Το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη στο τραπέζι της Διάσκεψης του Βερολίνου
Ικανοποιημένη από την πρόθεση που επέδειξε ο στρατιωτικός διοικητής Χαλίφα Χάφταρ να δεσμευτεί στην εκεχειρία στη Λιβύη εμφανίστηκε η καγκελάριος της Γερμανίας η οποία παράλληλα είπε ότι στη Διάσκεψη του Βερολίνου την Κυριακή πρέπει να επιχειρηθεί να επιβληθεί εκ νέου το εμπάργκο όπλων.
«Είναι έναν καλό μήνυμα που δηλώνει πρόθυμος να διατηρήσει την εκεχειρία» επισήμανε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.
Στη διάσκεψη της Λιβύης πρέπει πάνω απ' όλα να δούμε ότι το εμπάργκο όπλων εφαρμόζεται ξανά, το οποίο έχει συμφωνηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, όμως δυστυχώς δεν τηρείται» σημείωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.
Η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη καθώς – σύμφωνα με τις εξηγήσεις της γερμανικής κυβέρνησης – δεν θα ασχοληθεί με «θέματα θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο».
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ για Λιβύη και Διάσκεψη του Βερολίνου
Τηλεφωνική επικοινωνία με την Αγκελα Μέρκελ είχε το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα της Λιβύης και τη διάσκεψη του Βερολίνου, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Λίβυο στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε σύμφωνα με πληροφορίες, τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας.
Έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών.
Κάλεσε την κ. Μέρκελ και τους εκπροσώπους της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.
Η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, σε χθεσινή του συνέντευξη, είχε εκφράσει τη δυσφορία του για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στο Βερολίνο, αλλά και την προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα ασκήσει «βέτο» στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη Λιβύη, αν αυτές δεν ακυρώνουν το μνημόνιο με την Τουρκία.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα έχει απευθύνει επιστολές με τις ελληνικές θέσεις τόσο στους Ευρωπαίους ομολόγους του, όσο και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Κομισιόν.
Βερολίνο: Στηρίζουμε την απόφαση Ε.Ε. για τη «συμφωνία» Άγκυρας – Τρίπολης
Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2019 σε ό,τι αφορά τη «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης παρέπεμψε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ, και τόνισε ότι ενδεχόμενη αποστολή οπλισμένων στρατευμάτων στη Λιβύη – όπως προβλέπεται από τη «συμφωνία» – θα συνιστούσε παραβίαση του εμπάργκο όπλων.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε λάβει σαφή θέση και βεβαίως η Γερμανία στηρίζει πλήρως αυτήν την απόφαση στο πλευρό της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Μπρόιλ, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το εάν η παροχή στρατιωτικού υλικού από την Τουρκία προς την Λιβύη, όπως προβλέπεται από τη μεταξύ τους «συμφωνία», θα συνιστούσε παραβίαση του εμπάργκο όπλων, επισήμανε:
«Η θέση μας για το εμπάργκο όπλων είναι σαφής. Δεν έχει αλλάξει κάτι με αυτήν τη συμφωνία. Δεν επιτρέπεται η εξαγωγή όπλων προς τη Λιβύη. Αυτό επιτηρείται από τα Ηνωμένα Έθνη και σε αυτό το εμπάργκο συμπεριλαμβάνεται και η αποστολή διεθνών οπλισμένων στρατευμάτων. Η αποστολή διεθνών οπλισμένων στρατευμάτων παραβιάζει το εμπάργκο».
Παρουσία Πομπέο η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα μεταβεί στη Γερμανία για να λάβει μέρος στην διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους.
«Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα ταξιδέψει στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου για να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, που διοργανώνουν η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη, ως μέρος του σχεδίου τριών σημείων που σκιαγράφησε ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ στο Συμβούλιο Ασφαλείας», τόνισε η Ορτέιγκους.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα ζητήσει την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη και την παράταση της κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. ,
«Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει με παγκόσμιους ηγέτες και πρόκειται να στηρίξει τρία πράγματα: 1): τη συνέχιση μιας εκεχειρίας στη Λιβύη, 2): την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και 3): μια επιστροφή στην πολιτική διαδικασία στην Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του Βερολίνου με θέμα την λιβυκή κρίση, ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι «η Τουρκία στέλνει στρατό στη Λιβύη, προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης της Τρίπολης».
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, δήλωσε σήμερα ότι στη Διάσκεψη του Βερολίνου την Κυριακή πρέπει να επιχειρηθεί να επιβληθεί εκ νέου το εμπάργκο όπλων.
Στη διάσκεψη της Λιβύης πρέπει πάνω απ' όλα να δούμε ότι το εμπάργκο όπλων εφαρμόζεται ξανά, το οποίο έχει συμφωνηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, όμως δυστυχώς δεν τηρείται» σημείωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.
Bild: Πιέσεις Ερντογάν σε Μέρκελ για αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Σύνοδο για τη Λιβύη
Υπαγόρευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ την λίστα των καλεσμένων στη σύνοδο του Βερολίνου για την Λιβύη, αυτήν την Κυριακή;
Αυτό αναρωτιέται σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Bild, που υποστηρίζει ότι διαθέτει πληροφορίες πως ο Ερντογαν επέμεινε να μην συμμετάσχει στη συνάντηση εκπρόσωπος της Ελλάδας.
Η εφημερίδα θυμίζει ότι από την ευρωπαϊκή πλευρά, η Ελλάδα είναι ο εγγύτερος γείτονας της Λιβύης.
Στο παρασκήνιο της τουρκικής στάσης βρίσκονται οι διμερείς διάφορες μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, κατά το δημοσίευμα, αφού η τουρκική πλευρά διατείνεται ότι – σε αντίθεση με την Ελλάδα – εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία με την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες και φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους.
Η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε πάντως να σχολιάσει το σχετικό ρεπορτάζ.
Δέσμευση Χαφτάρ για εκεχειρία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε ότι ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, διοικητής του δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, δεσμεύτηκε στην εφαρμογή μιας εκεχειρίας στη χώρα, μεταδίδει το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv.
«Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό», μετέδωσε το n-tv επικαλούμενο τον Μάας, που έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τον Χάφταρ στη Βεγγάζη.
Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φάγιεζ αλ Σάρατζ είχε ανακοινώσει μέσω του γραφείου Τύπου του ότι θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνου.
«Θα είμαστε παρόντες στο Βερολίνο» δήλωσε ο Σάρατζ κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης με μέλη του υπουργικού συμβούλιου του και άλλους αξιωματούχους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Στρατό στη Λιβύη και ερευνητικό σκάφος στις περιοχές της συμφωνίας με την Τρίπολη στέλνει ο Ερντογάν
Η Τουρκία στέλνει στρατό στη Λιβύη, «προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης της Τρίπολης», ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του Βερολίνου με θέμα την λιβυκή κρίση.
Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα έχει ήδη αποστείλει στη χώρα της βόρειας Αφρικής στρατιωτικό προσωπικό, με στόχο να εκπαιδεύσει τις μονάδες που μάχονται για την κυβέρνηση Σάρατζ.
Επίσης, ο Ερντογάν πρόσθεσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί διπλωματικές και στρατιωτικές οδούς για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στα νότια της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης.
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως η Αγκυρα θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο το 2020, κατ΄εφαρμογή του μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή.
Με την συμφωνία αυτή, «δεν είναι πλέον δυνατόν, από νομικής απόψεως, να γίνουν έρευνες, εξορύξεις ή να περάσει αγωγός φυσικού αερίου από την ζώνη που βρίσκεται ανάμεσα στις υφαλοκρηπίδες της Τουρκίας και της Λιβύης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.