Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Το μεγάλο κραχ του Χρηματιστηρίου
Το μεγάλο κραχ του Χρηματιστηρίου

Το μεγάλο κραχ του Χρηματιστηρίου

Συνετρίβη η χρηματιστηριακή αγορά στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση ύστερα από 25 ημέρες που παρέμεινε κλειστή, πληρώνοντας βαρύ τίμημα, καθώς λογιστικά χάθηκαν 8 δισ. από την αξία των εισηγμένων επιχειρήσεων. Πρόκειται κυριολεκτικά και μεταφορικά για τη «Μαύρη Δευτέρα» του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.), καθώς κατεγράφη η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση (-16,23%) στην 139χρονη ιστορία της αγοράς και όσο υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία (από το 1957 έως σήμερα) με την πλειονότητα των μετοχών να κλείνει με διψήφιο ποσοστό πτώσης.

Από το ξεκίνημα των συναλλαγών, υπό μορφή αγέλης, συνωστίζονταν στην έξοδο του Χ.Α. εκατοντάδες , πουλώντας, χωρίς αύριο, ελληνικές μετοχές στην προσπάθειά τους να απεγκλωβιστούν από την ελληνική αγορά, όπου παρέμειναν δεσμευμένα κεφάλαια άνω των 27 δισ. για 5 ολόκληρες εβδομάδες. Την ίδια ώρα, οι Ελληνες επενδυτές αδυνατούσαν να συμμετάσχουν ισότιμα στις συναλλαγές, λόγω του περιορισμού που εφαρμόζονται για τα capital controls. Eτσι ο μόνος τρόπος για να αγοράσουν μετοχές οι εγχώριοι επενδυτές ήταν και είναι είτε με φρέσκα κεφάλαια (μετρητά) είτε χρησιμοποιώντας τα πιστωτικά τους υιπα στις χρηματιστηριακές εταιρείες.

ια όλους τους παραπάνω λόγους, πάντως, μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά των συναλλαγών ο ενικός Δείκτης βυθίστηκε -22,87%, στις 615,22 μονάδες, που ήταν και το χαμηλότερο επίπεδο της συνεδρίασης. Εκατομμύρια ανεκτέλεστες εντολές στο κατώτερο σημείο πτώσης (-30%) είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγήσουν τις τραπεζικές μετοχές στο limit down, εκεί όπου παρέμειναν «κλειδωμένες» μέχρι και τη λήξη της συνεδρίασης. Είναι ενδεικτικό ότι στο κλείσιμο και με την τιμή στο -30% και στα 0,84 ευρώ, για τη μετοχή της Εθνικής είχαν μαζευτεί προς πώληση πάνω από 29 εκατ. τεμάχια. Η μετοχή της Alpha Bank υπέστη απώλειες 29,81% και έκλεισε στα 0,226 ευρώ ενώ έχει συσσωρευθεί προσφορά 146 εκατ. τεμαχίων. Ανάλογη εικόνα και για τη μετοχή της , στο -30%, με την τιμή στα 0,28 ευρώ και περισσότερα από 96 εκατ. τεμάχια ανεκτέλεστα ενώ η μετοχή της Eurobank έχασε το 29,86% της αξίας της και διολίσθησε στα 0,101 ευρώ μένοντας 240 εκατ. ανεκτέλεστα τεμάχια προς πώληση.

Ισχυρές διακυμάνσεις γνώρισαν και  τα τραπεζικά warrants των τριών τραπεζικών μετοχών, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά. Συγκεκριμένα, το warrant της Alpha Bank έκανε ημερήσια  διακύμανση 25,57% κλείνοντας στο 0,055 ευρώ. Ο παραστατικός τίτλος της Τρ. Πειραιώς σημείωσε διακύμανση  42,64%, κλείνοντας στο 0,01 ευρώ. Το warrant της έκλεισε 76,82% χαμηλότερα, στο 0,051 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωσε και τοπικό υψηλό στο 0,11 ευρώ.

Οι επιπτώσεις από το κραχ στο Χ.Α. θα διαφανούν το επόμενο διάστημα από την προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κοποιήσεις εισηγμένων των οποίων η χρηματιστηριακή αξία έχει καθηλωθεί σε ιστορικά χαμηλά. Ταυτόχρονα, η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών καθιστά πολύ δύσκολο γρίφο τις επικείμενες κεφαλαίου που θα πρέπει να κάνουν τα τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν, μέχρι το τέλος του 2015.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση