Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Το νέο πακέτο μέτρων..Το πλήρες κείμενο της Ελληνικής πρότασης
Το νέο πακέτο μέτρων..Το πλήρες κείμενο της Ελληνικής πρότασης

Το νέο πακέτο μέτρων..Το πλήρες κείμενο της Ελληνικής πρότασης

Ένα πακέτο επώδυνων μέτρων, το οποίο μικρές διαφορές έχει από την πρόταση Γιουνκέρ που ετέθη στο δημοψήφισμα και ακόμα λιγότερες από εκείνη που ο κ. Γιουνκέρ είχε καταθέσει στην κυβέρνηση στις 26 Ιουνίου, απέστειλε χθες η Αθήνα στους δανειστές σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας και να χαλαρώσει τους όρους παροχής ρευστότητας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από την ερχόμενη εβδομάδα.

Χθες το βράδυ και μετά έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων στο εσωτερικό, η κυβέρνηση απέστειλε τις τελικές της προτάσεις στους θεσμούς, οι οποίοι θα τις αξιολογήσουν σήμερα.

Με την κατάθεση της πρότασης για τα μέτρα, η κυβέρνηση ζητεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) δάνειο συνολικού ύψους 53,5 δισ. ευρώ από τώρα έως και το τέλος Ιουνίου 2018 (46 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – 7,5 δισ. ευρώ για την επιστροφή των κεφαλαίων που έχουν χρησιμοποιηθεί τους τελευταίους μήνες από τους κρατικούς φορείς).

Το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει σειρά δημοσιονομικών και διαρθρωτικών παρεμβάσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας, ενώ παράλληλα προβλέπει και εισπρακτικά μέτρα συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που καταγραφούν αστοχίες.  Ειδικότερα:

1. Φορολογικά μέτρα: Η ελληνική πρόταση ευθυγραμμίζεται με την τελευταία πρόταση του κ. Γιουνκέρ. Μία διαφοροποίηση αφορά το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Οι δανειστές ζητούσαν πλήρη κατάργηση. Η Αθήνα προτείνει να καταργηθεί για τα «πλούσια» και «τουριστικά» νησιά, ενώ διατηρείται η έκπτωση του 30% για τα απομακρυσμένα νησιά. Επίσης, για τα ξενοδοχεία και τα νησιά οι νέοι συντελεστές θα ισχύσουν από τον Οκτώβριο.

2. Ασφαλιστικό: Η πρόταση της κυβέρνησης φέρνει σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις και ανατροπές σε όρια ηλικίας και εισφορές ήδη συνταξιούχων και ασφαλισμένων. Οι δύο βασικές αλλαγές με την τελευταία πρόταση Γιουνκέρ αφορούν το ΕΚΑΣ και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

3. Εφεδρικά μέτρα: Σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων από τα προτεινόμενα μέτρα, προβλέπεται η λήψη μέτρων συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών τα 200 θα προέλθουν από την αύξηση της φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια και τα υπόλοιπα 130 από την περαιτέρω αύξηση της φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων.

4. Δημοσιονομικοί στόχοι: Αν και στην πρόταση αναφέρονται οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα (1% του ΑΕΠ φέτος, 2% του ΑΕΠ το 2016, 3% του ΑΕΠ το 2017) και 3,5% του ΑΕΠ το 2018, σημειώνεται ότι οι ακριβείς στόχοι για το διάστημα 2015 – 2017 θα εξεταστούν με τους θεσμούς και θα καθοριστούν επακριβώς αναλόγως με τις εξελίξεις στην οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το 2018 θα πρέπει η Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα πρέπει να περιλαμβάνει δέσμευσή τους να διαπραγματευτούν με τη χώρα τη λήψη περαιτέρω μέτρων «αναμόρφωσης και αναδιάρθρωσης του μακροχρόνιου χρέους, μετά το 2022, ώστε να καταστεί βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ξεκινάει το έργο αποχέτευσης σε Κουκουναριές και Τρούλο του Δήμου Σκιάθου #έργοαποχέτευσης - https://t.co/UgWcrSi3B8 -

  • Λαμπάδιασε βαμβακοσυλλεκτική μηχανή στη Χλόη #βαμβακοσυλλεκτικήμηχανή - https://t.co/pwewdRC7Ud -

  • Κορωνοϊός: 4.165 νέα κρούσματα, 25 θάνατοι, 380 διασωληνωμένοι - https://t.co/XQd6UL9mcU -

"Αλιεύοντας" την είδηση