Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Το Plan B για επισιτιστική επάρκεια της χώρας – Το σχέδιο 12 σημείων
Το Plan B για επισιτιστική επάρκεια της χώρας – Το σχέδιο 12 σημείων

Το Plan B για επισιτιστική επάρκεια της χώρας – Το σχέδιο 12 σημείων

Κωστής Π. Παπαδιόχος

Με τις πολεµικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Ουκρανίας να παρατείνονται και τη χρονική διάρκεια της διεθνούς κρίσης που έχει προκληθεί να είναι αβέβαιη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η  εστιάζουν στην κατά το δυνατόν «απορρόφηση» του οικονομικού βάρους που μεταφέρεται στους πολίτες και στη θωράκιση της χώρας έναντι πιθανών ελλείψεων σε καύσιμα και τρόφιμα.

Η εκτίμηση που επικρατεί στην είναι πως οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου έχουν προχωρήσει περισσότερο απ' ό,τι φαίνεται δημοσίως. Υπό αυτή την έννοια, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως περί τα μέσα του μήνα μπορεί να εισέλθουν στην τελική τους ευθεία και να είναι πλέον ορατό το φως στο βάθος του τούνελ της κρίσης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι σαφές πως θα αποτελέσει μεγάλη «ανάσα» και για την Ελλάδα, παρότι αναγνωρίζεται πως ακόμη και σ' αυτή την περίπτωση η όποια σχετική ομαλο στα μέτωπα της ενέργειας και του πληθωρισμού δεν θα έλθει πριν από το φθινόπωρο.

to-plan-b-gia-episitistiki-eparkeia-tis-choras-amp-8211-to-schedio-12-simeion0

Πάντως, με δεδομένο ότι οι ανωτέρω προβλέψεις είναι εξ αντικειμένου παρακινδυνευμένες, ο κ. Μητσοτάκης έκρινε πως είναι αναγκαίο να εκπέμψει μήνυμα ς ς, αλλά και στήριξης, ειδικά των πλέον οικονομικά ευάλωτων, έναντι του κύματος ανατιμήσεων που έχει προκαλέσει ο πόλεμος. Ως εκ τούτου, έκλεισε με εμφατικό τρόπο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, που όπως είχε αναφέρει η «Κ» είχαν βάση μόνο στον βαθμό κατά τον οποίο η κρίση στην Ουκρανία θα είχε σύντομη διάρκεια. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η , πέραν των 4 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί, θα συνεχίσει να στέκεται «δίπλα» στους πολίτες. Όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη:

• Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας, παρότι είναι σαφές πως η Ελλάδα, όπως και όλες οι άλλες χώρες, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το σύνολο των ανατιμήσεων που έχει πυροδοτήσει η διεθνής κρίση. Στην κατεύθυνση αυτή κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός, μέσω του οποίου δημιουργείται πρόσθετο «μαξιλάρι στήριξης» των πιο ευάλωτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστούν και νέα ενίσχυσης των συγκεκριμένων νοικοκυριών, κυρίως για την κάλυψη των λογαριασμών ενέργειας.

• Είναι επίσης κρίσιμο η κυβέρνηση να καταδείξει διαχειριστική επάρκεια και να μην ανακύψουν φαινόμενα ελλείψεων στους τομείς της ενέργειας και των τροφίμων.

Οι έλεγχοι

Για το θέμα της επισιτιστικής επάρκειας, την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ειδική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Η «Κ» παρουσιάζει αναλυτικά το σχέδιο που εγκρίθηκε κατόπιν σχετικής εισήγησης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά και αφορά: μηχανισμούς και ελέγχους για τη διασφάλιση της επάρκειας προϊόντων που έως τώρα προέρχονταν από Ουκρανία και Ρωσία, δηλαδή μαλακό σιτάρι, αραβόσιτο και ηλιέλαιο. Αναζήτηση εναλλακτικών πηγών για και, τέλος, κατά το δυνατόν ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.

Σε σχέση με την παρακολούθηση και τους ελέγχους για την επάρκεια στην αγορά, τα βήματα που προβλέπονται, μεταξύ άλλων, είναι τα εξής:

  • Η ήδη συντελεσθείσα επανασύσταση και συνεχής λειτουργία της επιτροπής Επισιτιστικής Ασφάλειας.
  • Η έκδοση –σήμερα– υπουργικής απόφασης που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις του κλάδου να δηλώνουν τα στοιχεία αποθεματικού τους.
  • Και, τρίτον, η δημιουργία βάσης δεδομένων με διασύνδεση όλων των υπαρχόντων εργαλείων καταγραφής αποθεμάτων.

Στο συγκεκριμένο «μέτωπο» θα αξιοποιηθεί ο μηχανισμός που είχε δημιουργηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης για τη διασφάλιση της επάρκειας αντισηπτικών την περίοδο της πανδημίας. Αναφορικά με την αντικατάσταση των εισαγόμενων ποσοτήτων από τη Ρωσία και την Ουκρανία, διευκολύνεται για την εισαγωγή μαλακού σιταριού, αραβόσιτου και ηλιέλαιου η πρόσβαση σε εναλλακτικές αγορές όπως η , η Ρουμανία και άλλες ευρωπαϊκές, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, αλλά και, εάν απαιτηθεί, η Αργεντινή. Και για τις ζωοτροφές σε χώρες, όπως η Ινδία, η Μαλαισία, αλλά και η Νότιος Αμερική.

Τέλος, για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής ιδιαίτερη σημασία έχουν κινήσεις όπως η ένταξη στη συνδεδεμένη επιδότηση του αραβοσίτου (προβλέπονται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδοτήσεις για πέντε χρόνια), η διευκόλυνση των καλοκαιρινών καλλιεργειών, που έως τώρα απέφευγαν οι αγρότες λόγω χαμηλότερου δυνητικού κέρδους και η μείωση του ποσοστού του ηλίανθου για την παραγωγή βιοκαυσίμου, ώστε να γίνει στροφή στον τομέα της σίτισης.

Η σημασία του ανωτέρω κυβερνητικού σχεδιασμού για την αποτροπή μιας πιθανής επισιτιστικής κρίσης προκύπτει από το γεγονός ότι, για παράδειγμα, οι καλαμποκιού ανέρχονται έως τώρα σε 500.000 τόνους. Επίσης το 70% των αναγκών της χώρας σε μαλακό σιτάρι καλυπτόταν από την Ουκρανία και τη Ρωσία, που βεβαίως είναι άγνωστο εάν και πότε θα είναι σε θέση να προχωρήσουν και πάλι σε εξαγωγές. Σημειώνεται, τέλος, ότι τα αποθέματα που έχει η αλευροβιομηχανία στη χώρα μας επαρκούν για δύο περίπου μήνες.

"Αλιεύοντας" την είδηση