Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Το Τμήμα εμφύτευσης βηματοδοτών στο ΑΓΝΒ εγκαινίασε ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός
Το Τμήμα εμφύτευσης βηματοδοτών στο ΑΓΝΒ εγκαινίασε ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός

Το Τμήμα εμφύτευσης βηματοδοτών στο ΑΓΝΒ εγκαινίασε ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός

Το Τμήμα εμφύτευσης βηματοδοτών στο Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου  εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός, που βρίσκεται στην πόλη, ο οποίος αναφέρθηκε στο Νοσοκομείο και τη λειτουργία του , στα ΤΟΜΥ και γενικότερα στην της κυβέρνσης για την υγεία.
Για το τμήμα εμφύτευσης βηματοδοτών ο υπουργός τόνισε: “Είναι πολύ σημαντική αναβάθμιση  για την λειτουργία του Νοσοκομείου, για την ποιότητα παροχής υγείας στους ανθρώπους της περιοχής. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα, άρα η βελτίωση όλου του συστήματος αντιμετώπισης των οξέων συμβάντων  έχει πολύ μεγάλη σημασία. Μειώνει τους αποφεύξιμους θανάτους από καρδιαγγειακά, κάτι που είναι ένας πολύ κρίσιμος δείκτης υγείας για την ποιότητα των συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο. Βλέπω ότι οι συνάδελφοι γιατροί και όλοι οι εργαζόμενοι στηρίζουν με σθένος και πάθος αυτή την παρέμβαση”.
Ο κ. Ξανθός δεσμεύτηκε  ότι  στο επόμενο διάστημα θα  διευρυνθεί η μονάδα, δημιουργώντας ένα αιμοδυναμικό εργαστήριο, στεφανιογράφο κ.λπ.,  έτσι ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Για το “Αχιλλοπούλειο”  είπε ότι είναι ένα αναβαθμισμένο δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο και πρόσθεσε γενικόιτερα για το δημόσιο σύστημα υγείας: ” Δεν ερχόμαστε να εγκαινιάζουμε κλειστά . Ερχόμαστε να βλέπουμε την λειτουργία κρίσιμων τμημάτων καιδομών και κυρίως να συνομιλούμε με το προσωπικό. Θέλουμε να έχουμε μία επικαιροποιημένη εικόνα των δυσκολιών και των αναγκών που υπάρχουν σήμερα στο σύστημα υγείας, αλλά θέλουμε και να έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάζουμε τον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου.”
Επίσης ο υπουργός Υγείας  είπε: “Θεωρώ ότι είμαστε σε μία φάση που το δημόσιο σύστημα υγείας επουλώνει τις πληγές του. Αντιμετωπίζει σιγά- σιγά τα συσσωρευμένα κενά και τις ελλείψεις χρόνων και  – κυρίως – δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας στις κοινωνίες ότι οι άνθρωποι, ανεξάρτητοι αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι, αν εργάζονται ή όχι, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, μπορούν να απευθύνονται με αξιοπρέπεια στο δημόσιο σύστημα υγείας, τηνώρα της ανάγκης. Αυτό είναι μια μεγάλη επένδυση στην αξιοπρέπεια της κοινωνίας.Το σύστημα υγείας είναι όρθιο και λειτουργικό, παρέχει συνεχώς βελτιούμενες υπηρεσίες και κυρίως, εδώ και ενάμιση χρόνο είναι απολύτως προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες. Αυτό είναι η μεγάλη τομή που έγινε στην της δημόσιας υγείας στη χώρα . Ο Νόμος για τους ανασφάλιστους πολίτες  που εδώ και δύο περίπου χρόνια, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη της χώρας, μόνο με το ΑΜΚΑ του, με αξιοπρέπεια και ισοτιμία να αντιμετωπίζεται όπως και οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι. Να νοσηλεύεται δωρεάν, να κάνει εξετάσεις, να συνταγογραφείται και να έχει την ίδια με όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή, τη στηρίζουμε με πάθος και για ναυλοποιηθεί στην πράξη χρειάζεται αξιόπιστα νοσοκομεία και αξιόπιστες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας. Είναι μια χρονιά που θα δώσουμε έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Τα τελευταία δύο χρονια επικεντρωθήκαμε στη στήριξη των νοσοκομείων γιατί εκεί υπήρχε μεγάλη ανάγκη, είχε συσσωρευτει ο κόσμος λόγω της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αυτό που έχουμε πετύχει τώρα  είναι μια σταθεροποιημένη και διαρκώς βελτιούμενη λειτουργία”.
Ακόμη δεσμεύτηκε ότι θα αναπτυχθούν οι αποκεντρωμένες μονάδες υγείας και θα ενισχυθούν οι υπάρχουσες στον αστικό ιστό και πρόσθεσε: ” Αυτός είναι ο σχεδιασμός για φέτος του υπουργείου. Με πολύ σεβασμό στο προσωπικό του ΕΣΥ που κάνει σημαντική δουλειά και με τη συνδρομή των διοικήσεων και των περιφερειακών διοικήσεων.  Το σύστημα υγείας είναι για τους ανθρώπους και να καλύπτει τις ανάγκες τους.
Για υτην  υποστελέχωση του Νοσοκομείου Βόλου ο υπουργός  τόνισε ότι προβλήματα αυποστελέχωσης είχαν τα νοσοκομεία και πριν από τηνκρίση. Υπήρξε μία πενταετία με την κρίση που δεν είχαν γίνει προσλήψεις, υπήρξε μια διαρροή ανθρώπινου δυναμικού από το σύστημα και είμαστε σε φάση που σιγά-σιγά αρχίζουμε και καλύπτουμε τις πιο πιεστικές ανάγκες. Από 2016 και μετά οι προσλήψεις ειναι περισσότερες από τις αποχωρήσεις. Εκτός από προσωλήψεις επικουρικών γιατρών , υπηρετούν πάνω από 2000 επικουρικοί γιατροί, μπορούσαμε να κρατήσουμε όρθια, στην επαρχία υλικά πάρα πολλά τμήματα και που ήτνα υποστελεχωμένα”.
Ο κ. Ξανθός είπε ότι  υπάρχει έγκριση για προκήρυξη ένα συνολο 2.760 γιατρών μονιμων του ΕΣΥ και το χαρακτήρισε μεγάλη ένεση για το σύστημα υγείας. Προκαλώ όλους να μου πουν πότε είχαν γίνει με μαζικό και γρήγορο τρόπο προσλήψεις. Αυτ'ες οι προσλήψεις δεν επαρκούν, οι ανάγκες είναι  μεγαλύτερες. Υπάρχουν περιορισμοί στις προσλήψεις, όμως δίνουμε προτεραιότητα στον τομέα της υγείας. Παρατηρείτεια καθυστέρηση ιδιαίτερα στις κρίσεις των μονίμων γιατρών του ΕΣΥ. Η εικόνα από όλη την Ελλάδα  είναι ότι έχουμε σαφέστατη ενίσχυση από ιατρικό και άλλο προσωπικό των νοσοκομείων. Δεν εκφράζεται παντού με τον ίδιο τρόπο. Σε ορισμένα μεγαλύτερη δυσκολία να προσελκύσουμε γιατρούς. Έχουμε 1.500 θέσεις που θα προκηρύξουμε φέτος και 500 για ΤΕΠ.
Υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα παροχής φροντίδας. Επίσης ένα πακέτο προσλήψεων αφορά  στην Α'θμια φροντίδα υγείας με ειδικόττητες για τα Κ.Υ.   πόλης και υπαίθρου και 500 θέσεις που θα αφορούν επείγουσεες ανάγκες για τα νοσοκομεία.
Εδώ θέλετε έναν οφθαλμίατρο και έναν ογκολόγο και θα συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό. Νομίζω ότι και με το τμήμα βηματοδοτών και σταδιακή στήριξη και αναβάθμιση  της ογκολογικής φροντίδας οι πολίτες της μπορούν να προσδοκούν σε μια αναβαθμισμένη φροντιδα υγείας.
Για τα ΤΟΜΥ της την απροθυμία γιατρών ο υπουργός έδωσε τη δική του διάσταση στο θέμα λέγοντας: “Αυτό είναι ένα νέο εγχείρημα. Δεν θέλουμε απλά να προσθέσουμε νέες δομές και αντίστοιχο προσωπικό. Διευρύνουμε την επιρροή δημόσιου συστήματος σε ένα σημείο που είχε υποστεί αποδιοργάνωση. Κάθε βήμα έχει και δυσκολίες. Κάναμε μία πρώτη προκήρυξη, δεν είχαμε ανταπόκριση. Θα ακολουθήσει συμπληρωματική ενώ θα είναι σε λειτουργία τα ΤΟΜΥ. Οι μονάδες αντιμετωπίστηκαν με ένα απαξιωτικό τρόπο από μία μερίδα των ΜΜΕ αλλά και των ιατρικών συλλόγων. Αυτά τα προβλήμα θα λυθούν σταδιακά. Η δυσκολία είναι ότι έχουν μειωθει οι διαθέσιμοι γιατροί και ειδικά οι νέοι που μεταναστεύουν στο .”
Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι ήδη έχουν αποχωρήσει 18.000 γιατροί στο και ότι αυτό έχει μειώσει τη διαθέσιμη δεξαμενή για στελέχωση των νέων δομών. “Είναι όμως πολύ παρήγορο το γεγονος ότι το 80% που έχουν επιλεγεί από ΥΠΕ είνα ικάτω των 40 ετών με πολλές δεξιότητες. Αυτές τις ημέρες που έκανα εγκαίνια στις νέες δομές συνάντησα δύο συναδέλφους που επέστρεψαν από τη . Αυτό είναι ένα δείγμα ότι όταν η πολιτεία αναπτύσσει το δημόσιο σύστημα υγείας, υπάρχει μια αξιοπρεπής αμοιβή για τους γιατρούς, θα έρχονται. Θέλουμε  νέες δομές που θα εμφυσήσουν μία νέα κουλτούρα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν θέλουμε να επικεντρώνονται στην περίθαλψη και στην παροχή φροντίδας υγείας, αλλά να εμφυσήσουν μία κουλτούρα πρόληψης και αγωγής υγείας. Αυτό είναι το μεγάλο κενό του συστήματος. Και αυτό θα βελτιώσει το εθνικό σύστημα υγείας. Είμαστε στην εξέλιξη της προσπάθειας και θα κάνουμε τις όποιες διορθωτικές κινήσεις αφού αξιολογήσουμε τη δουλειά της πρώτης περιόδου.
Τέλος,για τις αντιδράσεις και διαμαρτυρίες συνταξιούχων ο υπουτργός υγείας εξήγησε: “Αυτή την περίοδο η κοινωνική διαμαρτυρία είναι εύλογη αναμενόμενη και δικαιολογημένη. Η κοινωνία έχει υποστεί μία διαχρονική πίεση εισοδημάτων αυτά τα χρόνια. Αντικειμενικό κοινωνικό έδαφος υπάρχει. Αυτό που δεν δεχόμαστε εμείς είναι ένα σύνθημα: «Κάτω τα ξερά σας» από τα Νοσοκομεία γιατί εμείς το έχουμε αποδείξει όχι με λόγια αλλά στην πράξη που σε μια περίοδο που ήταν στα όρια του κοινωνικού μπλακ άουτ το σύστημα το κρατήσαμε όρθιο το στηρίξαμε με ανθρώπινο δυναμικό και πόρους. Αξιοποιήσαμε όλα τα εδιαθέσιμα εργαλεία. Αυτό είναι μια μεγάλη επένδυση για αξιοπρέπεια των ανθρώπων που δεν ήταν ούτε δεδομένη ούτε εύκολη. Ήταν τεράστιο το έργο του συστήματος υγείας. Δεν πάμε να διαλύσουμε αλλά να στηρίξουμε. Η μηδενιστική κριτική ότι διαλύετε τη δημόσια διοίκηση ιδιωτικοποιείτε το ΕΣΥ δεν έχει καμία βάση κι αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω.  Δεν έχει τελειώσει η υπόθεση βελτίωσης του ΕΣΥ.”
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση