Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Το μεσημέρι νέα συγκέντρωση κατά της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών
Το μεσημέρι νέα συγκέντρωση κατά της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών

Το μεσημέρι νέα συγκέντρωση κατά της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών

Σε νέα συγκέντρωση σήμερα το μεσημέρι καλεί η Επιτροπή για την ελληνικότητα της Μακεδονίας στην πλατεία Συντάγματος και πριν αρχίσει η προγραμματισμένη για τις 14:30 ψηφοφορία για κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή.

«Την Παρασκευή από τις 12:00, μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων μάθημα για όλον τον κόσμο: Η Μακεδονία είναι Ελλάδα. Θα είμαστε συνεπείς στο νέο ραντεβού που ορίζουν για την κήδευση της Μακεδονίας μας», αναφέρεται στο κάλεσμα μέσω Facebook.

Μικροεντάσεις στα χθεσινά συλλαλητήρια στο κέντρο της ς

Δίχως ιδιαίτερα απρόοπτα κύλησαν τα τρία συλλαλητήρια ενάντια στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, που πραγματοποιήθηκαν χθες στο κέντρο της ς και στη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, ένταση σημειώθηκε σε Δράμα και Κατερίνη, όπου διαδηλωτές «πολιόρκησαν» τα σπίτια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη και Ελισάβετ Σκούφα. Σημειώθηκαν μικροεντάσεις όταν οι συγκεντρωμένοι απωθήθηκαν από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας στην πλατεία Συντάγματος ανταποκρίθηκαν –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– περίπου 3.000 άτομα. Αντίθετα με όσα συνέβησαν στο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής, η χθεσινοβραδινή συγκέντρωση δεν είχε μεγάλη συμμετοχή και ολοκληρώθηκε με περιορισμένης έκτασης επεισόδια ανάμεσα στους διαδηλωτές και στην αστυνομία. Στις 10 μ.μ. και ενώ ο κύριος όγκος των διαδηλωτών είχε αποχωρήσει, ομάδες κουκουλοφόρων πέταξαν φωτοβολίδες εναντίον των ΜΑΤ που απάντησαν με χρήση δακρυγόνων. Η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές και συλλήψεις. Στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε το ΚΚΕ στο Πάρκο Ελευθερίας έδωσαν το «παρών» 4.500 διαδηλωτές, ενώ σημαντικά μικρότερος ήταν ο αριθμός των διαδηλωτών από οργανώσεις της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και τη Λαϊκή Ενότητα που συμμετείχαν στη συγκέντρωση μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Στο κάλεσμά της η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι «καλούμε τον ελληνικό λαό να κατέβει σύσσωμος στο Σύνταγμα και να διατρανώσει την αντίθεσή του στο έγκλημα που πρόκειται να διαπραχθεί μέσα στο Κοινοβούλιο». Φιλοδοξία των διοργανωτών ήταν οι διαδηλωτές να «πολιορκήσουν» τη Βουλή κατά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια. Ωστόσο, χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι η ψηφοφορία αναβλήθηκε για σήμερα, στις 2.30 μ.μ. Δεν είναι σαφές εάν αυτή η εξέλιξη λειτούργησε αποθαρρυντικά για κάποιους που ενδεχομένως σχεδίαζαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Ενάντια στη συμφωνία τάσσεται και το ΚΚΕ, μέλη του οποίου νωρίς χθες το πρωί ανήρτησαν πανό στον Βράχο της Ακρόπολης με σύνθημα «Oχι στη συμφωνία Τσίπρα – , στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε., στον αλυτρωτισμό και στον εθνικισμό». Στα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχαν 1.500 αστυνομικοί, ενώ στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής, στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας και στο υπουργείο Εξωτερικών δημιουργήθηκαν φραγμοί από αστυνομικές κλούβες, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη είσοδος και έξοδος των βουλευτών από το Κοινοβούλιο. Αντίστοιχα, υπό τον φόβο να επαναληφθούν επιθέσεις κουκουλοφόρων όπως την περασμένη Κυριακή, στα σκαλιά πίσω ακριβώς από το Μνημείο του Aγνωστου Στρατιώτη δημιουργήθηκε διπλός φραγμός από διμοιρίες των ΜΑΤ. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, περίπου 50 αναρχικοί με κράνη και κουκούλες παρέμεναν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Κάνιγγος και στα στενά των Εξαρχείων και υπήρχε ανησυχία για το ενδεχόμενο ενέδρας σε κάποιον από τους διαδηλωτές της πλατείας Συντάγματος. Την περασμένη Κυριακή, εξάλλου, ένας μοτοσικλετιστής που είχε αυτοκόλλητο με την ελληνική στο κράνος, δέχθηκε χτύπημα από μαχαίρι ενώ βρισκόταν στην οδό Σόλωνος και η μοτοσικλέτα του πυρπολήθηκε.

Δ. Κουτσούμπας: Συμφωνία κατά παραγγελία των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ε.Ε.

Κάλεσμα «σε όσους νιώθουν ακόμα αριστεροί» να διατρανώσουν την αντίθεσή τους με τη συμφωνία των Πρεσπών, απηύθυνε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη χθεσινή συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα.

«Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε το δικό μας όχι στη συμφωνία Τσίπρα – και στους ευρωατλαντικούς αντιλαϊκούς σχεδιασμούς. Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε το δικό μας ναι στην ειρήνη, στη φιλία, στην αλληλεγγύη του ελληνικού με τον γειτονικό λαό», σημείωνε ο κ. Κουτσούμπας. Την ίδια , μάλιστα, που ο κ. εξαπέλυε επίθεση από το βήμα της Βουλής στο ΚΚΕ, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ανταπέδιδε τα πυρά, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση «σχεδίασε, υλοποίησε και υπέγραψε τελικά τη συμφωνία των Πρεσπών με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, κατά παραγγελία του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών και της Ε.Ε., του μεγάλου κεφαλαίου για να κάνουν τις μπίζνες τους στα Βαλκάνια».

Παράλληλα, εξηγώντας το «όχι» του ΚΚΕ σημείωνε πως είναι «όχι» στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., στον αλυτρωτισμό και στον εθνικισμό. Επιπλέον, αποδομώντας τα περί λύσης που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι κατάφερε να λύσει ένα ιστορικό πρόβλημα χρόνων, καθώς η «συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί λύση, διότι καμία λύση προς όφελος των λαών δεν μπορεί να προκύψει, όταν αυτή έχει υπαγορευθεί από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα», κατηγορώντας τελικά την κυβέρνηση πως βασικό κίνητρο είναι «η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και προοπτικά στην Ε.Ε.». Λίγη μετά, ο κ. Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως προχώρησε στη συμφωνία «κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ».

Σε μαζικές παραιτήσεις προτρέπει μέσω Twitter βουλευτές ο Π. Καμμένος

Σε ανάρτηση με την οποία προτρέπει βουλευτές να παραιτηθούν ώστε να μπλοκάρουν την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, προχώρησε το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος των .

Απευθύνεται μάλιστα και στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας «υπογράφω την δική μου παραίτηση πρώτος, αποδείξτε κ Μητσοτάκη ότι δεν θα ανακουφιστείτε με την ψήφο των εφιαλτών»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση