Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Το απόγευμα το πρώτο ραντεβού με δανειστές
Το απόγευμα το πρώτο ραντεβού με δανειστές

Το απόγευμα το πρώτο ραντεβού με δανειστές

Η πρώτη, αναγνωριστικού χαρακτήρα, συνάντηση του πρώτου ελέγχου των θεσμών επί του νέου προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 5 το απόγευμα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτου και των επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών. Όπως είναι γνωστό, τα θέματα είναι πολλά και δύσκολα και στην κυβέρνηση περιμένουν να διαπιστώσουν σήμερα τις προθέσεις της τρόικας για όλα αυτά.

Χθες, οι επικεφαλής των θεσμών είχαν μία συζήτηση για να χαράξουν την κοινή τους γραμμή έναντι της ελληνικής κυβέρνησης για τα θέματα του ασφαλιστικού, των δημοσιονομικών μέτρων, των εργασιακών αλλαγών (το εμφανίζεται να επιμένει να συζητηθεί τώρα το θέμα), των «κόκκινων» δανείων, του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων και όχι μόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο () και Ευρωζώνη είναι η πρώτη φορά που έχουν τόσο σημαντικές αποκλίσεις στην προσέγγισή τους σε ορισμένα από τα παραπάνω θέματα, αλλά το γενικότερο πλαίσιο της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν στις συζητήσεις φαίνεται πως έχει συμφωνηθεί.

Παράγοντες με γνώση των συζητήσεων, αναφέρουν ότι και οι δύο πλευρές των θεσμών συμφωνούν στο ότι η αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού βάσει των ελληνικών προτάσεων δεν είναι σωστή. Θα πρέπει το να είναι ανταποδοτικό και όχι αναδιανεμητικό, κατά τους , ενώ εκφράζονται αντιρρήσεις για τα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων και για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Από την άλλη πλευρά, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι σήμερα θα καταλάβει τις προθέσεις των δανειστών για τα σημαντικότερα θέματα του ελέγχου. Στη του απογεύματος δεν αναμένεται να συμμετάσχει ο Εργασίας, κ. Γ. , αλλά ο κ. που θα είναι επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας θα εισπράξει την πρώτη επίσημη αντίδραση των θεσμών τουλάχιστον για το και τα δημοσιονομικά που ζητούν οι .

Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών θα διαρκέσει μέχρι τα της εβδομάδας. Επειτα θα επιστρέψουν στις βάσεις τους (πιθανόν στελέχη των τεχνικών κλιμακίων να παραμείνουν στην Αθήνα) και θα επιστρέψουν όταν θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Το πότε θα γίνει αυτό θα διαφανεί σε μεγάλο βαθμό από τις συζητήσεις αυτής της εβδομάδας, χωρίς να αποκλείεται η απουσία των επικεφαλής των θεσμών να διαρκέσει μία εβδομάδα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #ξυλοδαρμός Πακιστανού στα Κανάλια #ξυλοδαρμός - https://t.co/qJU2pYVhT3 -

  • Έργα οδικής ασφάλειας σε περιοχές του Βόλου #έργαοδικήςασφάλειας - https://t.co/NKSIuVxnTo -

  • Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποκτά ο Δήμος Αλοννήσου #ΔήμοςΑλοννήσου - https://t.co/jor6ECiQtV -

"Αλιεύοντας" την είδηση