Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τραγωδία στα Τέμπη: 57 νεκροί, 48 νοσηλεύονται

Τραγωδία στα Τέμπη: 57 νεκροί, 48 νοσηλεύονται

Σε 57 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με μία εμπορική, αργά το βράδυ της Τρίτης στα .

Όπως ανέφερε σε επίσημη ενημέρωση η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμος β', Κωνσταντία Δημογλίδου, εκ των τραυματιών, 48 παραμένουν για νοσηλεία. Έξι άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Oι αγνοούμενοι που έχουν δηλωθεί στην ΕΛ.ΑΣ είναι 56 και, όπως επισήμανε η κα Δημογλίδου, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος επιβάτης του τρένου να μην έχει δηλωθεί ως αγνοούμενος από οικείους ή συγγενείς.

Η επιχείρηση ς και απεγκλωβισμού συνεχίζεται. Γερανοφόρα οχήματα έχουν ανασηκώσει τα δύο βαγόνια, το πρώτο της δεύτερης θέσης, και το βαγόνι – . Οι πυροσβέστες αφαιρούν τμηματικά τα μεταλλικά στοιχεία. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις παραμένουν δύσκολες, καθώς τμήματα του συρμού παραμένουν άμορφες μάζες, εξαιτίας της σφοδρότητας της σύγκρουσης.

Η πυροσβεστική εκτιμά ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί η .

Ταυτοποίηση με DNA

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας ξεκαθάρισε πως όλες οι σοροί ταυτοποιούνται με τη μέθοδο DNA. Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 55 δείγματα από τις σορούς, 52 δείγματα από συγγενείς των επιβατών καθώς και 26 δείγματα από ανθρώπινα μέλη. Την ταυτοποίηση έχουν αναλάβει τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ «κατά προτεραιότητα προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η επώδυνη διαδικασία», πρόσθεσε η κα Δημογλίδου.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 24 ταυτοποιήσεις σορών: 20 με τη μέθοδο ανάλυσης DNA, δύο με ανάλυση DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων και δύο με ανάλυση δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Αν και κατά κανόνα η ανάλυση του DNA διαρκεί πολλές ημέρες, καταβάλλονται προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Οι οικείοι και οι συγγενείς των θυμάτων θα ενημερώνονται από τον επικεφαλής της ομάδας ς της ΕΛ.ΑΣ και τον ειδικό ψυχολόγο της αστυνομίας, και θα προχωρά η της σορού.

Οι πρώτες τέσσερις οικογένειες νεκρών έχουν ενημερωθεί για την ταυτοποίηση.

Ξενοδοχεία για τους συγγενείς

Για τους συγγενείς θυμάτων και τραυματιών έχουν διατεθεί τρία ξενοδοχεία στη Λάρισα.

Κομισιόν: Οι αρχές πρέπει να διερευνήσουν πώς θα μπορούσε να αποτραπεί το δυστύχημα

Αρμοδιότητα των εθνικών αρχών είναι να διερευνήσουν υπό ποιες συνθήκες έγινε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα μεταφορών, Ανταλμπέρ Γιανς, απάντησε: «Δεν θα είμαστε σε θέση να πούμε υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσε να είχε αποτραπεί το δυστύχημα. Αυτό είναι το καθήκον των ερευνών που πρέπει να διεξαχθούν τώρα και αυτό είναι αρμοδιότητα των εθνικών αρχών. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων είναι διαθέσιμος κατόπιν αιτήματος για να υποστηρίξει τις εθνικές αρχές εάν το ζητήσουν. Ωστόσο, η πρωταρχική ευθύνη ανήκει στις εθνικές αρχές».

Νέα παραγγελία Ντογιάκου – Ζητεί έρευνα προς κάθε κατεύθυνση

Διερεύνηση σε βάθος και προς κάθε κατεύθυνση, άμεση συγκέντρωση όλων των αποδείξεων και ταχύτατη ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου για την τραγωδία στα παρήγγειλε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος στον επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, τονίζοντας στο έγγραφο του ότι τώρα «Είναι η ώρα της Δικαιοσύνης», προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι, «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι κι αν εκπροσωπούν».

«Η αυτοπρόσωπη και ενεργός παρουσία σας στον τόπο της άδικης απώλειας τόσων ανθρώπινων ζωών για τη συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων, που θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας, ασφαλώς και είναι απολύτως απαραίτητη. Τα στοιχεία αυτά επιβάλλεται να εξεταστούν αρμοδίως, εξονυχιστικά και διεξοδικά», σημειώνει ο κ. Ντογιάκος.

«Δεν πρέπει  να παγιδευτεί η δικανική κρίση σε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων ατόμων και μόνο. Αντίθετα, επιβάλλεται η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από κάθε πλευρά και η απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις, την ισχύουσα δικονομική τάξη».

Στην παραγγελία του ο Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου με συγκινησιακή φόρτιση καταλήγει: «Η ορθή απονομή δικαιοσύνης θα αποτελεί το καλύτερο και αιώνιο μνημόσυνο για τις ψυχές των νεκρών».

Κακουργηματική δίωξη κατά του σταθμάρχη – Το Σάββατο η απολογία

Αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες είναι πλέον ο σταθμάρχης της Λάρισας. Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του για τα εγκληματικά του λάθη αφορά σε ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες με τον ίδιο ποινικό χαρακτηρισμό, ενώ η κατηγορία της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών σε βάρος του είναι η σοβαρότερη (κακούργημα) που επισύρει με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) από δέκα χρόνια κάθειρξη ως .

Μετά την προσαγωγή του στον εισαγγελέα παραπέμφθηκε σε ανακριτή και θα απολογηθεί το Σάββατο.

Σε δηλώσεις του έξω από το δικαστικό μέγαρο, ο συνήγορος του σταθμάρχη ανέφερε ότι ο 59χρονος αντιμετωπίζει την κατηγορία της διατάραξης των συγκοινωνιών στην κακουργηματική της μορφή.

«Από ανθρώπινη πλευρά είναι συντετριμμένος. Αναλογίζεται αυτό που έγινε και δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης. Ανέλαβε την ευθύνη μέσα στο πλαίσιο που του αναλογεί. Αλλά αυτό που μετράει είναι να ψάξουμε όχι το δέντρο αλλά το δάσος ευθυνών. Εδώ υπάρχει ένα δάσος ευθυνών», δήλωσε ο συνήγορος του σταθμάρχη.

«Το δικό μας μερίδιο το αναλαμβάνουμε και πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει πολύ καλά τη δουλειά της» δήλωσε ο συνήγορος.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση