Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τουρκικές υπερπτήσεις στη Χίο
Τουρκικές υπερπτήσεις στη Χίο

Τουρκικές υπερπτήσεις στη Χίο

Προβληματισμό προκαλεί στην η αδιάλειπτη τουρκική δραστηριότητα, ολοένα και πιο εμφανώς κεντρικά ενορχηστρωμένη από την Άγκυρα, καθώς πλέον οι δυνάμεις ασφαλείας της γείτονος στον Έβρο εμφανίζονται να εκτοξεύουν δακρυγόνα και καπνογόνα κατά της ελληνικής αμυντικής γραμμής, ενώ χθες τα τουρκικά μαχητικά επέστρεψαν στο Αιγαίο πραγματοποιώντας πτήσεις ακόμα και πάνω από τα βορειοανατολικά παράλια της Χίου.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην εφ Financial Times στοχοποιεί την Ελλάδα και… επιπλήττει την Ε.Ε. διότι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ανέχεται τη συμπεριφορά της εναντίον των προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο. Ο κ. Τσαβούσογλου, δίνοντας μια σε έντυπο διεθνούς κύρους και επιρροής, ουσιαστικά διέσπειρε τα γνωστά fake news που διακινεί η Αγκυρα τις τελευταίες εβδομάδες, με σκοπό τη διάκριση ανάμεσα σε Ελλάδα και Ε.Ε.

«Αν δεν γίνει κάτι για τον τρόπο που μεταχειρίζεται η Ελλάδα τους πρόσφυγες και για τη φρενήρη υποστήριξη που εξακολουθεί να λαμβάνει από την Ε.Ε., ο ρόλος της θα καταρρεύσει», είπε ενδεικτικά ο κ. Τσαβούσογλου. Και προσέθεσε: «Αυτή η εικόνα που βλέπουμε είναι ντροπή για την Ε.Ε. Ενας μαύρος λεκές στη συνείδηση της ανθρωπότητας. Οταν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδας πυροβολούσαν τους πρόσφυγες και τους πέταγαν δακρυγόνα, η Ε.Ε. και οι βουλευτές της δεν έκαναν τίποτα. Παρακολουθούσαν μόνο τα όσα γίνονταν. Η Ελλάδα σταμάτησε εξάλλου παρανόμως να λαμβάνει . Τα Ηνωμένα Εθνη θα το κρίνουν αυτό, αλλά η Ε.Ε. τήρησε σιωπή. Πέθαναν άνθρωποι, άλλοι τραυματίστηκαν και η εικόνα της Ε.Ε. σε διεθνές επίπεδο στραπατσαρίστηκε». Για τη συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων από την Αγκυρα με σκοπό τον εκβιασμό της Ευρώπης μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. «Ανάλογες , που συνοδεύονται μάλιστα από διασπορά ψευδών ειδήσεων, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από κανέναν και επαναλάβαμε την ανάγκη απαρέγκλιτης εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας του Μαρτίου 2016, προτού συζητηθεί οποιαδήποτε επιπλέον », είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας.

Στο επιχειρησιακό πεδίο, χθες τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες, το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους, ενώ στις 11.51 ένα ζεύγος από αυτά πέταξαν προκλητικά πάνω από τις βορειοανατολικές της Χίου, σε μια σπάνια επίδειξη επιθετικότητας. Από τις συνολικά 46 παραβιάσεις, οι τρεις από αυτές κατέληξαν σε εικονικές αερομαχίες ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά. Επίσης, το απόγευμα της ς, τουρκικές δυνάμεις (στρατοχωροφυλακή και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας) εξαπέλυσαν βροχή από δακρυγόνα και καπνογόνα, προκειμένου να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την εκ νέου επίθεση 300 με 500 ατόμων κατά των αμυντικών μέτρων που έχουν λάβει στις Καστανιές οι ελληνικές δυνάμεις. Στην έχει πλέον γίνει ξεκάθαρο ότι η ομάδα αυτή «μεταναστών» απαρτίζεται από συγκεκριμένα άτομα, τα οποία και αναλαμβάνουν ανά διαστήματα τις επιχειρήσεις προσπάθειας διάτρησης των αμυντικών μέτρων στα σύνορα. Χθες, καταγράφηκαν, επίσης, ροές από τη θάλασσα για ακόμα μία φορά, κάτι που σε γενικές γραμμές υποδηλώνει ότι η Αγκυρα, παρά τον κορωνοϊό, επιμένει στη στρατηγική της έντασης.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση