Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Tις πόρτες τους για το κοινό ανοίγουν τα ΓΑΚ ΜΑγνησίας
Tις πόρτες τους για το κοινό ανοίγουν τα ΓΑΚ ΜΑγνησίας

Tις πόρτες τους για το κοινό ανοίγουν τα ΓΑΚ ΜΑγνησίας

Θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές

Tις πόρτες τους για το κοινό ανοίγουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ ΜΑγνησίας), στις 19 Οκτωβρίου, επέτειος απελευθέρωσης του Βόλου από το ναζισμό,ενώ στο διάστημα 20 – 31 Οκτωβρίου θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού.

Για το λόγο αυτό δόθηκε συνέντευξη τύπου σήμερα στα ΓΑΚ και προϊσταμένη Αννίτα Πρασσά ανέφερε ότι τα ΓΑΚ Μαγνησίας είναι τα πρώτα ΓΑΚ στη Θεσσαλία που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε τέτοιες δράσεις και ενημέρωσε ότι στις 19 Οκτωβρίου θα υπάρχει Open day από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Τα αρχεία που θα χρησιμοποιηθούν είναι το αρχείο της Επιτροπής Αναγνώρισης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Δικαστικά αρχεία, όπως το αρχείο ειδικού Δικαστηρίου Δωσιλόγων Βόλου, αποφάσεις αποζημιώσεων για θύματα ναζισμού, αποφάσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων στην κατοχή, αρχείο σωματείων, αρχείο Εθνικού Οργανισμού Καπνού, εκπαιδευτικά αρχεία, αρχείο του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, Αρχείο Σανατορίου Γιώργου Καραμάνη στο Πήλιο, Αρχείο Σιδηροβιομηχανίας Γκλαβάνη, Αρχείο Εργοστασίου Παπαγεωργίου, αρχεία Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βόλου, Διεύθυνσης Βιομηχανίας, αρχείο Μήτσου Ρήγα, Γιάννη Μουγογιάννη, Αντιστασιακού Δημήτρη Μπατάλη, Προφορικών Μαρτυριών και τοπικό τύπο.

Η κα Πρασσά είπε ακόμη πως με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης του Βόλου από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στις 19 Οκτωβρίου 1944 τα ΓΑΚ Μαγνησίας, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, διοργανώνουν δύο δράσεις με τίτλο «19 Οκτωβρίου 1944 – Ο Βόλος Ελεύθερος».

Συγκεκριμένα στις 19 Οκτωβρίου θα λειτουργήσει στο Αναγνωστήριο των ΓΑΚ Έκθεση με αρχεία που αφορούν τη δεκαετία του 40 και κάλεσε το κοινό να τα επισκεφτεί και ξεναγηθεί ενώ στο διάστημα 20 – 31 Οκτωβρίου θα υλοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου και ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα είναι διάρκειας 45 λεπτών και οι ώρες προσέλευσης θα είναι:8.30, 10.00, 11.30 και 13.00.

Σκοπός του προγράμματος είναι η γνώση του ιστορικού πλαισίου της εποχής μέσα από πρωτογενείς πηγές, η ευαισθητοποίηση για την αντίσταση του λαού κατά του κατακτητή, ο προβληματισμός για το ιστορικό φαινόμενο του δωσιλογισμού και το Ολοκαύτωμα, η εξοικείωση με την αντιμετώπιση των τραυματικών γεγονότων της Ιστορίας, η παρουσία των πνευματικών ανθρώπων στην Κατοχή, η καλλιέργεια ιστορικής κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης και η συνειδητοποίηση της ευθύνης του ίδιου του πολίτη για τη διαφύλαξη της ειρήνης.

Το αφιέρωμα από την πλευρά των ΓΑΚ επιμελούνται οι Αγγελική Νικολάου, Αννίτα Πρασσά και Άλκηστις Σανιδά.

Ο διευθυντής της Α΄Βάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γ. Πολύζος, ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία με τα ΓΑΚ και πρόσθεσε: «έτσι και για το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά στην απελευθέρωση του Βόλου, αποδεχτήκαμε με χαρά την πρόσκληση των ΓΑΚ. Οι μαθητές θα αντιληφθούν ότι η ιστορία δεν είναι ξεκομμένο κομμάτι από τον τόπο μας. Η τοπική μας ιστορία έχει να επιδείξει σημαντικά κομμάτια. Είμαστε σίγουροι ότι τα σχολεία του Νομού μας θα αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία αυτή».

Τέλος, η φιλόλογος Αναστασία Ανδρουλάκη από την Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Μαγνησία, συνεχάρη τα ΓΑΚ για την πρωτοβουλία τους να εκθέσουν τα αρχεία και πηγές της δεκαετίας του ’40. Όπως είπε «τέτοιες προσπάθειες έχουν πάντα αρωγό τη Β’ Βάθμια Εκπαίδευσης και κάλεσε το κοινό να επισκεφτεί την έκθεση και τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις για να καλλιεργήσουν οι μαθητές ιστορική συνείδηση.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Δύο πυρκαγιές σε Βαρνάβα και Ραφήνα – Κλειστή η Λεωφόρος Μαραθώνος- Live - https://t.co/jiOW4C33Kd -

  • Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.: Ποιοι αποστρατεύονται, ποιοι προάγονται - https://t.co/9tV6gXkfAv -

  • Τα ονόματα που εκλέχθηκαν στα Προεδρεία των Επιτροπών της Βουλής - https://t.co/Qi0II5IWQ8 -

"Αλιεύοντας" την είδηση