Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Το Γυμνάσιο Σκιάθου λειτουργεί ως τις 12
Το Γυμνάσιο Σκιάθου λειτουργεί ως τις 12

Το Γυμνάσιο Σκιάθου λειτουργεί ως τις 12

Έως τις 12 το μεσημέρι, το αργότερο, σχολάει κάθε μέρα το Γυμνάσιο Σκιάθου. Μάλιστα ορισμένες ημέρες το ωρολόγιο … ολοκληρώνεται ακόμη νωρίτερα.

Δεκάδες είναι τα κενά στο διδακτικό του γυμνασίου, που ώθησαν τους 197 ές σε κατάληψη. «Δεν έχουμε καθηγητές στη Βιολογία, την Πληροφορική, τα Θρησκευτικά, την Τεχνολογία, τα , τα Αγγλικά και τα Καλλιτεχνικά» αναφέρει, κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό, η γυμνασιάρχης, κ. Ματίνα Ζαφειρίου.

Οπως εξηγεί η ίδια, δεν απαιτούνται απαραίτητα ισάριθμοι εκπαιδευτικοί, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δικαιούνται να διδάξουν δύο ή τρία μαθήματα συγγενών επιστημών. «Έτσι, έχω διαβιβάσει ότι χρειαζόμαστε την ειδικότητα 14.05 που διδάσκει Βιολογία, Τεχνολογία και Οικιακή Οικονομία».

Οι κενές διδακτικές ώρες κυμαίνονται από επτά έως έντεκα ώρες κάθε βδομάδα, ενώ συχνά η μισή τάξη κάνει μάθημα, ενώ η άλλη μισή μένει άπραγη. «Αυτό συμβαίνει στις ξένες γλώσσες, καθώς έχουμε καθηγήτρια Γαλλικών αλλά όχι Γερμανικών, όπως και στα Αγγλικά που οι ές χωρίζονται σε αρχάριους και προχωρημένους…». Και όλα αυτά σε ένα τουριστικό μέρος, όπου η πλειονότητα των μαθητών κάποτε θα κληθεί να συναναστραφεί με ξένους.

«Βρίσκουμε λύσεις ενδοσχολικά, όποιος συνάδελφος έχει κενό αναλαμβάνει κάποιους μαθητές που δεν έχουν μάθημα, αλλά αυτό δεν είναι πανάκεια».

Οι λόγοι απουσίας των εκπαιδευτικών είναι καθ' όλα σύννομοι, όπως επιβεβαιώνει στην «Κ» ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Μαγνησίας. «Ο ένας καθηγητής αφού μετέβη στο νησί αρνήθηκε την πρόσληψη, άλλη καθηγήτρια είχε κάποιο ατύχημα και έχει αναρρωτική , αλλά η θέση της δεν θεωρείται κενή» αναφέρει ο ίδιος, «το πρόβλημα προκύπτει από την ιδιαιτερότητα του νομού, που έχει ηπειρωτικό και νησιωτικό κομμάτι».

Όλοι συμφωνούν ότι αν δε δοθούν κίνητρα ιδιαίτερα σε αναπληρωτές με λίγες ώρες διδασκαλίας, των οποίων ο μισθός μπορεί να κυμαίνεται στα 600 ευρώ, η Σκιάθος θα παραμένει στη «μαύρη ».

Προτάσεις για μείωση των ενοικίων (ξεκινούν από 250 ευρώ) και της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων (40 ευρώ με το συμβατικό πλοίο), όπως και η μεγαλύτερη μοριοδότηση, όσων υπηρετούν στη νησιωτική Μαγνησία, δεν έχουν έως τ βρει ευήκοα ώτα.

Μέχρι νεωτέρας οι μαθητές επιστρέφουν νωρίς στο σπίτι, προς μεγάλη απογοήτευση των γονέων. «Πάντοτε μας ρίχνουν» σημειώνει η κ. Μάγια Παπαθέου, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Σκιάθου, «πέρυσι στη διάρκεια όλης της χρονιάς δεν διδάχθηκαν καθόλου τα Καλλιτεχνικά, η Μουσική και η Γυμναστική».

Και οι ίδιοι οι μαθητές, όμως, μοιάζουν εξαιρετικά προβληματισμένοι. Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας, κ. Νίκο Φίλη, του εκθέτουν το πρόβλημα, που έχει ως συνέπεια να συσσωρεύουν κενά σε βασικά μαθήματα, τα οποία μοιραία καλούνται να καλύψουν πηγαίνοντας φροντιστήριο. «Αν αυτές ήταν οι φιλοδοξίες σας για την ελληνική Παιδεία, σας παρακαλούμε να μην αγνοείτε τις επιθυμίες και φιλοδοξίες των μαθητών για ένα καλύτερο αύριο» καταλήγουν οι Σκιαθώτες μαθητές.

Στην Αθήνα, ωστόσο, τα μηνύματα αργούν να… φτάσουν. Παρά τις ελλείψεις, λοιπόν, εκπαιδευτικών σε όλη τη χ, ο υπουργός Παιδείας στις αρχές Νοεμβρίου προχώρησε σε 17 νέες, συμπληρωματικές αποσπάσεις εκπαιδευτικών στην κεντρική υπηρεσία και σε περιφερειακές υπηρεσίες των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ).

Επίσης, αποφασίσθηκε η ανάκληση έξι αποσπάσεων από περιφερειακές υπηρεσίες των ΓΑΚ. Πριν από την τελευταία του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, για το τρέχον σχολικό έτος έγιναν 117 αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα ΓΑΚ, 37 στην Εθνική Βιβλιοθήκη και 93 σε άλλες δημόσιες Βιβλιοθήκες.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση