Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τις πύλες του άνοιξε για το κοινό το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε
Τις πύλες του άνοιξε για το κοινό το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε

Τις πύλες του άνοιξε για το κοινό το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε

Τις πύλες του άνοιξε σήμερα επισήμως του Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, που στεγάζεται  στα παλιά γραφεία της Ένωσης Συντακτών , στην οδό Δημητριάδος 261 με Φιλελλήνων, στον Βόλο κι αποτελούσε  όνειρο ετών που έλαβε σάρκα και οστά και στο εξής όλοι θα έχουν την  ευκαιρία να  απολαύσουν το πλούσιο αρχειακό υλικό, μέσα από το οποίο καταγράφεται η ιστορία του Τύπου της ς και της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και  τα καθημερινά  “εργαλεία” του δημοσιογράφου .

Τα εγκαίνια του Μουσείου Τύπου  τελέστηκαν από τον μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού,  Ιγνάτιο, παρουσία  του .. Επις και Ενημέρωσης,  Δημήτρη Γαλαμάτη, του βουλευτή του ΚΚΕ, Βασίλη Μεταξά, του περιφερειάρχη ς,  Κώστα Αγοραστού, της αντιπεριφερειάρχη και Σποράδων,   Δωροθέας Κολυνδρίνη, του πρώην νομάρχη και δημάρχου ,  Πάνου Σκοτινιώτη, του αντιδημάρχου Νοτίου Πηλίου Δημ. Ραμματά  του προέδρου της ΠΟΕΣΥ και διοικήσεων Ενώσεων Συντακτών της χώρας.

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου προχώρησε σε μια σημαντική δωρεά προς το νεοσύστατο Μουσείο, παραδίδοντας  την σειρά των “Ελληνικών Χρονικών”, της εφημερίδας που εξέδιδε ο Ιωάννης – Ιάκωβος Μάγερ μέχρι την ημέρα που σκοτώθηκε , κατά τη διάρκεια της εξόδου.  Η επανέκδοση  του 1840, είναι σπάνια, καθώς υπάρχουν ελάχιστα κομμάτια σε όλη την Ελλάδα.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος  της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε Γ. Τσιγκλιφύσης, αναφέρθηκε στην “ψυχή” του Μουσείου,  τον ταμία της Ένωσης Μάκη Μπαλλή και στο μέλος της Τριαντάφυλλο Γαβρινιώτη για την συμβολή τους, ενώ ευχαρίστησε όσους  συνέβαλαν  με δωρεές του, όπως: τον εκδότη της εφημερίδας «Ταχυδρόμος» Γιώργο Πώποτα και τον ιδιοκτήτη τυπογραφείου  Νίκο Χαλαστάρα , τον εκδότη της εφημερίδας «Θεσσαλία», Βασίλη Δανό για τη δωρεά τυπογραφικών στοιχείων, τον συλλέκτη αρχειακού υλικού Νίκο Μαστρογιάννη, την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και τα Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού της Ιδρύματος για τη δωρεά παλαιών εφημερίδων.

Επίσης, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας,  Κώστα Αγοραστό, ο οποίος απάντησε θετικά στο αίτημα για ένταξη του Μουσείου σε ειδικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, καθώς και τον Γ.Γ. Επις και Ενημέρωσης, Δημ. Γαλαμάτη, ο οποίος, εκτός από την οικονομική βοήθεια που ήδη παρείχε, εξήγγειλε την δρομολόγηση από το αρμόδιο Υπουργείο, της ένταξης του Μουσείου σε πρόγραμμα ψηφιος.

Φιλοδοξία της διοίκησης της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε  είναι  να λειτουργήσει του Μουσείο Τύπου ως φορέας πολιτισμού, γνώσης αλλά και ψυχαγωγίας, παρέχοντας τη δυνατότητα ταυτόχρονα σε ιστορικούς, ερευνητές, φοιτητές αλλά και μαθητές, να γνωρίσουν πτυχές της τοπικής ιστορίας όπως αυτές αναδεικνύονται μέσα από τα πολλά και σπάνια εκθέματα.

Μεταξύ των εκθεμάτων είναι εφημερίδες που κυκλοφόρησαν στη Θεσσαλία από το 1881 μέχρι σήμερα, εφημερίδες και έντυπα από τη Στ. Ελλάδα, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει και παρουσιάζεται μία πλήρης καταγραφή των ημερήσιων και εβδομαδιαίων εφημερίδων που κυκλοφόρησαν αυτά τα 140 χρόνια. Περισσότεροι από 360 τίτλοι εφημερίδων στους τέσσερις νομούς. Περίπου 200 από αυτές τις εφημερίδες υπάρχουν στις προθήκες του Μουσείου,  δείχνοντας την πορεία του θεσσαλικού Τύπου, καταγράφοντας τις συνθήκες μέσα από τις οποίες αυτές οι εφημερίδες και οι εργαζόμενοι σ' αυτές αγωνίσθηκαν και δέθηκαν με τις τοπικές κοινωνίες.

Οι παλαιότεροι θα βρουν και θα θυμηθούν τη Διάπλαση των Παίδων, την Εφημερίδα των Παίδων, αλλά και τα περιοδικά της δεκαετίας του 1920 και μετά, που αποτελούσαν τη συντροφιά κάθε οικογένειας.

Στις προθήκες του Μουσείου παρουσιάζονται ακόμη χειρόγραφα, όπως έργα του Γιάννη Κορδάτου αλλά και ποιήματα του μεγάλου της βολιώτικης δημοσιογραφίας, Τάκη Οικονομάκη, ντοκουμέντα της τοπικής ιστορίας, σπάνιες ελληνικές και ξενόγλωσσες εκδόσεις από τον 19ο αιώνα κ.ά.

Στις βιβλιοθήκες του Μουσείου φιλοξενούνται πάνω από 300 αρχειοθετημένοι τόμοι τοπικών κυρίως εφημερίδων, καθώς και περίπου 1800 βιβλία.

Στο χώρο έχει στηθεί ένας παλιός πάγκος τυπογραφείου με τον υλικό εξοπλισμό για τη σελιδο και εκτύπωση εφημερίδων, όπως μεταλλικά τυπογραφικά στοιχεία κάθε μεγέθους,  συνθετήρια, κόφτες μετάλλων, μεταλλικά κλισέ κ.λ.π., ενώ εκτίθενται αντικείμενα που ήταν οι «βοηθοί» του δημοσιογράφου στην καθημερινή μάχη με την είδηση.

Για τους μικρούς επισκέπτες του Μουσείου υπάρχουν και εκπαιδευτικά βίντεο μικρής διάρκειας, με θέματα σχετικά με το αντικείμενο του Μουσείου, όπως η ιστορία της εκτύπωσης, ο Γουτεμβέργιος με το πιεστήριό του και τα κινητά τυπογραφικά στοιχεία, ο τρόπος που γινόταν το χαρτί, η επανάσταση της λινοτυπικής μηχανής, το έργο των πρωτοπόρων του ελληνικού Τύπου Ρήγα Βελεστινλή, Άνθιμου Γαζή και Θεόκλητου Φαρμακίδη κ.ά.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση