Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Το παρασκήνιο στη σκιά της συμφωνίας
Το παρασκήνιο στη σκιά της συμφωνίας

Το παρασκήνιο στη σκιά της συμφωνίας

Πρόωρες κάλπες ή νέα συγκυβέρνηση

Οι σημερινές υπογραφές στις Πρέσπες μπορεί να δρομολόγησαν και τυπικά, πλέον, τις διμερείς διαδικασίες για την ολοκλήρωση και κύρωση της Συμφωνίας Αθήνας-Σκοπίων, πλην όμως λίγες ώρες πριν, εντός του Κοινοβουλίου κάποιες φράσεις αρχηγών – ακριβώς στο περιθώριο των εξελίξεων στο κρίσιμο αυτό εθνικό ζήτημα – συνιστούσαν, για τους νηφάλιους παρατηρητές την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, με ορίζοντα όχι μόνο πολύ πριν από το τέλος της συνταγματικής διάρκειας της θητείας της σημερινής συγκυβέρνησης, αλλά και νωρίτερα των σεναρίων για πρόωρες κάλπες, μαζί με τις ευρωεκλογές, στα τέλη του προσεχούς Μαΐου.

Το «κλειδί», όπως κατέστη σαφές, στην παρούσα συγκυρία βρίσκεται στα χέρια του συγκυβερνήτη Π. Καμμένου. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ μιλώντας στη συνεδρίαση επί της προτάσεως δυσπιστίας προς την κυβέρνηση που είχε καταθέσει η , δεν περιορίστηκε να πει πως ο ίδιος και το κόμμα του απλώς θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή, αλλά και πως θα κάνει ο,τιδήποτε για να μην κυρωθεί από το Κοινοβούλιο. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, όπως έχουμε δημόσια δεσμευτεί, θα είναι αρνητική όχι μόνο με την ψήφο, αλλά και με οποιονδήποτε τρόπο μπορέσουμε, ώστε αυτήν τη συμφωνία να μην την επικυρώσει το », είπε συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος.

Υπενθυμίζεται κατ’ αρχήν ότι σύμφωνα με όσα λέγονται τις τελευταίες ημέρες στο Περιστύλιο, κυρίως από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως η επίμαχη Συμφωνία θα κυρωθεί χάρη στις ψήφους του Ποταμιού και ορισμένων από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τουλάχιστον (σήμερα, ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι έχουν αθροιστικά 151 βουλευτές). Τούτου δοθέντος, το «με οποιονδήποτε τρόπο» δεν θα επιτρέψουν οι ΑΝΕΛ να κυρωθεί από τη Βουλή η Συμφωνία, ερμηνεύεται ως προαναγγελία πρόκλησης κυβερνητικής κρίσης, με στόχο να διαλυθεί η Βουλή για να μην μπορέσει να κυρώσει τη Συμφωνία, και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Αυτό, με τη σειρά του σημαίνει, ότι στα χέρια του πρωθυπουργού θα υπάρχουν βάσει των έως τώρα δεδομένων, δύο επιλογές: ή, πράγματι, να φέρει πιο κοντά την εκλογική μάχη, ή να αναζητήσει νέες κυβερνητικές συμμαχίες και η εθνική αντιπροσωπεία, μαζί με τη Συμφωνία για τις σχέσεις με τη γείτονα χώρα, να κληθεί να περάσει και από τη βάσανο της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης σε ένα νέο συμμαχικό κυβερνητικό σχήμα, με τους ΑΝΕΛ «απέναντι».

Οι «κρυφοί διάλογοι»

Υπό αυτό το πρίσμα είναι που δεν πέρασε απαρατήρητη και μια αποστροφή της ομιλίας του επικεφαλής του Ποταμιού το βράδυ του Σαββάτου, επίσης στην ίδια συνεδρίαση: «Στους μήνες που θα έρθουν, θα είμαστε δυναμικά παρόντες στη μάχη για να υπάρξει η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα. Αλλά σε αυτόν τον αγώνα, δεν θα είμαστε βολικοί για κανέναν», είπε ο κ. Στ. Θεοδωράκης, κάνοντας εκτός των άλλων αρκετούς να θυμηθούν μια άλλη φάση του κ. Αλ. Τσίπρα αυτή τη φορά, όταν προ ημερών σε τηλεοπτική του συνέντευξη μιλούσε για την ύπαρξη «υποψηφίων, αλλά όχι διαθεσίμων» για κυβερνητική συνεργασία το 2015.

Ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι οι υποψήφιοι –που δεν κατονόμασε- κατέστησαν «μη διαθέσιμοι» εξαιτίας της επιμονής τους, εκείνη την εποχή, να μην είναι στο κυβερνητικό σχήμα οι ΑΝΕΛ. Και ο σημερινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν ήθελε να «προδώσει» τον εταίρο της πρώτης κυβερνητικής περιόδου, «έντιμο κ. Καμμένο».

Ο κ. Θεοδωράκης χθες, στην ομιλία του, φάνηκε να αναφέρεται στο γεγονός αυτό: «Η ευθύνη, όμως, είναι του κ. Τσίπρα. Πιάστηκε σε ένα δόκανο. Χρησιμοποίησε τον κ. Καμμένο ως το βαρύ πυροβολικό της ακροδεξιάς και τώρα αυτό το βαρύ πυροβολικό απειλεί να γκρεμίσει τις γέφυρες που χτίζει με την πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Το «μήνυμα» έφθασε στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ο οποίος λίγο μετά από του βήματος της Ολομέλειας, εξαπέλυε νέα σφοδρή επίθεση στον κ. Θεοδωράκη, δίνοντας σαφή πρόγευση της στάσης του ενόψει πιθανολογούμενων μελλοντικών εξελίξεων: «Η διαφορά του Ποταμιού με τους Ανεξάρτητους είναι ότι οι Ανεξάρτητοι είναι ένα κίνημα πολιτών, το οποίο παραμένει συμπαγές στη Βουλή σε Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ το Ποτάμι είναι ένα προϊόν ενός μιντιακού και επιχειρηματικού σωλήνα, το οποίο βρίσκεται εν πλήρη τρικυμία εν κρανίω», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, σοβαρές αναταράξεις παρατηρούνται με φόντο το Σκοπιανό και στο Κίνημα Αλλαγής, ενώ κινητικότητα παρατηρείται –προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση- και μεταξύ των εννέα σήμερα ανεξαρτήτων βουλευτών, κάνοντας το πολιτικό τοπίο να αποκτά χαρακτηριστικά κινούμενης άμμου, με τις όποιες διαχωριστικές γραμμές επί σειρά θεμάτων, να διαπερνούν τα κομματικά τείχη.

Ενόψει πολιτικών εξελίξεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να προσδιορίσει το νέο σκηνικό και το πώς αυτό πρέπει να ανασυσταθεί: «Το πολιτικό τοπίο δεν ήταν ποτέ πιο καθαρό. Τα διλήμματα είναι ξεκάθαρα: Μπροστά ή πίσω, πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, Δημοκρατία ή παρακράτος, ομαλότητα ή αυταρχισμός, αξιοπιστία ή κυνισμός, ευθύνη ή τυχοδιωκτισμός, αποτελεσματικότητα ή ανικανότητα, αλήθεια ή ψέμα. Αυτά είναι τα διλήμματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι συμπολίτες μας στις επόμενες εκλογές. Η χώρα έχει ανάγκη από μία νέα κατεύθυνση, από μία νέα ηγεσία και από ένα νέο ήθος. Η Ελλάδα διαθέτει υγιείς, προοδευτικές, δημιουργικές δυνάμεις», τονίζει ο πρόεδρος της .

Και ενώ η κυρία Φωτεινή Γεννηματά παρεμβαίνει σημειώνοντας ότι «οι συσχετισμοί στη Βουλή δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που γίνεται σήμερα στην ελληνική », ο κ. Θεοδωράκης κλείνοντας επί του παρόντος αυτό τον «κρυφό» διάλογο μεταξύ των υφισταμένων πολιτικών δυνάμεων, είχε ένα μήνυμα να στείλει και προς την ηγεσία της ΝΔ, σε απάντηση όσων ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει, σχολιάζοντας τα σχετικά με μη κεντροδεξιού χαρακτήρα παρουσίες στο κόμμα του: «Μια δικαιολογία που έχω ακούσει είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει υποχρέωση να θωρακίσει τη Νέα Δημοκρατία από τα δεξιά της και όταν γίνει Πρωθυπουργός, θα επανέλθουν όλα τα φιλελεύθερα. Όμως, η ελληνική και η ευρωπαϊκή εμπειρία διαψεύδει αυτήν την ελπίδα. Οι παραχωρήσεις στα άκρα δεν ανακόπτουν ποτέ την επέλαση των άκρων. Την δυναμώνουν, γιατί, εκτός των άλλων, διαπαιδαγωγούν τους πολίτες στα όνειρα των ακραίων, που είναι οι δικοί μας εφιάλτες».

Δεδομένων των διαφαινόμενων πολιτικών σχεδιασμών, στο ερώτημα για το χρονικό ορίζοντα δρομολόγησης εξελίξεων, απάντηση δίνει –σε συνδυασμό με την προαναφερθείσα προειδοποίηση-απειλή Καμμένου, η ίδια η Συμφωνία: Σύμφωνα με αυτή (Αρθρο 1 §4), θα πρέπει να έρθει «χωρίς καθυστέρηση» προς κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων, μόλις ολοκληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες από πλευράς της ΠΓΔΜ. Και η ΠΓΔΜ έχει χρονικό περιθώριο για τις ενέργειές της «το τέλος του τρέχοντος έτους», δηλαδή το προσεχές εξάμηνο.

Σημειώνεται συγκεκριμένα στο πρώτο άρθρο της Συμφωνίας ότι η ΠΓΔΜ θα πρέπει να κυρώσει στο Κοινοβούλιό της τη Συμφωνία, να κάνει δημοψήφισμα επ’ αυτής και να ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις «έως το τέλος του » (Αρθρο 1§4ε). Μόλις γίνουν αυτά, η Ελλάδα «θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση τη Συμφωνία» (Αρθρο 1§4ζ).

Ανεξαρτήτως κατάληξης όλων αυτών των θεμάτων που δρομολογήθηκαν χθες και σήμερα περί τη Συμφωνία με τα Σκόπια, είναι πλέον γενική η εκτίμηση στην Αθήνα ότι τίποτα δεν θα είναι πια ίδια με το «Χθες», όσον αφορά το πολιτικό σκηνικό, με το παρσκήνιό του να έχει πάρει .

Μογκερίνι: Πηγή έμπνευσης η συμφωνία για πολλούς στην περιοχή

«Είναι μια πολύ καλή ημέρα και για τις δύο χώρες, την Ε.Ε. και τα Βαλκάνια», δήλωσε από το Οτέσεβο η Υπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι αναφερόμενη στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

«Θυμάμαι πολύ καλά τα πρώτα βήματα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών τους οποίους θέλω να συγχαρώ. Τα καταφέραμε χάρη στην αφοσίωση, τη δέσμευση και την ελπίδα που εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών. Είμαστε εδώ για να ευχαριστήσουμε τις δύο πλευρές, μας έκαναν υπερήφανους καταφέρνοντας να βρουν μια λύση μέσω της διπλωματίας», πρόσθεσε η κ. Μογκερίνι.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η συμφωνία, η εκκρεμότητα της οποίας ήταν ένα αγκάθι για την βαλκανική χερσόνησο, θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς στην περιοχή.

«Αυτή η συμφωνία μας δείχνει τον δρόμο ότι οποιοδήποτε θέμα μπορεί να επιλυθεί με θετικό τρόπο μέσω της ηγεσίας και του θάρρους. Θα είμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε βήμα της εφαρμογής για να στεφθεί με επιτυχία αυτή η διαδικασία. Είναι ιστορική στιγμή για όλους μας», κατέληξε η ύπατη εκπρόσωπος.

Κορκίδης: Επιβλαβής οικονομικά και επιχειρηματικά η συμφωνία με ΠΓΔΜ

Το χρονοδιάγραμμα από τη συμφωνία στο Μακεδονικό, είναι τέτοιο, που απαιτεί αρκετό καιρό για τη διευθέτηση θεμάτων όπως είναι οι εμπορικές χρήσεις, σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κοκρίδης.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η συμφωνία «εκτός από τα μείζονα που δημιουργεί, στα ελάσσονα, δεν δίνει στην ελληνική πλευρά ούτε οικονομικά, ούτε επιχειρηματικά, κάποια προστιθέμενη αξία, αλλά αντιθέτως μας αφαιρεί».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κορκίδη αναφέρει τα εξής:

«…Από το κείμενο της Συμφωνίας των πρωθυπουργών Ελλάδος-Σκοπίων, δεν επιβεβαιώνεται ότι θα υπάρξουν αμοιβαία οφέλη, τόσο στο οικονομικό, όσο και στο γεωπολιτικό επίπεδο. ‘Αλλωστε η χώρα μας είναι ήδη μεταξύ των πέντε κορυφαίων επενδυτών στα Σκόπια, με τις ελληνικές επενδύσεις, κυρίως στους τομείς των πετρελαιοειδών και καυσίμων, των τραπεζών και του λιανεμπορίου, να υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ. Είναι, επίσης, ο έκτος κυριότερος εμπορικός εταίρος της πΓΔΜ, με το συνολικό διμερές εμπόριο να φθάνει σε αξία τα 787 εκατ. ευρώ το 2016 και τις ελληνικές εξαγωγές προς τη γείτονα χώρα τα 566 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τη πΓΔΜ, η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί απαραίτητο εμπορικό εταίρο, ενώ το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι η σημαντικότερη πύλη για τη διακίνηση των αγαθών της. Συνεργασία επίσης ήδη υπάρχει και στον τομέα του τουρισμού, με περισσότερες από 1 εκ. διελεύσεις/αφίξεις επισκεπτών από τα Σκόπια κάθε χρόνο, κυρίως στη Χαλκιδική, αλλά και σε άλλες περιφέρειες της χώρας μας.

Μία κοινά αποδεκτή λύση, κατά προτίμηση, χωρίς τη χρήση του ονόματος «» στο θέμα των Σκοπίων, θα επέτρεπε στη γειτονική χώρα να δρομολογήσει ομαλά τη ζωτικής σημασίας γι’ αυτή ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, προκαλώντας στην ευρύτερη περιοχή. Με αυτές τις προϋποθέσεις, θα μπορούσε ίσως κανείς να δει μία περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, με αμοιβαία οφέλη για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Επιπλέον, τότε μόνο θα επέτρεπαν οι συνθήκες στην Ελλάδα να ενισχύσει χωρίς προβλήματα την ευρωπαϊκή θέση της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και να αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο διαμετακομιστικό εμπόριο, περιορίζοντας ταυτόχρονα την εκτεταμένη αιμορραγία ύψους 800 εκ. ευρώ της διασυνοριακής κατανάλωσης από την Ελλάδα στην πΓΔΜ. Τέλος, προβληματισμό και έντονη ανησυχία προκαλεί στην ελληνική επιχειρηματικότητα ο προσδιορισμός της εντοπιότητας των μακεδονικών μας προϊόντων.

Από εμπορικής πλευράς τα αρνητικά εντοπίζονται στα εξής: Πρώτον, το χρονοδιάγραμμα είναι τέτοιο, που απαιτεί πολλές προσπάθειες και αρκετό καιρό για τη διευθέτηση πολύ σημαντικών θεμάτων, όπως για παράδειγμα είναι οι εμπορικές χρήσεις. Το γεγονός δηλαδή ότι δεν λύθηκαν οι εμπορικές χρήσεις, δημιουργεί ένα κενό το οποίο θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν ένθεν κακείθεν, οι δύο πλευρές και αυτό για εμάς είναι εν δυνάμει αρνητικό. Δεύτερον στο ζήτημα των εμπορικών χρήσεων μπορεί να έχουμε τη δημιουργία ενός οικονομικού ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών, διότι θα κοιτάξουν μέχρι να λυθεί το ζήτημα των εμπορικών χρήσεων, να κατοχυρώσουν οι Σκοπιανοί, διεθνώς κάποιες ονομασίες, πέρα από τις κατοχυρωμένες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με πατέντες, σήματα και άλλα, που ούτως ή άλλως δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Επειδή λοιπόν δεν είμαστε «έμποροι πατριωτισμού» αλλά οι έμποροι έχουμε επανειλημμένως επιδείξει οικονομικό πατριωτισμό, θεωρώ ότι η εν λόγω συμφωνία, εκτός από τα μείζονα που δημιουργεί, στα ελάσσονα, δεν δίνει στην ελληνική πλευρά ούτε οικονομικά, ούτε επιχειρηματικά, κάποια προστιθέμενη αξία, αλλά αντιθέτως μας αφαιρεί».

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επιστολή δημάρχου Ρήγα Φεραίου  για εκμίσθωση δημοσίων εκτάσεων στη λίμνη Κάρλα #λίμνηΚάρλα - https://t.co/dptkfqLHRI -

  • Σύστημα άμεσης κοινωνικής παρέμβασης και Ειδικό Κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων - https://t.co/659TQSNCOL… -

  • Το πλοίο #Typhoon στη Σκιάθο - https://t.co/KAhX3yvxX1 -

"Αλιεύοντας" την είδηση