Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τις πληγές τους από την επέλαση του χιονιά μετρούν οι κάτοικοι της Αλοννήσου
Τις πληγές τους από την επέλαση του χιονιά μετρούν οι κάτοικοι της  Αλοννήσου

Τις πληγές τους από την επέλαση του χιονιά μετρούν οι κάτοικοι της Αλοννήσου

Τις πληγές τους   από την επέλαση του χιονιά μετρούν οι κάτοικοι της  Αλοννήσου που όλη τη νύχτα χθες  βρέθηκαν στο “μάτι” της χιονοθύελλας , με αποτέλεσμα να περάσουν δύσκολα, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση του νησιού.

Το χιόνι είναι πάρα πολύ  και γίνεται προσπάθεια να αποχιονιστούν οι δρόμοι, ενώ αυτή την ώρα στο νησί πέφτει χιονόνερο, αλλά οι ενδείξεις φέρνουν νέο χιονιά.

Στο νησί χιονίζει ακατάπαυστα και όλοι οι δρόμοι που άνοιξαν χθες έχουν κλείσει και πάλι και ξεκινά η προσπάθεια να ανοίξουν αυτοί που οδηγούν στα λιμάνια της Γλώσσας και του Αγνώντα.

Παρά τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουν οι κάτοικοι του νησιού, επιδεικνύουν εξαιρετική ψυχραιμία. Όλα τα καταστήματα στην Αλόννησο παραμένουν και σήμερα κλειστά, ενώ είναι σε λειτουργία μόνο ένα ξενοδοχείο.

Τέλος, υπάρχουν οικογένειες που είναι αποκλεισμένες στις περιοχές Στενή Βάλα, Ισιώματα και Γέρακα, ωστόσο όλα τα μέλη των οικογενειών αυτών είναι καλά στην υγεία τους.

Στη Στενή Βάλα θα γίνει προσέγγιση με βάρκα, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος, για να προσφερθεί όποια χρειάζεται στις οικογένειες της συγκεκριμένης περιοχής.

Το κλιμάκιο τεχνικών της ΔΕΗ, με τη των πυροσβεστών, κάνουν προσπάθειες να κόψουν τα κλαδιά δένδρων και να επισκευάσουν τις γραμμές, αν και από την πρωτοφανή κακοκαιρία έχουν πέσει και στύλοι της ΔΕΗ και εκτιμάται ότι η πλήρης ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί μετά από  ημέρες.

Εκτός από τους τεχνικούς της ΔΕΗ στους ς βρίσκονται έξι πυροσβέστες με δύο οχήματα.

Τέλος, προβλήματα υπάρχουν στην υδροδότηση, διότι δύο αντλιοστάσια νερού βρίσκονται εκτός λειτουργίας, λόγω μη ηλεκτροδότησης. Χωρίς ρεύμα και κατ' επέκταση χωρίς νερό είναι το νότιο τμήμα του νησιού, οι περιοχές δηλάδη Νέο Κλήμα, Λουτράκι, κ.λπ.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ η ηλεκτροδότηση κόπηκε λόγω του ότι λειτούργησε το σύστημα προστασίας της γραμμής που μεταφέρει το ρεύμα από τη Σκιάθο στη Σκόπελο.

Ήδη συνεργείο της ΔΕΗ στη Σκιάθο μεταβαίνει στο χώρο των εγκαταστάσεων στο νησί για να δώσει ρεύμα.

Κλιμάκιο πυροσβεστών στην Αλόννησο

Εν τω μεταξύ, βοήθεια αναμένεται ως το απόγευμα στην Αλόννησο, καθώς 30 πυροσβέστες, από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, θα αναχωρήσουν για το νησί , στις 11 το πρωί, από το λιμάνι του Βόλου, με το πλοίο , το οποίο θα εκτελέσει κανονικά το δρομολόγιό του, για να συνδράμουν στη δύσκολη κατάσταση  που έχει δημιουργηθεί από το πέσιμο δένδρων, που παρέσυραν καλώδια και στύλους της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ρεύμα στην Αλόννησο.

Το επιβατηγό – οχηματαγωγό θα επιστρέψει στο Βόλο αύριο Τετάρτη. Το επιβατηγό υδροπτέρυγο «Ερατώ» παραμένει καθηλωμένο στο λιμάνι της Αλοννήσου, λόγω των δυνατών ανέμων.

 

Γ. ς: Η κυβέρνηση εγκατέλειψε την Αλόννησο στο έλεος του χιονιά

Μόνο αγανάκτηση προκαλεί η απουσία της κυβερνητικής κρατικής μέριμνας από τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αλόννησος λόγω του χιονιά αλλά και τις πολύ δύσκολες στιγμές που για ακόμη μια φορά περνά η Σκόπελος.

Εδώ και πέντε ημέρες τα δύο αυτά νησιά των Βορείων Σποράδων βρίσκονται στο έλεος του χιονιά και τα προβλήματα αντί να μειώνονται, μεγεθύνονται.

Στην Αλόννησο το 60% των νοικοκυριών δεν έχουν ρεύμα για πέμπτη ημέρα, η υδροδότηση γίνεται με δυσκολία, το οδικό δίκτυο δεν λειτουργεί,  και πλέον υπάρχει κίνδυνος για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Οι Δήμοι με τα λίγα μέσα σε μηχανήματα που διαθέτουν, δεν μπορούν να έχουν πολύ σημαντικά , καθώς το χιόνι ξερνά το ένα μέτρο, όπως στη Σκόπελο, και φτάνει τα δύο μέτρα στην Αλόννησο.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με όσες δυνάμεις διαθέτει επίσης, καθώς έχει να αντιμετωπίσει και τις ακραίες καιρικές συνθήκες στο χερσαίο κομμάτι της ς, ανταποκρίθηκε αμέσως και απέστειλε μηχανήματα, ενώ πολύ μεγάλο ρόλο έπαιξε και η εθελοντική πρωτοβουλία των νησιωτών.

Ο κρατικός μηχανισμός,  όμως απουσιάζει κραυγαλέα. Τα κυβερνητικά στελέχη εκτός από κάποιες τηλεφωνικές επικοινωνίες και λόγια συμπαράστασης στους κατοίκους των Δήμων,  καθυστέρησαν δραματικά για να παρέμβουν με ανθρώπινο δυναμικό αλλά και εξοπλισμό και μηχανήματα.

Η κυβέρνηση επέδειξε πολύ αργά αντανακλαστικά και άφησε στο έλεος του χιονιά την Αλόννησο.

Η ανικανότητά της φάνηκε και στο θέμα της πολιτικής προστασίας, όπου θα έπρεπε από το περασμένο Σάββατο να ενεργοποιήσει την κρατική μηχανή και να παρέμβει αποφασιστικά στις .

Από την  θέση μου ως μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. το δράμα των Σποράδων έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην κεντρική διοίκηση της Ν.Δ. η οποία παρακολουθεί  με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και πιέζει για την άμεση  βοήθεια από πλευράς Κράτους.

Σε κάθε περίπτωση μια κυβέρνηση της Ν.Δ. με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν πρόκειται να αφήσει να δημιουργούνται τέτοιες ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να μένουν οι πολίτες ανυπεράσπιστοι. Γιατί στον πυρήνα του κοινωνικού φιλελευθερισμού βρίσκεται η παροχή  ίσων ευκαιριών σε όλους.

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση