Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Tο πολυνομοσχέδιο, η πρώτη δοκιμασία της κυβέρνησης
Tο πολυνομοσχέδιο, η πρώτη δοκιμασία της κυβέρνησης

Tο πολυνομοσχέδιο, η πρώτη δοκιμασία της κυβέρνησης

Η πρώτη σοβαρή κοινοβουλευτική δοκιμασία για τη νεοεκλεγείσα ολοκληρώνεται απόψε το βράδυ, καθώς το πολυνομοσχέδιο με την πρώτη δέσμη των μνημονιακών προαπαιτούμενων τίθεται προς ψήφιση και επί των άρθρων του. Το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί στο ενδεχόμενο –που ώς αργά χθες το βράδυ εθεωρείτο εξαιρετικά πιθανό- να υποβληθεί από την αντιπολίτευση αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας επί συγκεκριμένων άρθρων, με το περιεχόμενο των οποίων όχι μόνο διαφωνούν όλα τα της αντιπολίτευσης, αλλά και έχουν εκφράσει από επιφυλάξεις έως προβληματισμό και βουλευτές της πλειοψηφίας.

Τόσο κατά το διήμερο των συνεδριάσεων των αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών όσο και χθες, πρώτη ημέρα της διαδικασίας στην Ολομέλεια, στελέχη της κυβέρνησης υπόσχονταν βελτιώσεις σε άρθρα. Απαντες αναμένουν σήμερα να δουν τη διατύπωση των όποιων βελτιώσεων, προκειμένου να αποφασίσουν και την τελική τους στάση. Τούτων δοθέντων, υπάρχει ενδεχόμενο σε ορισμένα άρθρα να υπάρξει στήριξη από περισσότερους των 155 βουλευτών της δικομματικής κυβερνώσας πλειοψηφίας, αλλά και σε ορισμένα άλλα, να καταγραφούν απώλειες.

Χθες, ο μόνος που προανήγγειλε καταψήφιση ορισμένων άρθρων –δίχως να διευκρινίσει σε ποια αναφέρεται– ήταν ο κ. Ν. Νικολόπουλος των ΑΝΕΛ. Στο Περιστύλιο, οι περισσότεροι εκτιμούσαν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες «διαρροές» για την κυβέρνηση.

Η «γραμμή άμυνας» όπως διατυπώθηκε από υπουργούς στις παρεμβάσεις τους δημοσίως, αλλά και όπως σημειώνεται στις παρασκηνιακές συσκέψεις ενίσχυσης της κυβερνητικής συνοχής, είναι: Πρώτον, ότι η πλειοψηφία αναγκάζεται να λάβει επώδυνα μέτρα – δεν είναι επιλογή της. Δεύτερον, ότι η επιφυλάσσεται σε επόμενα νομοθετήματα είτε να επιχειρήσει συνολικές ρυθμίσεις που θα βελτιώνουν τη γενική κατάσταση, είτε να προωθήσει μέτρα μέσω των οποίων θα επιχειρείται ανακούφιση αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

«Στο νομοσχέδιο υπάρχουν όσα έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς» απάντησε ο Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος. «Δεν είμαστε ευτυχισμένοι γι’ αυτή την πολιτική. Είμαστε αναγκασμένοι να την υλοποιήσουμε», υποστήριξε εκ νέου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης.

Η πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης εκδηλώνεται κυρίως στο μέτωπο των μέτρων για τις συντάξεις και τους φόρους – πεδία επί των οποίων εκδηλώνεται και η ενδοκυβερνητική γκρίνια. «Καταρρίψατε και μηδενίσατε τις θυσίες του ελληνικού λαού» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ι. Βρούτσης.

Πρόβλημα ανέκυψε και με αφορμή διάταξη σύμφωνα με την οποία θα δημιουργηθεί «Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου, στον οποίο θα μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης». Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) διά του κ. Ανδρ. Λοβέρδου ήγειρε θέμα αντισυνταγματικότητας, υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνεται η διάταξη αυτή, οδηγεί στην κατάργηση «της αυτοτέλειας των δήμων, των Περιφερειών, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, γενικά όποιου φορέα έχει εκ του Συντάγματος αυτοδιοίκητο». Αργά το βράδυ, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος παρουσίασε νομοθετική βελτίωση η οποία, όπως υποστήριξε, διατηρεί το αυτοδιοίκητο ως προς τη διαχείριση των χρημάτων των φορέων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Νέες #καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι στην επικράτεια #καταιγίδες - https://t.co/wTGlTXs03B -

  • Με επευφημίες η πρεμιέρα της Φόνισσας του Γιώργου Κουμεντάκη #Φόνισσα - https://t.co/YNtX1qoz6A -

  • Εξιχνιάστηκαν επτά #κλοπές από Ι.Χ. στον Βόλο #κλοπές #ναρκωτικά - https://t.co/kdSHOmRcMn -

"Αλιεύοντας" την είδηση