Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τουρκία: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στη Μαλάτια – Τουλάχιστον ένας νεκρός, κατέρρευσαν κτίρια
Τουρκία: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στη Μαλάτια – Τουλάχιστον ένας νεκρός, κατέρρευσαν κτίρια

Τουρκία: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στη Μαλάτια – Τουλάχιστον ένας νεκρός, κατέρρευσαν κτίρια

Τουλάχιστον ένας σκοτώθηκε και δεκάδες έχουν τραυματισθεί μετά από σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών Ρίχτερ που έπληξε σήμερα την τουρκική επαρχία της Μαλάτια προκαλώντας την κατάρρευση κτιρίων, ανακοίνωσε η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (Afad).

«Ένας συμπολίτης μας δυστυχώς έχασε την ζωή του, 69 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία», ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της υπηρεσίας ιουνούς Σεζέρ.

Περί τα 30 κτίρια κατέρρευσαν από τη σημερινή μετασεισμική δόνηση.

Ο δήμαρχος της πόλης εζίλγιουρτ, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο της δόνησης δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk ότι ένας πατέρας και η κόρη του που προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν προσωπικά αντικείμενα στο σπίτι τους είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια του ενός από τα κτίρια που κατέρρευσαν.

«Κτίρια κατέρρευσαν και οι ομάδες έρευνας και διάσωσης έχουν σπεύσει επιτόπου», ανακοίνωσε η Afad στο Twitter.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 12.04 τοπική . Η επαρχία της Μαλάτια επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που σκότωσε 44.374 , σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Ο σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών, καρεψε 170.000 κτίρια σε 11 τουρκικές επαρχίες και έπληξε και την γειτονική Συρία.

Από τις 6 Φεβρουαρίου, έχουν καταγραφεί περί τις 10.000 μετα στην , σύμφωνα με την Afad.

νσταντινούπολη: Πιθανός ένας ισχυρός σεισμός στο κοντινό μέλλον

Την ίδια ώρα, οι καταστροφικοί σεισμοί στη νοτιοανατολική  είχαν ως αποτέλεσμα να έρθει στο προσκήνιο το ζήτημα της ανεπαρκούς προετοιμασίας για μια ισχυρή σεισμική δόνηση και στην νσταντινούπολη, κάτι που – σύμφωνα με επιστήμονες – είναι πιθανό να συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Από το 1999, οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι η πόλη κινδυνεύει από έναν ισχυρό σεισμό λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί κάτω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά στη δυτική πλευρά του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.

Επιστημονικές έρευνες μετά τους σεισμούς του 1999 έκαναν λόγο για 62% πιθανότητα να σημειωθεί ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη σε διάστημα 30 ετών.

Ο Γκουρκάν Ακγκούν, επικεφαλής πολεοδομίας στον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης, είπε ότι ο συνολικός αριθμός των κτιρίων στην πόλη είχε ανέλθει σε 1.020.000 έως το 2022. Το 73% εξ αυτών χτίστηκε πριν από το 1999 και στεγάζει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 90.000 κτίρια θα κατέρρεαν ή θα υφίσταντο σοβαρές ζημιές σε έναν μεγάλο σεισμό, σύμφωνα με τον Ακγκούν. Εκτιμάται ότι περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι θα επηρεαστούν άμεσα εάν συμβεί αυτό.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση