Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Το ελληνικό χρέος στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου
Το ελληνικό χρέος στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου

Το ελληνικό χρέος στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα, άνοιξαν σήμερα στην αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου, οι εργασίες της νεοσυσταθείσας, με απόφαση της Προέδρου της Βουλής κας Ζωής νσταντοπούλου, Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους.

Η διαδικασία προσέλαβε γρήγορα σημαντικές διαστάσεις, καθώς πέραν των δύο προαναφερόμενων παρουσιών και της παρέμβασης του κ. Παυλόπουλου, όλοι οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης πέρασαν από το βήμα, δηλώνοντας ότι θα συνεργαστούν με την Επιτροπή, με στόχο την επίτευξη του στόχου που ετέθη κατά την δημιουργία της. Ωστόσο, και αυτή η εξέλιξη, πυροδότησε ένταση στο πολιτικό σκηνικό, με τα της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για προσωπικές ενέργειες της κας νσταντοπούλου.

«Το έργο το οποίο επιτελεί η Επιτροπή συνιστά εκπλήρωση ενός χρέους απέναντι στη χώρα, στις γενιές που έρχονται, χρέος για το μέλλον του τόπου, και αποτελεί δικαίωμα της Ελλάδας να το πράξει χωρίς να θίγει καθόλου τις υποχρεώσεις τις οποίες έχουμε  ως κράτος μέλος της Ε.Ε. και ως κράτος μέλος της Ευρωζώνης», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τοποθέτησή του, στο χαιρετισμό του προς τα μέλη της Επιτροπής, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το έργο αυτό αυτό που αποτελεί χρέος προς τις επόμενες γενιές, δεν θα επηρεάσει την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.

«Η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ έχει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της αυτή, αλλά έχει και δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία εκείνη που δεν έχει εκχωρηθεί», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος.

Αμέσως μετά το τέλος της παρέμβασής του ο κ. Παυλόπουλος έφυγε από την αίθουσα, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό  ο κ. Τσίπρας δεν μίλησε στη συνεδρίαση αυτή, με τους δύο άνδρες να έχουν σύντομης διάρκειας συζήτηση για τις εξελίξεις.

Παρέμβαση Βαρουφάκη

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών και ειδικότερα μια αποστροφή της ομιλίας του, σχετική με το πώς δομήθηκε, σε διεθνές επίπεδο, το ελληνικό χρέος: «Σύμφωνα με την EUROSTAT, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν τίποτα παράνομο από όλα αυτά. Ήταν νόμιμος ο τρόπος με τον οποίο παραπλανήθηκαν τα Κοινοβούλια, όχι μόνο εδώ» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Οπότε τι μπορεί να κάνει αυτή η Επιτροπή; Το βασικό που μπορεί να κάνει είναι να φέρει όλα αυτά τα πράγματα στο φως, να ξέρει ο κόσμος τι έγινε, να ξέρουν οι λαοί της Ευρώπης, οι οποίοι μας δακτυλοδεικτούν, τι συνέβη, να ξέρουν γιατί το ελληνικό δημόσιο χρέος «απογειώθηκε».Σε συνέχεια αυτών, μάλιστα, υπογράμμισε: «Φοβάμαι, δυστυχώς, ότι υπάρχει μια τάση στην Ελλάδα, η αποτυχία του πολιτικού συστήματος, η αποτυχία της δημοκρατίας και η αποτυχία της δικαιοσύνης, να υποκαθίστανται με εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή.Δεν είμαι κοινοβουλευτικός για πολύ καιρό, κάποιους μήνες, αλλά θα ήθελα αυτό να μη συμβεί τώρα. Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η Επιτροπή, θα έπρεπε να είχε επιληφθεί η δικαιοσύνη, εδώ και δεκαετίες. Αυτό το γνωρίζουν και το ομολογούν και οι ανώτατοι μας. Ελπίζω, όλοι μαζί να συνασπιστούμε, για να ρίξουμε άπλετο φως στην πραγματικότητα, γιατί μόνο το φως μπορεί να διώξει το σκοτάδι της διχόνοιας μεταξύ λαών και εντός λαών».

Ομιλίες

Κατά την έναρξη των εργασιών, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα, το λόγο έλαβε η κα Σοφία Σακοράφα, η οποία και έχει επιτελικό ρόλο στη συγκεκριμένη Επιτροπή, καθώς και ο ειδικός επιστήμων σε ζητήματα ς χρέους κ. Ερίκ Τουσέν.

Λαμβάνοντας το λόγο ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των Αν.Ελλ. κ. Πάνος Καμμένος, είπε μεταξύ άλλων ότι η πολιτική που επεβλήθη από τους δανειστές στην πατρίδα μας είναι λανθασμένη αφού προκάλεσε και εκτόξευση του χρέους: «Από λάθος ή από δόλο συνέβη αυτό; Θα αποδειχθεί», σημείωσε.

«Οι μηχανισμοί της δικαιοσύνης, η νομοθετική και δικαστική λειτουργία, η διοικητική και εκτελεστική, ασφαλώς αποτέλεσαν μέρος του προτος το οποίο εξετάζεται σήμερα, μπορούν όμως να αποτελέσουν και ένα μέρος της δύσκολης διεξόδου» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. . Παρασκευόπουλος.

Η αντιπολίτευση

«Αφού απέσυραν οριστικά από την «περήφανη» διαπραγμάτευσή τους το αίτημα για κούρεμα του χρέους, τώρα συγκροτούν μια μη κοινοβουλευτική επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους με μέλη της αποκλειστικής επιλογής της κας Κωνσταντοπούλου και ερήμην των κομμάτων» τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Δ κ. Κ. Καραγκούνης και προθέτει: «Προχώρησαν μάλιστα σε ένα ακόμη θεσμικό ατόπημα. Δεν κάλεσαν τα της αντιπολίτευσης στη φιέστα που διοργάνωσαν, εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παραβιάζοντας κάθε έννοια κοινοβουλευτικού ήθους και δημοκρατικής ευθύνης. Αυτές είναι διχαστικές επιλογές μονοκομματικού κράτους».

Την διαμαρτυρία του που δεν προσκλήθηκε στη συνεδρίαση εκφράζει το . «Η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου εξακολουθεί να θεωρεί τη Βουλή τσιφλίκι της. «Με ποιό δικαίωμα μπορεί η Πρόεδρος της Βουλής να αποκλείει από μια τέτοια εκδήλωση κοινοβουλευτικά κόμματα;» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι η κα Κωνσταντοπούλου «εμπλέκει στα προσωπικά της παιχνίδια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει πως βρίσκονται σε εξέλιξη «επικοινωνιακά παιχνίδια», σημειώνοντας ότι υπάρχει «πλήρης υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ στους τοκογλύφους δανειστές».

Για «θεσμικά κακόγουστη παράσταση» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ. «Η κυβέρνηση σε σύμπραξ με ην κα Κωνσταντοπούλου οργανώνει επικοινωνιακά μια ακόμα ψεύτικη φούσκα περί χρέους εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση