Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Το Ιράν εγκαταλείπει τη συμφωνία για τα πυρηνικά
Το Ιράν εγκαταλείπει τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Το Ιράν εγκαταλείπει τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Στο Ιράν η σορός του Σουλεϊμανί: Λαοθάλασσα στις τελετές μνήμης στην Αβάζ

Νέα βήματα για την αποδέσμευσή του από την πυρηνική του 2015 (JPCOA), την οποία είχε υπογράψει με τις μεγάλες δυνάμεις, ανακοίνωσε την Κυριακή το Ιράν, στον απόηχο της διευρυνόμενης έντασης με τις ΗΠΑ, η οποία πυροδοτήθηκε από την εκτέλεση του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο IRNA, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός στον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά αυτός θα πραγματοποιείται «αν με τις τεχνικές ανάγκες» της Τεχεράνης.

Το κρατικό κανάλι επικαλέστηκε ενός εκπροσώπου της κυβέρνησης ο οποίος σημείωσε ότι το Ιράν δεν θα τηρεί πλέον τα όρια που είχαν τεθεί από τη αυτή σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φυγοκεντρωτών που θα χρησιμοποιεί, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κανένα όριο στις δυνατότητες εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας, το επίπεδο εμπλουτισμού ή τις πυρηνικές έρευνες. Όλα αυτά στο εξής θα εξαρτώνται
από τις «τεχνικές ανάγκες» της Τεχεράνης.

Το Ιράν θα συνεχίσει πάντως να συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ.

Η υπαναχώρησή του Ιράν από τις πυρηνικές δεσμεύσεις του είναι αναστρέψιμη. Θα επανέλθει σε αυτές εφόσον οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη χώρα, πρόσθεσε η κρατική τηλεόραση.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, ο Αμπάς Μουσαβί, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η για την αποδέσμευση είχε ληφθεί από πριν αλλά, «δεδομένης της κατάστασης» που δημιούργησε ο θάνατος του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, έγιναν ορισμένες αλλαγές.

Αυτό ήταν το πέμπτο και τελευταίο βήμα της Τεχεράνης για την αποδέσμευσή της από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το 2015.

Η Τεχεράνη απαντά στον Τραμπ: Οι ΗΠΑ δεν έχουν το σθένος να χτυπήσουν το Ιράν

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις απειλές του τελευταίου να πλήξει 52 θέσεις του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών τόπων, τονίζοντας ότι «η στόχευση πολιτιστικών τόπων συνιστά έγκλημα πολέμου».

«Έχοντας παραβιάσει κατάφωρα το (διεθνές) δίκαιο με τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράκ την Παρασκευή, ο Τραμπ συνεχίζει να απειλεί με νέες παραβιάσεις (…) των δεσμευτικών κανόνων του διεθνούς δικαίου», γράφει ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Εξάλλου, δριμεία επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο υπουργός Πληροφοριών και Τηλεπικοινωνιών του Ιράν λίγες ώρες μετά τις του Αμερικανού προέδρου ότι έχει ορίσει 52 στόχους στο Ιράν τους οποίους θα πλήξουν εάν η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί σε Αμερικανούς ή σε αμερικανικούς πόρους σε αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη.

«Ο Τραμπ είναι τρομοκράτης με κοστούμι» έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter o Μοχάμεντ Τζαβάντ Αζαρί-Τζαχρομί.

«Όπως το Ισλαμικό Κράτος, όπως ο Χίτλερ, όλοι μισούν τους πολιτισμούς. Ο Τραμπ είναι τρομοκράτης που φορά κοστούμι. Θα μάθει την ιστορία πολύ σύντομα ότι κανείς δεν μπορεί να νικήσει το “Μεγάλο Ιρανικό Έθνος και Πολιτισμό”», έγραψε ο Τζαχρομί.

Λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής του στρατού στο Ιράν δήλωσε σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ότι «οι ΗΠΑ στερούνται του σθένους για στρατιωτική αναμέτρηση με το Ιράν».

«Σε μια ενδεχόμενη αναμέτρηση, την οποία δεν θεωρώ ότι οι Αμερικανοί έχουν το σθένος να υλοποιήσουν, εκεί θα γίνει ξεκάθαρο που ανήκουν οι αριθμοί πέντε και δύο», είπε ο Αμπντολραχίμ Μουσαβί, απαντώντας στον Τραμπ για τους 52 στόχους.

Σημειώνεται ότι η εκτέλεση, από τον αμερικανικό στρατό, του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της επίλεκτης «Δύναμης Αλ Κουντς» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, οδήγησε σε δραματική κλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Η ιρανική ηγεσία έκανε λόγο για «κήρυξη πολέμου» από την πλευρά των ΗΠΑ και ο αγιατολάχ Χαμενεΐ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, απειλώντας με σκληρή απάντηση τους «εγκληματίες», ενώ έσπευσε να διορίσει αμέσως νέο διοικητή της «Δύναμης Αλ Κουντς» τον αρχο Εσμαΐλ Γκαανί, μέχρι χθες υποδιοικητή του σώματος. Οξύτατες ήταν οι αντιδράσεις και των ηγετών των Ιρακινών σιιτών, που αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού. Ο Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί έκανε λόγο για «δολοφονία» επί ιρακινού εδάφους, που συνιστά «τεράστια παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας», αλλά και παραβίαση των όρων για την παραμονή περίπου 5.200 Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα.

Τραμπ: Θα απαντήσουμε «άμεσα και ίσως δυσαν» αν το Ιράν πλήξει αμερικανικούς στόχους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανταποδώσουν γρήγορα, ολοκληρωτικά και «ίσως κατά δυσανάλογο τρόπο» αν το Ιράν πλήξει οποιονδήποτε Αμερικανό ή αμερικανικό στόχο, προειδοποίησε την Κυριακή ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτές οι αναρτήσεις στα μέσα θα χρησιμεύσουν ως γνωστοποίηση στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι στην περίπτωση που το Ιράν πλήξει οποιονδήποτε Αμερικανό ή στόχο, οι ΗΠΑ θα ανταποδώσουν γρήγορα, ολοκληρωτικά και ίσως κατά δυσανάλογο τρόπο. Αυτή η γνωστοποίηση δεν απαιτείται, αλλά παρόλα αυτα δίνεται», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, σε μια ανάρτηση που φαίνεται να απευθύνεται στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Στο Ιράν η σορός του Σουλεϊμανί: Λαοθάλασσα στις τελετές μνήμης στην Αβάζ

Η σορός του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε στο Ιράκ σε αμερικανική στρατιωτική επιδρομή, επαναπατρίστηκε στο Ιράν σήμερα, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRIB.

Η σορός του Σουλεϊμανί μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην πόλη Αβάζ του νοτιοδυτικού Ιράν, όπου άρχισαν οι τελετές μνήμης για τον Ιρανό υποστράτηγο.

Ενσωματωμένο βίντεο

Χθες, χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Βαγδάτης για τη νεκρική πομπή του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και Ιρακινών αξιωματούχων που έπεσαν νεκροί μετά από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ.

Η πλειοψηφία αυτών που συμμετείχαν στη νεκρική πομπή ήταν άνδρες που φορούσαν μαύρη στρατιωτική στολή ενώ κρατούσαν και ιρακινές σημαίες αλλά και σημαίες οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν και ήταν απόλυτα πιστές στον Σουλεϊμανί.

Πηγή: kathimerini.gr
"Αλιεύοντας" την είδηση