Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΒΟΛΟΣ / Τοποθετήθηκε στον Βόλο σταθμός ελέγχου ποιότητας ατμόσφαιρας
Τοποθετήθηκε στον Βόλο σταθμός ελέγχου ποιότητας ατμόσφαιρας

Τοποθετήθηκε στον Βόλο σταθμός ελέγχου ποιότητας ατμόσφαιρας

Στον προαύλιο χώρο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, τοποθετήθηκε σήμερα σταθμός ελέγχου ποιότητας ατμόσφαιρας, που παρεχώρησε η ΔΕΥΑ Λάρισας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων.

Ο σταθμός θα ξεκινήσει σε μερικές ημέρες τη λειτουργία του, αφού γίνουν οι σχετικές τεχνικές τροποποιήσεις των οργάνων μέτρησης και η απαραίτητη συντήρησή του. Οι αέριων ρύπων, θα δημοσιεύονται καθημερινά με δελτία τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο σταθμός θα μετρά τιμές βενζολίου, μονοξειδίου άνθρακα, διοξειδίου θείου, , pm 2.5, όζοντος και λουόλιου. Η τοποθέτηση του συγκεκριμένου σταθμού θα είναι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και έως ότου τοποθετηθούν οι δύο νέοι σταθμοί μέτρησης, μετά μάλιστα την εκχώρηση της αρμοδιότητας από το Υπουργείο στην Περιφέρεια και μετά την απόφαση του Πράσινου Ταμείου για την έγκριση του ποσού των 148.000,00€. Να επισημανθεί δε ότι, αν και τα χρήματα εγκρίθηκαν από το Πράσινο Ταμείο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα πρέπει να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση να δημοπρατήσει και να ολοκληρώσει όλη τη διαδικασία του σταθμού και στη συνέχεια να υποβάλει τον φάκελο.

Σε της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη ανέφερε «Έχουμε στα χέρια μας ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο, που θα μας βοηθήσει ακόμη περισσότερο να συγκεντρώσουμε στοιχεία για την στην πόλη του Βόλου, σε συνδυασμό με τον υφιστάμενο σταθμό και με όλες τις ενέργειες που γίνονται και αφορούν στη προστασία του περιβάλλοντος, όπως:

  • Σε συνεργασία με το Τμήμα Χημείας του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης και έχοντας ως σκοπό την αξιολόγηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην πόλη του Βόλου, δίνοντας έμφαση στον προσδιορισμό επικίνδυνων για την υγεία συστατικών των αιωρούμενων σωματιδίων, θα πραγματοποιηθούν εκατό (100) λήψεις δειγμάτων αιωρούμενων σωματιδίων, συνολικού προϋπολογισμού 170.000,00€.
  • Υπογραφή σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών υλοποίησης δειγματοληψιών και εργαστηριακών αναλύσεων δειγμάτων εδάφους και αποβλήτων (υγρών – στερεών) και νερών, για την παρακολούθηση οικοσυστημάτων και εδάφους της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, συνολικού προϋπολογισμού 60.000,00€.
  • Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδότησε την εκπόνηση, από το , Επιδημιολογικής Μελέτης Θνησιμότητας και Νοσηρότητας στο Νομό Μαγνησίας, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε που οργανώθηκε από την Περιφέρεια σε συνεργασία με το , τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου.
  • Σύναψε σύμβαση με το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών μετρήσεων το 2018 αερίων ρύπων (Διοξίνες/φουράνια, βαρέα μέταλλα) που εκπέμπονται από την καμινάδα του εργοστασίου της
  • Δέσμευσε ένα ποσό της τάξης των 100.000€ προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια μελέτη ποιότητας της ατμόσφαιρας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου
  • Θα πραγματοποιηθεί μια εξειδικευμένη έρευνα, που ονομάζεται ολφακτομετρία, η οποία θα πραγματοποιηθεί πέριξ του Π.Σ Βόλου, ώστε να διαμορφωθεί μια πρότυπη διαδικασία προσέγγισης παρόμοιων προβλημάτων και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας, διότι τα προβλήματα αυτά των δυσοσμιών από άγνωστες χημικές ουσίες και πηγές ανέκαθεν έμεναν άλυτα. Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτής της έρευνας είναι περίπου 70.000,00€.

Με τη συμβολή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, προσπαθούμε καθημερινά, με εξειδικευμένους φορείς της χώρας μας, να αποκτήσουμε τα εργαλεία εκείνα, που θα μας δώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την στο πολεοδομικό συγκρότημα. Είμαστε κάτοικοι αυτής της πόλης, ζούμε και αναπνέουμε εδώ και φυσικά δεν διαπραγματευόμαστε το και την υγεία των πολιτών, που αποτελούν πρώτιστη αξία και προτεραιότητα για εμάς».

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/HKjdqTX0sp… -

  • Θερινά δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/K27VDcMyfX -

  • «Σχεδιάζοντας με τα παιδιά το μέλλον για την ισότητα των φύλων» - https://t.co/0KD8zMzMo9… -

"Αλιεύοντας" την είδηση