Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΥΓΕΙΑ / Το τρέξιμο για 30 λεπτά την ημέρα μειώνει την κυτταρική γήρανση κατά 9 χρόνια
Το τρέξιμο για 30 λεπτά την ημέρα μειώνει την κυτταρική γήρανση κατά 9 χρόνια

Το τρέξιμο για 30 λεπτά την ημέρα μειώνει την κυτταρική γήρανση κατά 9 χρόνια

Νέα ανακάλυψε ότι άνθρωποι που είναι πολύ δραστήριοι σωματικά μπορούν να αφαιρέσουν χρόνια από τη βιολογική τους ηλικία.

του Brigham Young University στο Provo, ανακάλυψε ότι το για 30-40 λεπτά ημερησίως, για 5 ημέρες την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τη βράχυνση των τελομερών και την κυτταρική γήρανση κατά 9 χρόνια.

Τα τελομερή θεωρούνται δείκτης βιολογικής ηλικίας. Καθώς μεγαλώνουμε, το μήκος τους μειώνεται. Όταν γίνουν πολύ κοντά δεν μπορούν πλέον να προστατεύουν τα χρωμοσώματα- που μπορεί να προκαλέσει τον τερματισμό λειτουργίας και τον θάνατο των κυττάρων.

Φτωχοί παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως έλλειψη άσκησης, μπορούν επίσης να συμβάλουν στη βράχυνση των τελομερών προκαλώντας οξειδωτικό στρες.

Η νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή  Larry Tucker δείχνει πόσο σημαντική είναι η σωματική δραστηριότητα για την από την κυτταρική γήρανση.

Οι ανέλυσαν στοιχεία 5.823 ενηλίκων και εξέτασαν το μήκος των τελομερών τους. Επιπλέον εστίασαν στη συμμετοχή των συμμετεχόντων σε 62 σωματικές δραστηριότητες για περίοδο 30 ημερών χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες για να υπολογίσουν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Σε σύγκριση με συμμετέχοντες που ακολουθούσαν καθιστική , όσοι ήταν πολύ δραστήριοι φάνηκε να έχουν μήκος τελομερών που αντιπροσώπευε βιολογική ηλικία κατά 9 χρόνια μικρότερη και σε σύγκριση με όσους ασκούνταν μετρίως η βιολογική ηλικία ήταν 7 χρόνια μικρότερη.

Τριάντα λεπτά την ημέρα για 5 ημέρες την εβδομάδα θεωρήθηκαν ως κάτι πολύ ενεργό για τις , ενώ στους άντρες ήταν τα 40 λεπτά.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Preventative Medicine.

Πηγή: iatronet.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Το Lab Art yard στην αυλή του Τσαλαπάτα ξεκινάει με δυναμικό τριήμερο συναυλιών #LabArt - https://t.co/SKyefhU2K0 -

  • Έναρξη υποβολής συμμετοχών για το Βραβείο Δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia - https://t.co/uyPdAbjw8N… -

  • Οικονομική μετακίνηση για νέους από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/RXSQBs16kO -

"Αλιεύοντας" την είδηση