Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Το Eurogroup ενέκρινε τριετές πακέτο στήριξης για την Ελλάδα
Το Eurogroup ενέκρινε τριετές πακέτο στήριξης για την Ελλάδα

Το Eurogroup ενέκρινε τριετές πακέτο στήριξης για την Ελλάδα

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησν επι της ρχής για την χρηματοδότηση-γέφυρα, ύψους 7 δισ. από τον πανευρωπαϊκό μηχανισμό ΕFSM των 28 της Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή, αφού καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και τα εθνικά κοινοβούλια χωρών-μελών της Ευρωζώνης εγκρίνουν την για το τρίτο πακέτο διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ήταν καλή και εποικοδομητική. Αυτή την στιγμή αναζητάται ο τρόπος με τον οποίο θα πειστούν και όσες χώρες αντιδρούν στην παροχή της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, ώστε να προχωρήσει το σχέδιο παροχής των 7 δισ., δεδομένου ότι ο EFSM αποτελεί μηχανισμό της Ε.Ε. και όχι της Ευρωζώνης. Ο τρόπος αυτός δεν είναι άλλος από την παροχή εγγυήσεων από την (collateral) ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις εκείνων των χωρών που φοβούνται ότι ο κίνδυνος μη αποπληρωμής από την είναι υψηλός. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ενέχυρα που πιθανόν να δοθούν προς αυτές τις χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη ενδέχεται να είναι τα κέρδη του ερυωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (SMPs).

Ηδη, η φινλανδική Βουλή έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την χρηματοδότηση-γέφυρα και την έναρξη συνομιλιών για το τρίτο πακέτο.

Η απόφαση του Eurogroup ελήφθη παρά τις αντιστάσεις της ς, που μέσω του υπουργού Οικονομικών της, Τζορτζ Οσμπορν, είχε εκφράσει πολύ έντονες αντιρρήσεις στο Ecofin της Τρίτης, λέγοντας πως ο ίδιος είχε υποσχεθεί στο Κοινοβούλιό του ότι η ήταν η τελευταία χώρα που θα χρησιμοποιούσε αυτού του είδους τη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι αντιστάσεις της ς λύγισαν όταν έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να μετατραπούν τα κέρδη από τα των κεντρικών τραπεζών (SMPs) σε εγγυήσεις αξίας 3,4 δισ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση