Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Το Eurogroup ενέκρινε τριετές πακέτο στήριξης για την Ελλάδα
Το Eurogroup ενέκρινε τριετές πακέτο στήριξης για την Ελλάδα

Το Eurogroup ενέκρινε τριετές πακέτο στήριξης για την Ελλάδα

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν επι της αρχής για την χρηματοδότηση-γέφυρα, ύψους 7 δισ. από τον πανευρωπαϊκό μηχανισμό ΕFSM των 28 της Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή, αφού καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και τα εθνικά κοινοβούλια χωρών-μελών της Ευρωζώνης εγκρίνουν την για το τρίτο πακέτο διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του ήταν καλή και εποικοδομητική. Αυτή την στιγμή αναζητάται ο τρόπος με τον οποίο θα πειστούν και όσες χώρες αντιδρούν στην παροχή της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, ώστε να προχωρήσει το παροχής των 7 δισ., δεδομένου ότι ο EFSM αποτελεί μηχανισμό της Ε.Ε. και όχι της Ευρωζώνης. Ο τρόπος αυτός δεν είναι άλλος από την παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα (collateral) ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις εκείνων των χωρών που φοβούνται ότι ο κίνδυνος μη αποπληρωμής από την Ελλάδα είναι υψηλός. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ενέχυρα που πιθανόν να δοθούν προς αυτές τις χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη ενδέχεται να είναι τα κέρδη του ερυωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (SMPs).

Ηδη, η φινλανδική Βουλή έδωσε σήμερα το φως για την χρηματοδότηση-γέφυρα και την έναρξη συνομιλιών για το τρίτο πακέτο.

Η απόφαση του ελήφθη παρά τις αντιστάσεις της Βρετανίας, που μέσω του υπουργού Οικονομικών της, Τζορτζ Οσμπορν, είχε εκφράσει πολύ έντονες αντιρρήσεις στο Ecofin της Τρίτης, λέγοντας πως ο ίδιος είχε υποσχεθεί στο Κοινοβούλιό του ότι η Πορτογαλία ήταν η τελευταία χώρα που θα χρησιμοποιούσε αυτού του είδους τη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι αντιστάσεις της Βρετανίας λύγισαν όταν έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να μετατραπούν τα κέρδη από τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών (SMPs) σε εγγυήσεις αξίας 3,4 δισ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αύξηση των ΚΑΠ για τους ορεινούς Δήμου ζητά ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου #δήμαρχοςΝοτίουΠηλίου… - https://t.co/NKepmXt7NM -

  • Υποψήφιοι για την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας #ΕνωσηΞενοδόχωνΜαγνησίας - https://t.co/y1RBneCA55 -

  • Αποκατάσταση οδικού δικτύου Μαυρόλοφος- Φυλάκη-Πέρδικα #Αποκατάστασηοδικούδικτύου - https://t.co/rMDcE6nTe1 -

"Αλιεύοντας" την είδηση