Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τρεις αλλαγές στο λύκειο
Τρεις αλλαγές στο λύκειο

Τρεις αλλαγές στο λύκειο

Το αναλυτικό πρόγραμμα του λυκείου πλέον θα υπάρχει μόνο ως νομοθετικό «κέλυφος». Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, στο νομοσχέδιο για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Παν. Ιωαννίνων, περιέλαβε ρύθμιση η οποία αντικαθιστά τον προηγούμενο νόμο που όριζε επακριβώς τα μαθήματα που θα διδάσκονται οι μαθητές. Στην ίδια ρύθμιση προβλέπεται ότι με δική του απόφαση ο εκάστοτε υπουργός θα μπορεί να αφαιρεί ή να προσθέτει τη διδασκαλία ενός μαθήματος στο λύκειο.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η ρύθμιση στοχεύει να είναι κοινά τα ωρολόγια προγράμματα στο Ημερήσιο και το Εσπερινό Λύκειο, όπου η φοίτηση γίνεται τριετής. Βέβαια, η ρύθμιση παρουσιάζεται ότι απαλλάσσει και το υπουργείο από την υποχρέωση να προχωρά με νόμο σε μικρές αλλαγές του αναλυτικού προγράμματος.

Παράλληλα, η νέα ρύθμιση εκλαμβάνεται και ως προπομπός για τη νέα δομή του λυκείου, που θα οδηγεί στο νέο εξεταστικό σύστημα, τα οποία έχει εξαγγείλει ο κ. Γαβρόγλου.

Ειδικότερα, το άρθρο 24 του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπως θα προκύψουν από τη συγχώνευση των πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ κάθε περιοχής αντιστοίχως, προβλέπει τρεις αλλαγές στο άρθρο 2 του ν. 4186/2013, που περιγράφει τα μαθήματα και τις ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων στο λύκειο. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 24 του νομοσχεδίου ορίζονται τα εξής:

• Η Α΄ Τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, με πρόγραμμα μαθημάτων 35 ωρών εβδομαδιαίως.

• Στη Β΄ Τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας 30 συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού, ανθρωπιστικών και θετικών σπουδών, πέντε συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως κάθε ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν τη μία.

• Η Γ΄ Τάξη Ημερήσιου Γενικού Ενιαίου Λυκείου και η Δ΄ Τάξη Εσπερινού Γενικού Ενιαίου Λυκείου χωρίζονται σε τρεις ομάδες προσανατολισμού: ανθρωπιστικών σπουδών, θετικών σπουδών και σπουδών οικονομίας και πληροφορικής. Το πρόγραμμα διδασκαλίας της Γ΄ Τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και της Δ΄ Τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού. Οι μαθητές υποχρεούνται να παρακολουθούν τα μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού που επιλέγουν, καθώς και τα μαθήματα γενικής παιδείας. Ειδικά οι μαθητές της Γ΄ Τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου παρακολουθούν και ένα μάθημα επιλογής.

Επίσης, το ένα από τα δύο μαθήματα του σχεδίου –γραμμικό ή ελεύθερο– θα διδάσκεται μετά τη λήξη του ωρολογίου προγράμματος.

Η πρόβλεψη για τα απογευματινά μαθήματα του σχεδίου και ο καθορισμός του αναλυτικού και ωρολόγιου προγράμματος (δηλαδή, ποια μαθήματα θα διδάσκονται σε κάθε τάξη και πόσες ώρες την εβδομάδα) με υπουργική απόφαση, λύνει τα χέρια του Κώστα Γαβρόγλου να αποφύγει τα κοινοβουλευτικά «εμπόδια» για να εφαρμόσει τυχόν αλλαγές στη δομή του λυκείου.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση