Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τρία κέντρα επιχειρήσεων για κορωνοϊό
Τρία κέντρα επιχειρήσεων για κορωνοϊό

Τρία κέντρα επιχειρήσεων για κορωνοϊό

Στην ενεργοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων προχωρεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) που, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλαμβάνει τον γενικό συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Το αμέσως επόμενο διάστημα –πιθανόν και εντός της ημέρας– αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία δύο κέντρα επιχειρήσεων, ενώ υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία και ενός τρίτου που θα έχει εποπτικό ρόλο.

Το πρώτο βρίσκεται στον δεύτερο όροφο της ΓΑΔΑ και θα λειτουργεί ως «κέντρο ιχνηλάτησης». Στελεχώνεται από αστυνομικούς και πυροσβέστες, με αρμοδιότητα να εντοπίζουν τον κύκλο επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και να λαμβάνονται μέτρα καραντίνας. Εχει ήδη δημιουργηθεί δεξαμενή 150 ειδικών ανακριτικών υπαλλήλων που θα το στελεχώσουν. Το δεύτερο κέντρο επιχειρήσεων βρίσκεται στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι, και θα λειτουργήσει ως «κέντρο ενημέρωσης». Στελεχώνεται από 70 αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, που τις προηγούμενες εβδομάδες παρακολούθησαν ειδικό εκπαιδευτικό . Σύμφωνα με τα σχέδια που καταρτίστηκαν, θα επικοινωνούν με άτομα από το περιβάλλον ασθενών με κορωνοϊό δίνοντάς τους οδηγίες για την τήρηση της καραντίνας.

Παράλληλα, υπάρχει στα σκαριά σχέδιο για τη δημιουργία –άμεσα– ενός τρίτου κέντρου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο θα λειτουργεί ως γενικό «εποπτικό κέντρο». Σε αυτό θα καταλήγουν οι πληροφορίες για την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις ενέργειες των αρμόδιων φορέων. Θα προΐστανται ο Προστασίας του Πολίτη και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατόπιν πρόβλεψης στη νέα Νομοθετικού Περιεχομένου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποκτά πλέον πρόσβαση σε πληροφορίες για το φύλο, την ηλικία και τον τόπο κατοικίας όσων έχουν νοσήσει από κορωνοϊό. Το άρθρο 19 της ΠΝΠ συγκεκριμένα προβλέπει ότι «ο ΕΟΔΥ παρέχει προς τη ΓΓΠΠ για λόγους επιχειρησιακής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πολιτών, δίχως τον προσδιορισμό προσωπικών στοιχείων ταυτότητας».

Αναλύοντας τα δεδομένα και ανάλογα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουμάτων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα μπορέσει να ενεργοποιήσει σχέδια για τη δημιουργία π.χ. υπαίθριων ή πλωτών νοσοκομείων σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ» σε πρόσφατο δημοσίευμά της, υπάρχουν έτοιμα 12 σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης ανάλογα με την εξάπλωση του ιού.

Αύριο ή το αργότερο τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να συναντηθεί με επικεφαλής αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να υπάρξει συντονισμός και κατανομή ρόλων για την περίπτωση αναβάθμισης της κρίσης στο 3ο επίπεδο. Το ίδιο θα συμβεί και με τους επικεφαλής οργανισμών κοινής ωφελείας (π.χ. )  προκειμένου να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση μαζικών κρουσμάτων δεν θα διαταραχθεί η ομαλή τους λειτουργία. Τα στελέχη της ΓΓΠΠ μεταβαίνουν σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχουν σε συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών με θέμα τον κορωνοϊό και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Φιλοδοξία της Ευρωπαικής Επιτροπής είναι να δημιουργηθεί στοκ με υγειονομικό υλικό για τις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως π.χ. η Ιταλία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η αγορά άνω των 5 εκατομμυρίων μασκών από χώρα του εξωτερικού. Εχει ήδη καταβληθεί ένα ποσό για την αγορά.

Βουλή: Τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό

Το σύνολο των έως τώρα έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί στον Ναό της ς, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε επισήμως η Βουλή νωρίτερα σήμερα πριν από την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, με όλες τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές να σημειώνουν πως υπάρχει διαρκής εγρήγορση για επανεξέταση της κατάστασης αναλόγως των εξελίξεων με την πανδημία.

«Στόχος των μέτρων είναι ο περιορισμός διάδοσης του ιού και ο έγκαιρος εντοπισμός τυχόν ύποπτων κρουσμάτων εντός του Κοινοβουλίου, ώστε να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του νευραλγικού αυτού οργανισμού, και κυρίως η απρόσκοπτη συνέχιση του κοινοβουλευτικού έργου», τονίζεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

«Η Βουλή των Ελλήνων, μέσω της ειδικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Κάλυψης, έχει λάβει σειρά μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) αλλά και τα αντίστοιχα μέτρα που λαμβάνονται στο  Ευρωκοινοβούλιο και τα άλλα εθνικά ευρωπαϊκά κοινοβούλια», ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «προτεραιότητα έχει δοθεί στην ενημέρωση για τα μέτρα ατομικής υγιεινής και καθαριότητας όλων των χώρων της Βουλής. Φυλλάδια ενημέρωσης για την προσωπική υγιεινή έχουν σταλεί μέσω email σε όλους τους υπαλλήλους και έχουν αναρτηθεί σε πολλά σημεία του Κοινοβουλίου. Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή για εντατικοποίηση της καθαριότητας σε όλους τους χώρους της Βουλής».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ήδη «από την Τρίτη, 3 Μαρτίου 2020, λειτουργεί ένα νέο -πλήρως εξοπλισμένο- εξεταστήριο για άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα, ως χώρος διαλογής περιστατικών, στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου της Βουλής». Παράλληλα σημειώνεται:

– Έγινε δραστικός περιορισμός (Βουλευτές, Κυβέρνηση, Κρατικοί Λειτουργοί, προσκεκλημένοι) στην ΡΙΗ΄ συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, της Παρασκευής 13 Μαρτίου 2020, με αντικείμενο την ορκωμοσία της εκλεγείσης Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

– Προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των ατόμων που προσέρχονται στη Βουλή στους απολύτως απαραίτητους (Βουλευτές, εργαζομέ, κοινοβουλευτικούς συντάκτες) αναστέλλεται η είσοδος επισκεπτών σε Γραφεία Κοινοβουλευτικών Ομάδων, Γραφεία Βουλευτών, Υπηρεσίες, Αναγνωστήριο Βιβλιοθήκης κλπ, τόσο στο Μέγαρο της Βουλής όσο και στα περιφερειακά κτίρια αυτής. Αναστέλλεται η λειτουργία χώρων μεγάλης σχετικά συνάθροισης ατόμων (αναγνωστήρια των Βιβλιοθηκών της Βουλής, τμήμα εργασιακού αθλητισμού, επιμορφωτικά προγράμματα).  Επίσης ζητείται από τους βουλευτές να αναστείλουν την υποδοχή κοινού στα πολιτικά τους γραφεία στην ή στις επαρχίες και να επικοινωνούν με τους πολίτες τηλεφωνικά ή με ηλεκτρονικό τρόπο.

– Όσον αφορά τις διεθνείς κοινοβουλευτικές δραστηριότητες, αποφασίστηκε η μη πραγματοποίηση επίσημων αποστολών προς ή από πληττόμενες χώρες καθώς και η αναβολή όσων δεν κρίθηκαν υψηλής σπουδαιότητας.

– Αποφασίστηκε περιορισμός των εκδηλώσεων που ήταν προγραμματισμένες εντός του Κοινοβουλίου και αναστολή όλων των εκδηλώσεων του Ιδρύματος της Βουλής και της Βιβλιοθήκης. Αναστέλλεται η λειτουργία του Αναγνωστηρίου και η είσοδος επισκεπτών σε Κοινοβουλευτικές Ομάδες και βουλευτές.

– Εφαρμόστηκε η απόφαση αναστολής λειτουργίας του Βρεφονηπιακού Σταθμού της Βουλής για 14 ημέρες και αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας του τμήματος εργασιακού αθλητισμού μέχρι νεωτέρας.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε χθες «την προσαρμογή του νομοθετικού έργου στην ανάγκη αποφυγής ταυτόχρονης παρουσίας πολλών βουλευτών στο βουλευτήριο. Όσον αφορά τις Επιτροπές, κατά προτεραιότητα θα συνεδριάζουν οι Διαρκείς Επιτροπές και αναστέλλονται οι συνεδριάσεις των Ειδικών Μόνιμων Επιτροπών. Κατ' εξαίρεση, συνεχίζεται η προβλεπόμενη από τον Κανονισμό, ακρόαση φορέων για την επεξεργασία των νομοσχεδίων, με περιορισμό των προσκεκλημένων ανά Επιτροπή».

Παράλληλα και σχετικά «με τη λειτουργία της Ολομέλειας, αποφασίστηκε για το επόμενο διάστημα να πραγματοποιείται οργανωμένη συζήτηση των νομοσχεδίων, όπου θα τοποθετούνται αποκλειστικά οι Εισηγητές, οι Ειδικοί Αγορητές, οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι, ένας ή ελάχιστοι ομιλητές από κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα, οι Υπουργοί, και εφόσον το επιθυμούν, ο Πρωθ και οι επικεφαλής των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, στο μισό του προβλεπόμενου, από τον Κανονισμό, χρόνου.

– Οι ονομαστικές ψηφοφορίες θα διεξάγονται με το τεκμήριο της πλειοψηφίας και εφόσον προκύψει ζήτημα χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος, οι Βουλευτές θα προσέρχονται σταδιακά στην αίθουσα για την αποφυγή συνωστισμού. Δεκτές θα γίνονται και οι επιστολικές ψήφοι.

– Ο Κοινοβουλευτικός έλεγχος θα διεξάγεται κανονικά διότι δεν απαιτεί την ταυτόχρονη παρουσία μεγάλου αριθμού Βουλευτών στην Ολομέλεια. Ζητείται όμως η, όσο το δυνατόν, ηλεκτρονική κατάθεση των Μέσων Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και όχι η κατάθεσή τους με φυσική παρουσία στις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Διοικητικών Υπηρεσιών «προετοιμάζεται ο σχεδιασμός της παροχής υπηρεσιών μέσω τηλε-εργασίας  ή/ και με λειτουργικά μειωμένο προσωπικό. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για την προστασία του προσωπικού που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Εφαρμόζεται και στη Βουλή το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού, για γονείς τέκνων έως 15 ετών».

Εννοείται ότι γίνεται απολύμανση των χώρων του Μεγάρου της Βουλής και των περιφερειακών κτιρίων.

Τέλος, «άτομα που, παρά τις οδηγίες, εμφανίζονται με συμπτώματα αναπνευστικού ή πυρετό στην Βουλή, θα ζητείται να αποχωρήσουν και η εξέταση τους θα γίνεται μόνο με την τηλεφωνική λήψη του ιστορικού. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από την Δευτέρα 16 Μαρτίου».

Πηγή: kathimerini.gr
"Αλιεύοντας" την είδηση