Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Δέκα έξι νεκροί, 700 τραυματίες και δεκάδες αγνούμενοι από σεισμό 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία
Δέκα έξι νεκροί, 700  τραυματίες και δεκάδες αγνούμενοι από σεισμό 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία

Δέκα έξι νεκροί, 700 τραυματίες και δεκάδες αγνούμενοι από σεισμό 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία

Δέκα  έξι άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από την ισχυρή σεισμική δόνηση, που έπληξε στις 4.00 τα ξημερώματα (05.00 ώρα Ελλάδας) την Αλβανία, με επίκεντρο περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των τραυματιών (έχουν φτάσει του 700)  που διακομίζονται στα νοσοκομεία, ενώ πληροφορίες μιλούν για εγκλωβισμένους στα ερείπια των κτηρίων που καταστράφηκαν στο Δυρράχιο, κυρίως, και στα Τίρανα.

Ενσωματωμένο βίντεο
Ο σεισμός ήταν ο δεύτερος ισχυρός μέσα σε ένα δίμηνο, κατατρομοκρατώντας χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους, πολλοί με βρέφη στα χέρια, ειδικά στην πρωτεύουσα.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στην Αδριατική, 34 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

«Οι ζημιές είναι σημαντικές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Πέρα από το τριώροφο κτίριο που κατέρρευσε στο Δυρράχιο, άλλο ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης υπέστη σοβαρές ζημιές.

Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους εκτιμήθηκε από το EMSC ότι ήταν 5,3 βαθμών. Ακόμη ένας ισχυρός μετασεισμός ταρακούνησε πριν από λίγο κτίρια στα Τίρανα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο κύριος σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της ς (σε απόσταση 400 χλμ.) και το Νόβι Σαντ της Σερβίας (700 χλμ.), σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και μηνύματα που αναρτήθηκαν από χρήστες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια περιοχή έπληξε σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών την 21η Σεπτεμβρίου, που είχε προκαλέσει ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και κατέστρεψε ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας «εικοσαετίας ως τριακονταετίας» στη χώρα.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, από τις πρώτες κιόλας στιγμές βρέθηκε κοντά στους σεισμόπληκτους πολίτες και, σε δήλωσή του, υπογράμμισε ότι η Αλβανία επλήγη από ένα «κύμα» σεισμών, που όμοιό του δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν.

«Είναι σημαντικό» -τονίζεται στη γραπτή δήλωση του κ. Μέτα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας- «να εργαστούμε με αφοσίωση και επαγγελματισμό, για να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια των κτηρίων και να βοηθήσουμε τους τραυματίες. Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τους κατοίκους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και που χρειάζονται ».

Ο κ. Μέτα τονίζει επίσης ότι η πρέπει να ζητήσει βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς. Πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες μας θα μάθουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτήν την καταστροφή με αλληλεγγύη, κουράγιο και με κάθε τρόπο με τον οποίο μπορούν να φτάσουν στους τραυματίες αδελφούς και αδελφές μας».

Συγκλονιστική διάσωση ενός μικρού αγοριού από τα συντρίμμια

Πληροφορίες μιλούν για εγκλωβισμένους στα ερείπια των κτιρίων που καταστράφηκαν.

Στα social media και σε τοπικό μέσο κυκλοφόρησε βίντεο από την αγωνιώδη διάσωση ενός μικρού παιδιού μέσα από τα ερείπια του σπιτιού του.

Πολίτες προσπαθούν με τα χέρια τους να απεγκλωβίσουν το τρομαγμένο αγόρι, που κλαίει σπαρακτικά.

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ αναχωρεί για την Αλβανία

Ο πρωθ Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι , για να του εκφράσει την συμπαράστασή του μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή να αναχωρήσει άμεσα για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης.

Τόνισε, επίσης, στο κ. , πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όποιον άλλο τρόπο χρειαστεί.

Ο σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ έπληξε την Αλβανία λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα (τοπική ώρα· 05:00 ώρα Ελλάδας), με επίκεντρο περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου.

Καθησυχαστικοί οι για τα 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία

Εκτεταμένες καταστροφές και τουλάχιστον 4 νεκρούς άφησε πίσω του ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την  γειτονική Αλβανία λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα τοπική ώρα, με επίκεντρο περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου.

Οι καθηγητές εμφανίζονται καθησυχαστικοί,  τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τον ελλαδικό χώρο.

Στην Αλβανία μεταβαίνει το απόγευμα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μαζί με τους καθηγητές Σπύρο Μαυρούλη και Παναγιώτη Καρύδη.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον ελλαδικό χώρο από τον σεισμό στη γειτονική χώρα, ενώ απέδωσε τις εκτεταμένες καταστροφές στην παλαιότητα των οικημάτων της περιοχής, αλλά και την ώρα της εκδήλωσης του.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής της σεισμολογίας  στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ς Κωνσταντίνος Παπαζάχος, ως προς το εάν ο σεισμός 6.4 βαθμών στην Αλβανία μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο.

«Δεν διατρέχουμε κανέναν τέτοιο κίνδυνο» τόνισε ο κ. Παπαζάχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Το ρήγμα του Δυρραχίου είναι πολύ γνωστό σεισμικό κέντρο και η δραστηριότητά του γνωστή από την αρχαιότητα» ανέφερε.

Ερωτηθείς για το εάν αυτός ο σεισμός μπορεί να δώσει  τσουνάμι, λόγω και της ανοιχτής θάλασσας, απάντησε πως «μπορεί να προκαλέσει σχετικά μικρά κύματα με περιορισμένες επιπτώσεις, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι τύπου Ινδονησίας».

Ο κ. Παπαζάχος  απέδωσε τον ισχυρό σεισμό στην αδυσώπητη, σύγκρουση στα έγκατα της γης των λιθοσφαιρικών πλακών του Αιγαίου και της Απουλίας.

Οι δυο πλάκες «σπρώχνουν» η μια την άλλη και βορείως της Κεφαλονιάς έως την Αλβανία και το Μαυροβουνιο το κομμάτι του Αιγαίου υπερπηδάει αυτήν της Απουλίας προκαλώντας ισχυρούς σεισμούς στα εκεί ρήγματα.

Αναφερόμενος, τέλος, στις ζημιές που προκλήθηκαν αλλά και στις απώλειες ανθρώπινων ζωών, έκανε λόγο για κακές κατασκευές των κτιρίων σε αυτή τη χώρα.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση