Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Το πλάνο για τις 27 άμεσες αποκρατικοποιήσεις
Το πλάνο για τις 27 άμεσες αποκρατικοποιήσεις

Το πλάνο για τις 27 άμεσες αποκρατικοποιήσεις

Πώληση μεταξύ άλλων μειοψηφικών πακέτων της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, των ΕΛΠΕ και πλειοψηφικών πακέτων του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ και ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών για το κλείσιμο της συναλλαγής σε Ελληνικό, 14 περιφερειακά αεροδρόμια και προώθηση δεκάδων ακόμα σχεδίων αξιοποίησης για 27 συνολικά πακέτα περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει το Asset Development Plan (ADP) του Ταμείου που προσαρτήθηκε στο νέο Μνημόνιο και ψηφίστηκε από την ελληνική .

Και ενώ τα επόμενα βήματα για διαγωνισμούς όπως του ΟΛΠ και του ΟΛΘ είναι γνωστά για πολλά άλλα assets αποκαλύπτονται λεπτομέρειες αλλά και υποχρεώσεις των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργείων και εμπλεκομένων φορέων καθ' όλα άγνωστες. Και αυτό διότι το εν λόγω σχέδιο ADP αν και αποτελεί παράρτημα του Μνημονίου κρατήθηκε μακριά από κάθε δημοσιότητα.

Μοντέλο πώλησης

Πρώτο στη λίστα του ADP -που εμφανώς είναι ιεραρχημένη τόσο χρονολογικά όσο και αξιολογικά- και αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», βρίσκεται το Ελληνικό και ακολουθούν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και ο Αστέρας Βουλιαγμένης, ενώ μεταξύ των άλλων μεγάλων αξιοποιήσεων προτάσσονται ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΟΣΕ, Αερολιμήν Αθηνών, μαρίνες, Εγνατία, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπεται μέχρι τον Νοέμβριο να αποφασιστεί μοντέλο πώλησης του 35% που ελέγχει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στα Ελληνικά Πετρέλαια είτε σε στρατηγικό επενδυτή είτε μέσω επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών. Επίσης προβλέπεται έως τα τέλη Οκτωβρίου να έχει αποφασιστεί το ποσοστό του ΟΤΕ που ελέγχει ακόμα το Δημόσιο και θα περάσει (10% μαζί με το ΙΚΑ) στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό να αξιοποιηθεί ενδεχομένως μέσω πώλησης στην Deutsche Telekom. Στο εν λόγω σχέδιο υπάρχει ακόμα η πώληση του 23% της ΕΥΑΘ και του 11% της ΕΥΔΑΠ (μετά την απόρριψη από το ΣτΕ της διάθεσης πλειοψηφικού ποσοστού) σε απροσδιόριστη όμως ημερομηνία. Περιλαμβάνεται επίσης η πώληση του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ. Αλλά και η υιοθέτηση στρατηγικής μετά από εισηγήσεις συμβούλων του Ταμείου για τη διαδικασία αξιοποίησης του ΑΔΜΗΕ όπως και το άνοιγμα της αγοράς λιανικής έως τα τέλη του 2016. Ακόμα στο Asset Development Plan γίνεται λόγος για των ΕΛΤΑ ώστε να επιστρέψουν σε κερδοφορία και να υπολογιστούν οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες αλλά όχι για πώληση αν και αναφέρεται πως θα ληφθούν αποφάσεις για τη στρατηγική αξιοποίησης μετά και την εισήγηση των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ (PWC και Lazard).

Για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ προβλέπονται υποβολές δεσμευτικών προσφορών τον Νοέμβριο για τον Πειραιά (αν και νεότερη απόφαση ΤΑΙΠΕΔ και ς τις μετέφερε τον Οκτώβριο) και Φεβρουάριο για τη Θεσσαλονίκη με τάχιστο κλείσιμο («criitical» αναφέρεται χαρακτηριστικά η συγκεκριμένη υποχρέωση) των συμβάσεων παραχώρησης από τα συναρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών όπως και άμεση προώθηση του προεδρικού διατάγματος για την Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ προβλέπεται επίσης να πουληθούν κατά 100% με δεσμευτικές προσφορές τον Δεκέμβριο αλλά με πολλές υπουργικές και άλλες αποφάσεις και ενέργειες να πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο.

Προβλέπεται επίσης η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στην «Αερολιμήν Αθηνών» η οποία και διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και να γίνει επίσης επέκταση της σύμβασης παραχώρησης. Για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού αποφασίστηκε η πρόσληψη νέων συμβούλων εντός Σεπτεμβρίου και η προώθηση της κοινής υπουργικής απόφασης για την πολιτική διοδίων όπως και η παροχή στήριξης για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις για χρηματοδοτήσεων της εταιρείας Εγνατία Οδός Α.Ε.

Για τον ΔΕΣΦΑ επιβεβαιώνεται το σενάριο να αποκτήσει η Socar το 49% των μετοχών και όχι το 66% που προέβλεπε ο και να μεταβιβαστεί το υπόλοιπο 17% είτε στο ελληνικό Δημόσιο είτε σε τρίτο επενδυτή, ενώ εκκρεμεί η έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Στο Asset Development Plan αναφέρονται 7 εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν από άμεσα (asap) και έως και τον Δεκέμβριο φέτος στο πλαίσιο της συμβατικής δέσμευσης με τη LAMDΑ Development όπως προχωρήσουν και ΤΑΙΠΕΔ στην έκδοση άδειας Καζίνο, να εκκενώσουν την έκταση και να μεταφέρουν υπηρεσίες που στεγάζονται εκεί, να συστήσουν ειδική υπηρεσίας που θα αναλάβει να προχωρήσει την κατασκευή των δημοσίων δικτύων, να διορίσουν ειδικό συντονιστή για να συντονίσει όλα τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες που εμπλέκονται και να κλείσουν το θέμα του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ).

Στον Αστέρα ως νέα ημερομηνία για το κλείσιμο της συναλλαγής προσδιορίζεται ο Ιούνιος και ως εκκρεμότητα η ολοκλήρωση του νέου ΕΣΧΑΔΑ μετά την απόρριψη από το ΣτΕ του προηγουμένου. Υπενθυμίζεται πως η κοινοπραξία αραβικών και άλλων συμφερόντων που έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής με 400 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα.19s19apokrattaiped-thumb-large

 

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση