Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Το ΥΠΕΞ της Λιβύης αντιδρά στις ελληνικές έρευνες νότια της Κρήτης
Το ΥΠΕΞ της Λιβύης αντιδρά στις ελληνικές έρευνες νότια της Κρήτης

Το ΥΠΕΞ της Λιβύης αντιδρά στις ελληνικές έρευνες νότια της Κρήτης

Την ενόχλησή του εκφράζει με επίσημη ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης για την έρευνα για υδρογονάνθρακες νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, κατηγορώντας την Ελλάδα για εκμετάλλευση της λιβυκής ς.

Στην ανακοίνωση του, το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι την στιγμή που η πρέπει να «αποτελεί θάλασσα ς και ανάπτυξης» η Ελλάδα επιχειρεί να «εκμεταλλευθεί την λιβυκή και να επιβάλει τετελεσμένα για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δυο χωρών με την σύναψη συμβολαίων έρευνας υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης σε μεταξύ μας διαφιλονικούμενη περιοχή».

Το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών για έναρξη ερευνών από το σκάφος Sanco Swift για λογαριασμό ξένων εταιρειών που υπέγραψαν συμβόλαια με την Ελλάδα, θα «προχωρήσει στην υπεράσπιση των θαλασσίων συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης στις θαλάσσιες περιοχές της με όλα τα δυνατά νομικά και διπλωματικά μέσα».

Το «σκάκι» με τη NAVTEX

Yπενθυμίζεται ότι στα τέλη οεμβρίου, η Αθήνα είχε επεκτείνει με NAVTEX την περιοχή των σεισμικών ερευνών της ExxonMobil νότια της Κρήτης.

Η επέκταση επιχειρείται σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο. Καταρχάς από την αμερικανική κοινοπραξία ασκούνταν πίεση προς το υπουργείο Ενέργειας για επέκταση των περιοχών, καθώς εικάζεται ότι στα νοτιοδυτικά της Κρήτης υπάρχουν πιθανότητες για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Κυρίως, όμως, σε γεωπολιτικό επίπεδο η Αθήνα επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα σχετικά με την πρόθεση να διαπραγματευτεί με τη Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών πάνω σε μια περιοχή η οποία μπορεί να κρύβει πόρους που θα αξιοποιηθούν κατά τρόπο αμοιβαία επωφελή και για τις δύο χώρες.

Φυσικά, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο η Άγκυρ να πιέσει τη σημερινή, προσωρινή αλλά πολύ ενεργητική πάνω σε θέματα που δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία της, κυβέρνηση της Τρίπολης, όπως είναι η αδειοδότηση της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων (ΤΡΑΟ) για στα όρια του τουρκολιβυκού μνημονίου. Το γεγονός ότι της επέκτασης του ορίου ερευνών έχουν προηγηθεί οι επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των Αντονι Μπλίνκεν, υποδηλώνει ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει τι σχεδιάζει η Αθήνα και τη λογική της να κινηθεί κατ' αυτόν τον τρόπο. Κατά ορισμένες εκτιμήσεις, η ίδια η πρωτοβουλία της ExxonMobil να ζητήσει από την Αθήνα άμεση προώθηση των ερευνών στην περιοχή, αποτελεί ένδειξη της αμερικανικής στάσης έναντι του ελληνικού εγχειρήματος. Στην Αθήνα υπάρχει αντίληψη ότι είναι πιθανόν η διοίκηση της Τρίπολης και η τουρκική κυβέρνηση να κατηγορήσουν την Ελλάδα ότι κινήθηκε εντός μιας περιοχής η οποία δεν έχει οριοθετηθεί.

Εξάλλου, η Αθήνα είχε πρόσφατα καταγγείλλει και επίσημα στον το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπογράφηκε ανάμεσα στην  και την κυβέρνηση της Τρίπολης στις 3 Οκτωβρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί στο πλαίο αυτό και η ένταση που προκλήθηκε με την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών ίκου Δένδια στη Λιβύη και όσα επακολούθησαν.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση