουν.

• Δεύτερη να αποτύχει η εφαρμογή των υποδείξεων, η Ελλάδα να αποδειχθεί ανίκανη να προστατεύσει τα της Ευρώπης και έτσι οι συνοριακοί να επεκταθούν στις χώρες που ήδη τους έχουν αλλά και να επιτραπεί και σε άλλες να τους επιβάλουν σε καινούργια σημεία της Ε.Ε. και πολύ πιθανό να επιβληθούν και στην ίδια την Ελλάδα.

Αρα, μέσα σε τρεις μήνες, η Αθήνα θα πρέπει να ελέγξει τα σύνορά της και να αποδείξει ότι είναι ικανή να καταγράψει τους αιτούντες άσυλο, να διαχωρίσει ποιοι από αυτούς προκρίνονται και ποιοι πρέπει να επιστραφούν στις χώρες προέλευσής τους.

Το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα έχει δημιουργηθεί βασικά από τα πορίσματα έκθεσης ειδικών εμπειρογνωμόνων κρατών-μελών και εκπροσώπων της , που επισκέφθηκαν αιφνιδιαστικά στις 10-13 Νοεμβρίου για επιτόπιους ελέγχους σταθμούς στα ελληνοτουρκικά χερσαία , τη Χίο και τη Σάμο. Τότε ήταν που οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι είδαν τη χειρότερη πλευρά της ελληνικής ανοργανωσιάς όπως εξηγεί Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Σε εκείνο το στάδιο η δεν είχε ξεκινήσει να κάνει τίποτα», γι’ αυτό και το , το οποίο παραμένει απόρρητο, διαπιστώνει με σκληρά λόγια «σοβαρές ελλείψεις» και «σοβαρές υποχρεώσεις που παραμένουν παραμελημένες» σε ό,τι αφορά τη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της χώρας.

Το αναφέρεται στην επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων αλλά κυρίως στην αδυναμία της ελληνικής πλευράς να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής παράτυπων μεταναστών. Για την τελευταία εκτιμά ότι δεν ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ασφάλειας για τα υπόλοιπα της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ελέγχονται συστηματικά για τη γνησιότητά τους ούτε αντιπαραβάλλονται με σημαντικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως το SIS (σύστημα πληροφοριών Σένγκεν), η Ιντερπόλ και άλλες εθνικές βάσεις δεδομένων.

Επίσης, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή μόλις ένα από τα πέντε προβλεπόμενα λειτουργεί, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στην ίδια την Ελλάδα, καθώς οι πρόσφυγες δεν έχουν άλλο τρόπο φυγής από τη χώρα παρά μόνο παρανόμως. Η χώρα χρειάζεται να δημιουργήσει και να λειτουργήσει τα hotspots, καθώς εκεί θα γίνεται πρώτον καταγραφή και ταυτοποίηση των στοιχείων, ενώ επί τόπου θα γίνεται και η επιλογή των ανθρώπων που προκρίνονται για άσυλο. Αυτοί θα μεταφέρονται σε θέσεις προσωρινής υποδοχής, έως ότου νόμιμα μεταφερθούν σε άλλα .

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Χρ.Τριαντόπουλος: Συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για ζητήματα λιμενικών εγκαταστάσεων - https://t.co/wkJb0gS5x2… -

  • Τρία #μετάλλια η #Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο #Ελλάδα #μετάλλια #ΟλυμπιακοίΑγώνεςΤόκιο - https://t.co/Lsmq1k8EAu -

  • Στο εργοτάξιο του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας #ΔημοτικόΘέατροΒόλου - https://t.co/oXFC0E1cpc -

"Αλιεύοντας" την είδηση