Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Το παρασκήνιο της πρώτης ημέρας στη Βουλή
Το παρασκήνιο της πρώτης ημέρας στη Βουλή

Το παρασκήνιο της πρώτης ημέρας στη Βουλή

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Δύο καινούρια στοιχεία, αναφορικά με τη λειτουργία της νομοθετικής ς και ειδικότερα της κυβερνώσας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, έκαναν την εμφάνισή τους από την πρώτη στιγμή της νέας περιόδου, δημιουργώντας την αίσθηση πως το πολιτικό σύστημα μπορεί να λειτουργήσει με όρους πολύ καλύτερους εκείνων οι οποίοι καταγράφονταν έως τώρα.

Αφενός κυβερνητικά στελέχη κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης των πρώτων νομοθετημάτων, κατέστησαν περισσότερο από σαφή την πολιτική τους βούληση να κάνουν αποδεκτές προτάσεις οι οποίες κρίνονται ως βελτιωτικές των προωθούμενων ρυθμίσεων. Αφετέρου, μέλη της συμπολίτευσης επέδειξαν διάθεση όχι απλού «χειροκροτητή» των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, αλλά τάσεις συνδιαμόρφωσης εκείνων των διατάξεων που καλούνται να ψηφίσουν, υποβάλλοντας προτάσεις – στο πλαίσιο ακριβώς της προαναφερθείσας κυβερνητικής διάθεσης για διάλογο και υιοθέτηση βελτιωτικών εισηγήσεων.

Αμφότερα τα στοιχεία αυτά, που έκαναν την εμφάνισή τους σήμερα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, αντικείμενο των οποίων ήταν το κατεπείγον φορολογικό σχέδιο νόμου, και το νομοσχέδιο για το «επιτελικό », εκτιμάται ότι εκτός των άλλων θα συμβάλλουν στο να διαφοροποιήσει και η αντιπολίτευση το ρόλο που έως τώρα επίσης υιοθετούσε έναντι των κυβερνήσεων: με άλλα λόγια, να προσέρχεται όχι ως δύναμη καταγγελίας εφ' όλης της ύλης, αλλά και με προτάσεις για αλλαγές.

«Ακούσαμε με προσοχή όλες τις προτάσεις. Πολλές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν σας κρύβω ότι όσο τις άκουγα και έβλεπα ότι υπήρχε μια κοινή συνισταμένη σε κάποιες προτάσεις που ακούω, με συναδέλφους, με συνεργάτες, προσπαθούμε να δούμε αν μπορούμε να βελτιώσουμε κάτι και σε αυτό το νομοσχέδιο. Δεν μπορούν να διορθωθούν όλα, δεν μπορούν να βελτιωθούν όλα άμεσα. Εγώ πάντα θα λέω ότι θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη με δύο , οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη» είπε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο κ. Χρ. Σταϊκούρας.

«Εγώ είμαι διατεθειμένος να ενσωματώσω ό,τι κρίνεται σκόπιμο για να εξορθολογιστεί το σύστημα αυτό διακυβέρνησης. Είμαι διατεθειμένος και θα το αποδείξω και παρακαλώ πάρα πολύ, επανέρχομαι, για τις συγκεκριμένες προτάσεις σας, τις οποίες θα αξιολογήσουμε από κοινού και θα τις καταγράψω και θα ενταχθούν», τόνιζε σε διπλανή αίθουσα, στη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης. Τί είχε προηγηθεί;

Οι γαλάζιες προτάσεις.

Στην Επιτροπή Οικονομικών, αρκετοί από τους βουλευτές της ΝΔ που έλαβαν το λόγο, έκαναν συγκεκριμένες προτάσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται:

Σάββας Αναστασιάδης: «Θέλω να προτείνω κάτι και εσείς θα το εκτιμήσετε, η κυβέρνηση θα το δει αν μπορεί να υπαχθεί, να έχουν τη δυνατότητα, οι συνεπείς οφειλέτες που έχουν ενταχθεί και στο ν.4321/2015, να έχουν τη δυνατότητα και αυτοί να υπαχθούν στο σημερινό υπό συζήτηση νομοσχέδιο».

Κ. Κοντογεώργος: «Δύο πράγματα πολύ σημαντικά μας ξεφεύγουν. Ο χρόνος, που μπορεί κάποιος, ή κάποια εταιρία, ή οποιοσδήποτε πολίτης, που οφείλει, να ενταχθεί σε αυτή τη ρύθμιση, θα είναι συγκεκριμένος; Πότε θα αρχίσει η εφαρμογή του; Πότε θα είναι έτοιμη η εφαρμογή του με αντικειμενικά ; Δεύτερον, κύριοι Υπουργοί των Οικονομικών, υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να ξεκαθαριστούν σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ. Υπάρχουν αδικίες στην εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ, σε περιοχές και σε κτίσματα, ή ιδιοκτησίες, οι οποίες δεν έχουν σχέση με την παραγωγή πλούτου».

Χ. Παπαδημητρίου: «Κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε να διευκρινίσω λίγο το θέμα των δύο δόσεων, που αν χαθούν, χάνεται ολόκληρη η ρύθμιση. Είναι σημαντικό και συμφωνούμε όλοι, ότι πρέπει, με κάθε τρόπο, να καταλάβει η κοινωνία, ότι αυτή είναι ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας και για αυτό είπα, ότι συναρτάται με την οριστική έξοδο, ελπίζουμε όλοι, από την κρίση. Πρέπει, όμως, ένας άνθρωπος που θα μπει μέσα, ένας επιχειρηματίας, να μπορεί να διατηρηθεί μέσα στη ρύθμιση, για όσο γίνεται μεγαλύτερο διάστημα. Άρα, σας καλώ να βρείτε εσείς τη λύση και όχι εγώ, αλλά οι δύο μήνες, είναι εύκολο να πέσει έξω κανείς. Πρέπει να υπάρχει δυνατότητα, για παράδειγμα, αν το τρίτο μήνα δοθούν οι δύο προηγούμενες δόσεις, να συνεχιστεί η ρύθμιση. Πρέπει να τον κρατήσουμε τον άνθρωπο στην ευνοϊκή πλευρά, παρά να τον ρίξουμε ξανά μέσα στο βούρκο των χρεών».

Ανάλογες παρεμβάσεις έκαναν και οι Κ. Κατσαφάδος, Χρ., Μ.Βολουδάκης, η κυρία Ζέττα Μακρή, ενώ ακόμα και ο πρόεδρος της Επιτροπής Στ. Καλογιάννης είχε να πει: « Ήθελα να πω απευθυνόμενος προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ότι μερικές από τις  προτάσεις των συναδέλφων είναι εξαιρετικά σημαντικές και θα παρακαλούσα και  εγώ  να τις λάβετε υπόψη, κύριε Υπουργέ και  να τις επεξεργαστείτε και να δείτε ποιες από αυτές μπορείτε να ενσωματώσετε. Θερμή παράκληση από εμένα να δείτε και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση που έχουν με τον  ΕΝΦΙΑ».

Στην άλλη συνεδρίαση, τη σχετική με το επιτελικό , η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου έθετε ερωτήματα και ζητούσε διευκρινίσεις ή και βελτιώσεις σε διατάξεις που αφορούν το ρόλο των υπουργών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ποιος κάνει τι και για ποιο λόγο»;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τέλος, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι σε αμφότερες τις συνεδριάσεις, έγιναν αναφορές και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ειδικότερες επισημάνσεις στα οικονομικά (τους) ζητήματα.

Αρχικώς, στην επί των Οικονομικών Υποθέσεων, ο ς της ΝΔ Χ.Παπαδημητρίου μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ακουσα τον υπουργό σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ ότι δεσμεύτηκε, ότι θα καταλήξει εκεί που πρέπει να πάει, στους δήμους, και αυτό είναι μια καλή προοπτική, άρα, μια προσωρινή ρύθμιση κάνουμε και ας την δούμε με αυτό τον τρόπο».

Στην έτερη συνεδρίαση, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης υπογράμμιζε με άλλη ευκαιρία και απευθυνόμενος σε βουλευτές της αντιπολίτευσης: «Μιλήσατε για την τοπική αυτοδιοίκηση που εγώ έχω μεγάλη ευαισθησία. Εάν με ρωτάτε αυτό είναι η δεύτερη μεγάλη που θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η μεγάλη διακύβευση της χώρας η αρχή της επικουρικότητας του κράτους. Η αρχή της επικουρικότητας, πρέπει να είναι ο μοχλός ανάπτυξης της χώρας. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται όπου είναι κοντύτερα στον πολίτη, και αυτό είναι  η τοπική αυτοδιοίκηση και γι' αυτό το λόγο με χαρά και υπερηφάνεια θα σας πω την μικρή μου ιστορία. Ότι προσπάθησα να επιβάλω και έχω καταφέρει το τελευταίο διάστημα να επιβάλω ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης δημοσιονομική αυτοτέλεια των δήμων. Να τους εκχωρηθούν αυτοτελείς πόροι φορολογικοί ώστε να μπορούν να κάνουν την πολιτική τους και να έχουν γνήσια αυτοτέλεια με εκτενείς αρμοδιότητες και μεγάλη λογοδοσία».

Τούτων δοθέντων, που είναι πραγματικά πολλά για την πρώτη ημέρα της νέας περιόδου, είναι σαφές ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις εκείνες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ένα παραγωγικότερο –συγκριτικώς με το παρελθόν- έργο και ρόλο της νομοθετικής ς. Ως τώρα, βεβαίως, υπήρχαν περίοδοι «παρεμβάσεων» βουλευτών της εκάστοτε πλειοψηφίας στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου, ή «ανοίγματα διαλλακτικότητας» των κυβερνήσεων. Ωστόσο, αυτά συνέβαιναν είτε λίγο πριν από εκλογές, ή όταν οι κυβερνήσεων βρίσκονταν σε θέση έλλειψης ισχύος. Τώρα, καταγράφονται στην αρχή, κε με την κυβέρνηση να έχει την πλήρη ισχύ ενός πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος που της έχει δώσει αυτοδυναμία. Αυτό συνιστά σημαντική διαφοροποίηση και μένει να φανεί εάν θα έχει διάρκεια.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση