Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Τις προτάσεις της Αθήνας περιμένει αύριο η Α. Μέρκελ-Κοινό ανακοινωθέν,πλην ΚΚΕ
Τις προτάσεις της Αθήνας περιμένει αύριο η Α. Μέρκελ-Κοινό ανακοινωθέν,πλην ΚΚΕ

Τις προτάσεις της Αθήνας περιμένει αύριο η Α. Μέρκελ-Κοινό ανακοινωθέν,πλην ΚΚΕ

Τις προτάσεις της Αθήνας αναμένει η κυρία Μέρκελ απο τον κ. Τσίπρα, κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Αυτό συμφώνησαν ο έλληνας πρωθ και η γερμανίδα καγκελάριος κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας δήλωσε ότι “μετά την απόφαση του ελληνικού λαού οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις δεν υπάρχουν”.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ, η οποία έγινε κατά την διάρκεια της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τις νέες προτάσεις της Αθήνας.

Νωρίτερα την Δευτέρα, το Βερολίνο διεμήνυε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει βάση διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα και ότι αναμένει της προτάσεις της ελληνικής ς.

“Μετά την απόφαση του ελληνικού λαού οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις δεν υπάρχουν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ, Σ. Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η “πόρτα για συζητήσεις παραμένει ανοιχτή”.

“Η βάση για νέες διαπραγματεύσεις είναι η με τον ESM”, δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γίνουν παρακάμψεις με στόχο μία νέα και ότι κάθε νέα συμφωνία θα πρέπει να πληροί τις αυστηρές προϋποθέσεις του ESM – δηλαδή δύο ψηφοφορίες στη γερμανική Βουλή, η πρώτη για να εξουσιοδοτηθούν οι διαπραγματεύσεις και η δεύτερη για την επικύρωση της όποιας συμφωνίας.

Ο κ. Σέιμπερτ ανέφερε πως πλέον η Ελλάδα κρατάει την τύχη της στα χέρια της αφού το μέλλον της στην Ευρωζώνη εξαρτάται από τις προτάσεις που θα καταθέσει η διαπραγματευτική ομάδα στους δανειστές. Μάλιστα δεν παρέλειψε να επισημάνει πως η χώρα μας είναι ακόμα μέλος της Ευρωζώνης και πως η θα πρέπει να ενεργήσει με αυτόν τον γνώμονα, προκειμένου να παραμείνει και στο μέλλον.

Ακόμα, αναφέρθηκε στο «κούρεμα» του χρέους, τονίζοντας ότι «δεν είναι στην ατζέντα μας».

Κοινό ανακοινωθέν, πλην ΚΚΕ, με στόχο τη συμφωνία

Την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξει συμφωνία αναλαμβάνει η κυβέρνηση σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν το οποίο υπέγραψαν οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του κ. Κουτσούμπα, κατά την σημερινή συνάντησή τους και το οποίο εκδόθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Κοινός στόχος όπως αναφέρεται είναι η επιδίωξη λύσης, η οποία θα διασφαλίζει την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, αξιόπιστες , με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις, ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί επίσης, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ. Ο πρωθ δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων».

 

Μετά από επτά ώρες συζήτησης, οι κ κ. Καμμένος, Μεϊμαράκης, Θεοδωράκης και η κυρία Γεννηματά  συμφώνησαν ως προς την ανάγκη συνεννόησης και συνέχειας των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για την εξεύρεση λύσης και την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαική Ένωση. Ο κ. Κουτσούμπας, απο την πλευρά του, διαφώνησε με το κοινό ανακοινωθέν υποστηρίζοντας ότι η αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε δύο εκδοχές: μια επώδυνη συμφωνία ή χρεοκοπία με Grexit ή διπλό νόμισμα.

Ο εκτελών προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μειμαράκης, δήλωσε ότι “αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχει γίνει εδώ και πολύ καιρό”, διότι “η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη από ότι ήταν πριν από δέκα ημέρες και από το Δεκέμβρη του 2014.

Αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης, που νόμιζε ότι κέρδιζε χρόνο, ενώ έχανε χρόνο. Οφείλουμε όλες οι πολιτικές ηγεσίες να συμβάλλουμε ώστε να βρούμε την ενότητα και να έχουμε τη ψυχραιμία να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να φέρει μία συμφωνία που θα έχει ευρύτερη αποδοχή”. Ο κ. Μειμαράκης πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός “υποσχέθηκε συμφωνία σε 48 ώρες”.
“Η λύση είναι μονόδρομος” δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κατά την έξοδό του απο το Προεδρικό Μέγαρο. “Χθες ο ελληνικός λαός με εθνική ομοψυχία έστειλε ένα μήνυμα ότι δε τρομοκρατείται”.

Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι στον πρωθυπουργό, ότι όλοι θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και οι πολιτικοί αρχηγοί να είμαστε χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι. Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι χθες ο ελληνικός λαός αποφάσισε την διαπραγμάτευση για τη παραμονή στην ευρωζώνη. Στο ανακοινωθέν υπάρχει ανάφορά ότι πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους. “Είναι η τελευταία μεγάλη προσπάθεια για να δωθεί μία λύση στα αδιέξοδα”.

Η πρόεδρος του ΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δυστυχώς έγινε στο και πέντε και “μας βρίσκει με τις τράπεζες κλειστές, χωρίς συμφωνία και χωρίς πρόγραμμα. Η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη, οι θυσίες του λαού πρέπει να δικαιωθούν.”

“Η αδιέξοδη αυτή πολιτική οδηγεί σε δύο εκδοχές, είτε να υπογράψουν μια επώδυνη συμφωνία ή να δρομολογηθούν εξελίξεις χρεοκοπίας με Grexit ή διπλό νόμισμα” δήλωσε απο την πλευρά του ο Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. “Αυτό το λένε οι εταίροι, άρα ο λαός πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Κανείς δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν να υπογράψει νέα μνημόνια για τον λαό…”

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση