Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τρία σημαντικά έργα Πολιτισμού, σε πορεία υλοποίησης, στη Σκιάθο
Τρία σημαντικά έργα Πολιτισμού, σε πορεία υλοποίησης, στη Σκιάθο

Τρία σημαντικά έργα Πολιτισμού, σε πορεία υλοποίησης, στη Σκιάθο

Αυτοψία σε τρία σημαντικά έργα Πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 4.000.000 ευρώ, οι εργασίες των οποίων ξεκινούν τον επόμενο μήνα, πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο επίσκεψής της στο νησί με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την διακοσιετηρίδα από το 1821.

Η Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, τον δήμαρχο Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων ς Ανθή Μπάτζιου και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ, επισκέφθηκε το Κάστρο της Σκιάθου, την  Μονή Εικονίστριας και την  Μονή Παναγίας Κεχριάς. Τα έργα έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ ΘεσσαλίαςΕΣΠΑ 2014-2021.

Το έργο στερέωσης και αποκατάστασης του Κάστρου Σκιάθου και των κτηρίων του οικισμού στο εσωτερικό του, έχει προϋπολογισμό 2.838.000 ευρώ. Το Κάστρο ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα. Μετά την εγκατάλειψή του μετατράπηκε σε ερειπιώνα, από τον οποίον διατηρούνται σήμερα τα βάθρα της ς και η πύλη, ο κεντρικός λιθόστρωτος δρόμος του οικισμού, οι εκκλησίες του Χριστού, του Αγίου Νικολάου και το τζαμί, ενώ σε ερειπιώδη κατάσταση διατηρούνται οι εκκλησίες της Παναγίας Πρέκλας, της Παναγίας Μεγαλομάτας και το κτίριο διοίκησης σε επαφή με το τζαμί.

Οι εργασίες αφορούν στην ανάπλαση του μονοπατιού πρόσβασης στο Κάστρο, σε αποκατάσταση των βάθρων της ς και σε κατασκευή νέας γέφυρας, στην αποκατάσταση της πύλης στη στερέωση αποκατάσταση των κτιρίων του οικισμού και σε ανάπλαση ανάδειξη των λιθόστρωτων δρόμων του.

Όπως τόνισε η Λίνα Μενδώνη, «η αποκατάσταση του Κάστρου είναι ένα εμβληματικό έργο, που ξεπερνά τη Σκιάθο, αλλά και την χώρα μας, λόγω της σχέσης του με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τις συνεχείς αναφορές σε αυτό στο έργο του. Πρέπει να δούμε τον χώρο, πέρα από την αυστηρά αρχαιολογική και αναστηλωτική του διάσταση. Η ανάδειξη και η αξιοποίηση του Κάστρου πρέπει να συνδυαστεί με την ιστορική λογοτεχνία και τις μαρτυρίες του Παπαδιαμάντη. Αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα μιας διαφορετικής και συνδυαστικής αξιοποίησης». Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε, επίσης, το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και συζήτησε με τον Δήμαρχο την περαιτέρω ανάδειξη του ονόματος του Παπαδιαμάντη, καθώς τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 22 γλώσσες και η εμβέλειά του είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Στην Παναγία Εικονίστρια, το έργο προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, περιλαμβάνει τη στερέωση και αποκατάσταση, συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου και των εικόνων του καθολικού. Στην Παναγία Κεχριάς, επίσης με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ, προβλέπεται η στερέωση και αποκατάσταση, συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου των εικόνων του δαπέδου και των εφυαλωμένων πινακίων του καθολικού της Μονής.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν, στο Μπούρτζι της Σκιάθου, μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο  Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα, η Λίνα Μενδώνη ανέφερε τα εξής: «Με τον περιφερειάρχη κάναμε αυτοψία σε τρία πολύ σημαντικά έργα, προϋπολογισμού περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2021 της Θεσσαλίας. Επί της ουσίας είναι η πρώτη φορά που γίνονται έργα Πολιτισμού αυτού του μεγέθους στη Σκιάθο. Αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εκτελούνται έργα Πολιτισμού, ο των οποίων ξεπερνά τα 35.000.000 ευρώ. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό, γιατί από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν κάναμε μαζί τον σχεδιασμό του τρέχοντος ΕΣΠΑ στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα, εντάχθηκαν επί πλέον 30 έργα. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων της Θεσσαλίας, αλλά και τις Κεντρικές Διευθύνσεις του Υπουργείου, γιατί πραγματικά αυτόν τον ενάμιση χρόνο κατέβαλαν κάθε προσπάθεια ωρίμανσης αυτών των έργων, τα οποία ήδη υλοποιούν τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα. Τα έργα αυτά ολοκληρώνονται και αποδίδονται, στο τέλος του 2023, στους πολίτες και στους επισκέπτες της Θεσσαλίας, αλλάζοντας εν τοις πράγμασι τον πολιτιστικό χάρτη της Περιφέρειας.

Προγραμματίζουμε ήδη το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027, γιατί η επένδυση στον Πολιτισμό είναι πάντα ανταποδοτική. Επενδύουμε στα έργα συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας, αφενός γιατί έχουμε υποχρέωση στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης, να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, την πολιτιστική κληρονομιά, αν όχι σε καλύτερη κατάσταση τουλάχιστον στην κατάσταση την οποία την παραλάβαμε. Επομένως, είναι σημαντικό να επενδύονται κεφάλαια στην προστασία, στην αποκατάσταση, στην ανάδειξη, στην αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων, των μουσείων. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να επενδύει κανείς στον Πολιτισμό, γιατί έτσι όπως αποδεικνύουν διεθνείς μελέτες και στατιστικές, ο Πολιτισμός είναι ένα κατεξοχήν οικονομικό και αναπτυξιακό εργαλείο».

Ο Κώστας Αγοραστός δήλωσε σχετικά: «Θέλω να ευχαριστήσω τη Λίνα Μενδώνη, που είναι μια υπουργός, που τιμά τον Πολιτισμό. Την ευχαριστώ που είναι εδώ με όλες τις Υπηρεσίες. Είναι εδώ δίνοντας οδηγίες και ταχύτητα στην υλοποίηση των έργων. Είναι επίσης εδώ, κάνοντας μία στρατηγική συμβουλευτικής προστιθέμενης αξίας, αξιοποίησης των μνημείων και των έργων. Ο Πολιτισμός είναι αναπτυξιακό εργαλείο. Ευχαριστώ την Υπουργό και για το ότι για πρώτη φορά εδώ, στη Σκιάθο, σε συνεργασία με τον δήμαρχο, προχωρούν έργα τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία, 31 έργα, άνω των 35 εκατομμυρίων ευρώ,  έχουν ενταχθεί και ξεκινήσει ταχύτατα μέσα σε δύο χρόνια, με στρατηγική και στόχευση για τον πολιτισμό για τον άνθρωπο και για την ανάπτυξη των περιοχών. Τα έργα αυτά προσφέρουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε όλη τη Θεσσαλία».

Ο Θοδωρής Τζούμας δήλωσε : “Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να έχουμε στη Σκιάθο την υπουργό Πολιτισμού και τον περιφερειάρχη, μια επίσκεψη που σηματοδοτεί την έναρξη των σπουδαιότερων έργων πολιτισμού που έγιναν ποτέ στη Σκιάθο. Φέτος συμπληρώνονται 170 χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με το σπουδαίο αυτό αναστηλωτικό έργο στα τοπόσημα που αποτέλεσαν δια βίου πηγή έμπνευσης για τον μεγάλο διηγηματογράφο τιμούμε τη μνήμη του και δημιουργούνται σημεία ς για τον πολιτιστικό τουρισμού.”

Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στη Σκιάθο

Επίσκεψη στη Σκιάθο, την πατρίδα του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, πραγματοποίησε την το απόγευμα αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με επικεφαλής την πρόεδρό της, Γιάννα -Δασκαλάκη, προκειμένου να συναντηθεί με θεσμικούς φορείς που πρότειναν και υλοποιούν δράσεις για να τιμήσουν τη συμβολική επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής έγινε δεκτή από τον δήμαρχο Σκιάθου, Θοδωρή Τζούμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του νησιού στο Μπούρτζι, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους θεσμικών και παραγωγικών φορέων, παρουσία της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττας Μαρκή, βουλευτών, καθώς και του εκπροσώπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Αθ. Μόρα. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η πρώην διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής, Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη.

«Η εικόνα που βλέπουμε σήμερα στη Σκιάθο, όπου ο δήμαρχος, η υφυπουργός, της Βουλής των Ελλήνων, τοπικοί και ενώσεις που τους ενδιαφέρει ο τόπος τους, όλοι μαζί συζητούν και συνεργάζονται, είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς που κάνει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Είναι η ουσία αυτού που θέλουμε να αφήσουμε στον τόπο, την επόμενη μέρα μετά την επέτειο» ανέφερε σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Θέλουμε να μείνουν πράγματα που θα αλλάξουν τη ζωή και την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών, αλλά θέλουμε και να αναδείξουμε τις συνεργασίες και τις συνέργειες που έγιναν, με αφορμή την επέτειο, μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο θεσμικών και ιδιωτικών φορέων, ως μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το αύριο. Η δουλειά που έκανε η βάση της κοινωνίας, μας τιμά όλους».

«Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την εξαιρετική συνεργασία, μέσα από την οποία προέκυψε ένα έργο που αφορά τις οικοτουριστικές διαδρομές του Δήμου Σκιάθου και τη σύνδεσή τους με το έργο του Παπαδιαμάντη, καθώς η διαδρομή «τρέχει» μέσα από τα διηγήματά του, σε μια προσπάθεια λογοτεχνικής τοπογραφίας» σημείωσε από τη μεριά του ο δήμαρχος Σκιάθου και συμπλήρωσε: «Μέσα από αυτή την εμβληματική μορφή των γραμμάτων, θα αφήσουμε το αποτύπωμά μας από τον εορτασμό των 200 χρόνων. Αυτός είναι άλλωστε και ο μεγαλύτερός μας στόχος. Πέρα από την τιμή που θα αποδώσουμε στους προγόνους μας, να δείξουμε και τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον, πώς μπορούμε να συνεχίσουμε με μια αναπτυξιακή τροχιά, και έχοντας πάντοτε σημείο ς τις προσωπικότητες που μας έχουν κάνει περήφανους».

Στα «μονοπάτια του Παπαδιαμάντη»

Ο Δήμος Σκιάθου γιορτάζει τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση μέσα από μια δράση που τιμά μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής πεζογραφίας και, την ίδια στιγμή, ανοίγει και ένα «παράθυρο στο μέλλον», μια αναπτυξιακή προοπτική. Πρόκειται για τη δράση «Οικοτουριστικές διαδρομές Νήσου Σκιάθου», η οποία αναδεικνύει τις περιβαλλοντικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες του νησιού, που γεννήθηκε και έζησε ο Παπαδιαμάντης, όπως αυτές περιγράφονται στα λογοτεχνικά κείμενά του. Στόχος είναι η ενίσχυση του περιηγητικού, περιπατητικού και φυσιολατρικού τουρισμού, καθώς μέσα από τη δράση θα αξιοποιηθούν πολιτιστικά και ιστορικά τοπόσημα ως βασικό στοιχείο της τουριστικής εμπειρίας στο νησί.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε την οικία Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ένα παλιό αρχοντικό του 1860 γεμάτο από προσωπικά του αντικείμενα που χάρισαν οι απόγονοί του. Πρόκειται για το σπίτι όπου έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του και πέθανε ο μεγάλος λογοτέχνης που καθόρισε με την ιδιοτυπία της γλώσσας και της θεματολογίας του τα ελληνικά γράμματα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση