Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Το νέο πακέτο μέτρων που προτείνει η Αθήνα
Το νέο πακέτο μέτρων που προτείνει η Αθήνα

Το νέο πακέτο μέτρων που προτείνει η Αθήνα

Το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων που προτείνει η Αθήνα βρίσκεται από χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Brussels Group που συνεδριάζει στις και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των συζητήσεων στο Brussels Group είναι μέχρι την Παρασκευή να έχει καταθέσει η κυβέρνηση όλες τις προτάσεις της, ώστε οι δανειστές να αξιολογήσουν κατά πόσο μπορούν να οδηγήσουν σε συμφωνία. «Μέχρι το Σάββατο θα γνωρίζουμε αν γεφυρώνεται το κενό ή αν διατηρείται το χάσμα» ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος και συμπλήρωσε πως «ακόμα δεν είμαστε εκεί», καθώς οι προτάσεις σε εργασιακά και δεν είναι ικανοποιητικές.

Σε ό,τι αφορά τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, η Αθήνα προτείνει:

1. ΦΠΑ. Το νέο σχέδιο προβλέπει την εφαρμογή τριών συντελεστών:

• Χαμηλού, 7% για τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία, περιοδικά κ.λπ.

• Ενδιάμεσου, 14% που θα επιβάλλεται στη σε ξενοδοχεία, , ηλεκτρικό ρεύμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς κ.λπ.

• Διατήρηση του υφιστάμενου υψηλού 23% για ένδυση, υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, καύσιμα κ.λπ.

• Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα του Αιγαίου που προέβλεπε μειωμένους συντελεστές κατά 30%.
Εφόσον εγκριθεί το νέο σχέδιο για τον ΦΠΑ, εκτιμάται ότι δεν θα εφαρμοστεί το τέλος ς στα ξενοδοχεία και ο φόρος πολυτελείας σε διάφορα προϊόντα (κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ.).

2. Τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών. Το σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση προβλέπει την επιβολή τέλους 0,1% στις συν άνω των 500 ευρώ. Θα εξαιρεθούν οι κινήσεις μέσω των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) και οι χρεωστικές κάρτες.
3. Εισφορά αλληλεγγύης. Αύξηση των συντελεστών για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ στα προ περικοπής επίπεδα (όπως ήταν πέρυσι).

4. Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, από την επιδιωκόμενη αλλαγή των αντικειμενικών αξιών, υπολογίζεται ότι οι εισπράξεις θα είναι ελαφρώς χαμηλότερες (περίπου 250 εκατ. ευρώ) από ό,τι πέρυσι.

5. Περαίωση. Στο Brussels Group η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει σχέδιο για περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων, αλλά και της νομιμοποίησης αδήλωτων εισοδημάτων. Στο παρελθόν οι δανειστές ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι σε τέτοιου είδους «χαριστικές» ρυθμίσεις.

6. Φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Προωθείται η αύξησή του σε αυτοκίνητα, αεροσκάφη και , καθώς και η επιβολή του σε σκάφη αναψυχής.

Στην ατζέντα των συζητήσεων έως την Παρασκευή περιλαμβάνονται και τα θέματα των «κόκκινων» δανείων (οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία), τα εργασιακά θέματα και οι στο . Μάλιστα, για το τελευταίο θα εξεταστεί το θέμα της διακοπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και των κινήτρων που μπορεί να δοθούν για να μην εξέρχονται πρόωρα οι εργαζόμενοι από την εργασία.

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση