Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Το ελληνικό ελαιόλαδο πιο ανταγωνιστικό από ποτέ..
Το ελληνικό ελαιόλαδο πιο ανταγωνιστικό από ποτέ..

Το ελληνικό ελαιόλαδο πιο ανταγωνιστικό από ποτέ..

Καθώς πλησιάζει η έναρξη της σοδειάς των ελιών τον Οκτώβριο, ορισμένοι Έλληνες βλέπουν μία σπάνια ευκαιρία να αποσπάσουν μερίδιο ς από την Ισπανία και την , που είναι η πρώτη και δεύτερη παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η κακοκαιρία, μία μυστηριώδης ασθένεια των ελαιόδεντρων και μία μύγα που κολλά στις έχουν αποδεκατίσει τους ελαιώνες στην . Σχεδόν το ένα δέκατο από τα 10 εκατομμύρια στην περιοχή της Puglia έχουν μολυνθεί με μία ασθένεια που την αποκάλεσαν «έμπολα των ελιών», η οποία σκοτώνει με αργό ρυθμό τα .

Ως αποτέλεσμα, οι Ιταλοί παραγωγοί ελαιολάδου αναμένουν μία ακόμη κακή περίοδο -μετά την πτώση 34% που είχε η παραγωγή τους στην περίοδο 2014-15- στους 302.000 μετρικούς τό, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) στη .

Η παραγωγή στην Ισπανία μειώθηκε περισσότερο από 50%, στους 825.700 τό στην τελευταία περίοδο και θα παραμείνει πιθανόν συμπιεσμένη λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.

Η Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, είδε την παραγωγή της να υπερδιπλασιάζεται στην προηγούμενη περίοδο στους 300.000 τόνους και η εγχώρια βιομηχανία ευελπιστεί ότι θα φθάσει κοντά σε αυτό το επίπεδο και την ερχόμενη περίοδο.

Χάρη σε αυτό τον συνδυασμό παραγόντων, «το ελληνικό ελαιόλαδο είναι πιο ανταγωνιστικό από ποτέ, τουλάχιστον με βάση τις τιμές», σημειώνεται. «Σύμφωνα με μία έκθεση του Συμβουλίου (IOC) από τον Ιούνιο, οι τιμές χονδρικής για τις κατηγορίες του πιο παρθένου λαδιού στην Ιταλία και την Ισπανία αυξήθηκαν κατά 114% και 84%, αντίστοιχα, σε 5,66 ευρώ και 3,59 ευρώ το κιλό. Αντίθετα, οι τιμές του ελληνικού λαδιού αυξήθηκαν μόνο 24% σε 3,09 ευρώ το κιλό».

Το πλεονέκτημα τιμής βοηθά τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, που αποτελούν κατά το πλείστον την ελληνική βιομηχανία ελαιολάδου, να βρουν νέες αγορές.

Η έκθεση του IOC αναφέρει ότι οι ελληνικές εξαγωγές της τελευταίας σοδειάς προς τις ΗΠΑ -που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος καταναλωτής ελαιολάδου- αυξήθηκαν 28% από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015, ενώ οι εξαγωγές από την Ισπανία και την Ιταλία μειώθηκαν πάνω από 50% για κάθε χώρα.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση