Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Το Eurogroup αποφασίζει για πρόγραμμα μέσω ESM ή δάνειο – γέφυρα
Το Eurogroup αποφασίζει για πρόγραμμα μέσω ESM ή δάνειο – γέφυρα

Το Eurogroup αποφασίζει για πρόγραμμα μέσω ESM ή δάνειο – γέφυρα

Το ν θ δοθεί προς την Αθήνα δάνειο-γέφυρα, όπως υποστηρίζει η Γερμανία, ή κανονικό πρόγραμμα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) καλείται να αποφασίσει το Eurogroup που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Όπως τονίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», μπορεί η ελληνική βουλή να υπερψήφισε τα μέτρα για το τρίτο μνημόνιο, ωστόσο «το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν διευκολύνει τη συζήτηση στο Eurogroup», καθώς η κυβέρνηση βγήκε ιδιαίτερα αποδυναμωμένη. Παράλληλα, διευκρινίζει ότι πρόθεση των θεσμών είναι η Ελλάδα να εισέλθει κανονικά σε πρόγραμμα του ESM, ωστόσο υπάρχουν οι αντιδράσεις του Βερολίνου, στάση την οποία δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλα -μέλη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Δεύτερο θέμα που θα τεθεί επί τάπητος, εφόσον το παραπάνω λυθεί, είναι το μέγεθος της ς που θα καταβληθεί στη Αθήνα, καθώς και οι δόσεις που θα ακολουθήσουν.

Επίσημα, η απόφαση θα ληφθεί στο διοικητικό συμβούλιο του ESM την Τετάρτη όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι ψηφοφορίες και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, αλλά στο Eurogroup θα γίνει η πρώτη συζήτηση.

Εκτιμάται ότι το ύψος της ς θα ανέλθει περίπου στα 25 δις, με δέκα εξ αυτών να κατευθύνονται προς τις ανάγκες των τραπεζών (συνολικά υπολογίζονται 25 δισ για τις τράπεζες) . Παράλληλα, άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος διεμήνυε στη «Κ» ότι μέσα στο 2015 αναμένονται ακόμα και τέσσερις εκταμιεύσεις, οι οποίες θα γίνονται μετά από ολοκλήρωση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων.

Τέλος, τρίτο ζήτημα αποτελεί ο ρόλος του ΔΝΤ και κατά πόσο ενδεχόμενη συμμετοχή του μετά την πρώτη αξιολόγηση και τη συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, είναι αρκετή τουλάχιστον για την γερμανική πλευρά.

Το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε νέο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς ελάφρυνση του χρέους μέσω επέκτασης της ωρίμανσης των ομολόγων, κάτι το οποίο έχει συμφωνηθεί ότι θα συζητηθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση. Στο σημερινό Εurogroup θα φανεί κατά ποσό το Βερολίνο είναι σύμφωνο με αυτή τη στάση.

Σόιμπλε: Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα πάμε σε δάνειο – γέφυρα

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία απόψε, τότε θα πρέπει να πάμε σε ένα δάνειο – γέφυρα», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στην συνεδρίαση.

Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα στο Eurogroup.

«Yπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να επιλυθούν σήμερα, αλλά θα με εξέπληττε αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος», ανέφερε Φινλανδός ομόλογός του, Αλεξάντερ Στουμπ. Όπως είπε ο ίδιος, το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ, το μέγεθος της πρώτης δόσης του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης της ελληνικής ς, είναι μεταξύ των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.

Σαπέν: Αλληλεγγύη έναντι της υπευθυνότητας που επέδειξε η Ελλάδα

«Η απόφαση για το τρίτο πρόγραμμα ς θα είναι ένδειξη αλληλεγγύης έναντι της υπευθυνότητας που επέδειξε τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση», τόνισε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.

Ο κ. Σαπέν ανέφερε ακόμη ότι τον Οκτώβριο θα γίνει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς όπως είπε θεωρείται αναγκαίο για να μπορέσει η ελληνική να ανασάνει.

Αυτό όμως που πάνω από όλα χρειάζεται η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες-μέλη, τόνισε, είναι η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τρόπο που να δημιουργεί ευημερία και θέσεις απασχόλησης.

Ντάισελμπλουμ: Τον Οκτώβριο η συζήτηση για το

Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε ότι δεν αναμένεται σύντομη συνεδρίαση, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αρκετά ερωτήματα και κάποια θέματα χρειάζονται διευκρίνιση όπως, για παράδειγμα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και το ζήτημα του χρέους.

Πρόσθεσε δε ότι τον Οκτώβριο θα γίνει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς όπως είπε είναι ένα σημαντικό ζήτημα για το ΔΝΤ, η συμμετοχή του οποίου στο πρόγραμμα, όπως είπε, είναι σημαντική για όλους.

Ντομπρόφσκις: Καλή βάση η τεχνική συμφωνία

«Η τεχνική συμφωνία που επετεύχθη πριν από λίγες ημέρες μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών αποτελεί καλή βάση για μια πολιτική συμφωνία», τόνισε από την πλευρά του ο αρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, σημειώνοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας απόψε είναι εφικτή.

Εξήγησε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, σχετικά με τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν το νέο πρόγραμμα και τα οποία αφορούν θέματα όπως ο τραπεζικός τομέας, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, το μέγεθος των δόσεων του νέου δανείου .

Τέλος, συμπλήρωσε ότι το ΔΝΤ έχει το δικό του πρόγραμμα και εξετάζει το ενδεχόμενο τριετούς προγράμματος με την Ελλάδα, ωστόσο δεν αναμένεται επίσημη απόφαση επ' αυτού του ζητήματος πριν από τον Οκτώβριο.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση