Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τρείς αυτοκτονίες αστέγων απετράπησαν στο Βόλο
Τρείς  αυτοκτονίες αστέγων απετράπησαν στο Βόλο

Τρείς αυτοκτονίες αστέγων απετράπησαν στο Βόλο

 

Τρείς  αυτοκτονίες απετράπησαν στο Βόλο , μεταξύ των οποίων και ανηλίκου αγοριού, λόγω της κρίσης που ώθησε πολίτες  χωρίς σπίτι και χωρίς ένα πιάτο φαγητό. Τα παραπάνω ανέφεραν οι  άστεγοι του προγράμματος ς – επανένταξης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στην οποία γνωστοποίησαν είδηση σοκ, σύμφωνα με την οποία απέτρεψαν  αυτοκτονίες  αστέγων, μεταξύ των οποίων και ένα 14χρονο αγόρι.

Όπως ανέφερε ο ωφελούμενος Τάκης Τριανταφυλλάκος, τα 25 ανήλικα παιδιά (17 αγόρια και οκτώ κορίτσια κυρίως κάτω των 14 χρονών) και τα πέντε μεταξύ 18 και 22 χρονών (τρία αγόρια και δύο κορίτσια), που είναι μέλη οικογενειών των 25 ωφελούμενων (50 με τις γυναίκες και τις συντρόφους τους), αντιμετωπίζουν  ψυχολογικά προβλήματα, ενώ τρία παιδιά ηλικίας 7 ετών αντιμετωπίζουν και κινητικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν με υπεράνθρωπες προσπάθειες οι κοινωνικές λειτουργοί του προγράμματος.

«Το προηγούμενο διάστημα αποτρέψαμε τρεις αυτοκτονίες ωφελουμένων του προγράμματος, μεταξύ των οποίων και ένα αγόρι 14 ετών»,  τόνισε ο Τάκης Τριανταφυλλάκος.

Οι άστεγοι απάντησαν στις δηλώσεις του εκτελούντα χρέη δημάρχου Θάνου Θεοδώρου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  λέγοντας:  «Οι αποφάσεις που ελήφθησαν ερήμην μας, δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημά μας και δε δίνουν καμία απάντηση στα δίκαια αιτήματά μας.  Αποζητούμε ευήκοα ώτα, τόσο σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και σε κυβερνητικό».

Ο Τάκης Τριανταφυλλάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβεται και επανέλαβε το αίτημα για με την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μέχρι την Παρασκευή με αιτήματα τη συνέχιση της επιδότησης του προγράμματος και, το βασικότερο, να βρεθεί δουλειά για τους δικαιούχους.

Ακόμη, ζήτησε απάντηση από τη Δημοτική Αρχή γιατί δεν δίνονται τα χρήματα στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν ωφελούμενους και γιατί χρεώνει τα κληροδοτήματα Δήμου για το πρόγραμμα ς με 280 € μηνιαίως, αντί για ένα συμβολικό ποσό.

Επίσης  δήλωσε ότι οι ωφελούμενοι του προγράμματος με τις οικογένειές τους θα παραστούν στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και θα ζητήσουν με τον εκτελούντα χρέη δημάρχου, ενώ ανακοίωσε πως την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, την ημέρα της απεργίας της , οι άστεγοι θα κάνουν προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Δημαρχείο και στη συνέχεια θα δώσουν το παρόν στην απεργιακή συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για τις 10.30 το πρωί στην Πλατεία .

Οι άστεγοι έχουν στείλει το υπόμνημα με τα αιτήματά τους στο Συνήγορο του Πολίτη, για νομική στήριξη, ώστε να πάρουν απαντήσεις και, το κυριότερο, να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τόνισαν ότι δεν είναι δυνατόν η Δημοτική Αρχή να μην μπορεί να βρει 20-30 θέσεις εργασίας, για να τους βοηθήσει να ορθοποδήσουν. Επίσης έχουν απευθυνθεί στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και αναμένουν συνάντηση μαζί του.

«Ελπίζουμε να μη χρειαστεί την Πρωτοχρονιά να διανυκτερεύσουμε σε σκηνές που θα στήσουμε έξω από το Δημαρχείο και να μη βρεθούμε ξανά στο δρόμο με τη λήξη του προγράμματος», είπε ο Τάκης Τριανταφυλλάκος.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος ζητούν σαφείς και λακωνικές απαντήσεις για το πρόβλημα που εύλογα τους καθιστά πολίτες Γ' κατηγορίας και δηλώνουν ότι θέλουν διάλογο και όχι αποφάσεις – δηλώσεις, για τις οποίες δεν είναι ενήμεροι.

Απαντώντας στην πρόταση του αντιδημάρχου με τον οποίο συναντήθηκαν για στέγαση των ωφελούμενων σε χώρο του Δήμου από το αν δεν συνεχιστεί το πρόγραμμα, η Κερασία Βολιώτη είπε ότι η λύση αυτή απαξιώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και είναι κατάντια.

Επίσης οι άστεγοι είπαν ότι με τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για τα φώτα και τον στολισμό της πόλης, θα μπορούσαν να βοηθηθούν πολλές άστεγες οικογένειες, έκαναν λόγο για όμορφη βιτρίνα μπροστά σε ένα άδειο πιάτο. «Η μιζέρια και η φτώχεια δεν χρειάζονται φώτα για να φανούν», είπε η Κερασία Βολιώτη και  πρόσθεσε ότι όμορφη πόλη είναι αυτή που δεν έχει άστεγους και ανθρώπους που πεινούν” .

Η Βάσω Γεωργαντά που εργάζεται σε επιχείρηση εστίασης με επιδότηση από το πρόγραμμα, μαζί με εννέα ακόμη ωφελούμενους από τους 25, κατήγγειλε μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων του προγράμματος.

Όπως είπε  χαρακτηριστικά, ο εργοδότης από τις 3.200 € που έπρεπε να πάρει για την απασχόλησή της εισέπραξε μόλις 600 € και ενώ το πρόγραμμα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. «Μέχρι τ με πλήρωνε ο εργοδότης μου, αλλά για τον Δεκέμβριο δεν έχει να πληρώσει, ενώ όσοι απασχολούνται τους κόπηκε και η σίτιση», είπε με δικαιολογημένη ανησυχία και ζήτησε από το Δήμο και την κυβέρνηση να δώσουν τα χρήματα που οφείλουν στις επιχειρήσεις που απασχολούν ωφελούμενους του προγράμματος.

Τέλος, ο Γιώργος Δεμελής ζήτησε να δοθούν ανθρώπινες λύσεις στα υπαρκτά και ασφυκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ωφελούμενοι του προγράμματος.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση