Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Την Τετάρτη η ψήφος εμπιστοσύνης
Την Τετάρτη η ψήφος εμπιστοσύνης

Την Τετάρτη η ψήφος εμπιστοσύνης

Με την ορκωμοσία των βουλευτών σήμερα, την εκλογή προέδρου και αροέδρων την Κυριακή και την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τη Δευτέρα, μια τριήμερη διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τη νύχτα της προσεχούς Τετάρτης με ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ανοίγει και τυπικά η νέα κοινοβουλευτική περίοδος.

Δεδομένων των όσων συνέβησαν το προηγούμενο επτάμηνο και υπό το πρίσμα των νομοθετικών αναγκών της νέας περιόδου, κορυφαία στιγμή όχι μόνο για συμβολικούς αλλά και για πολιτικούς λόγους είναι η εκλογή του νέου προέδρου. Ως γνωστόν, ο έχει αποφασίσει να προτείνει τον κ. Ν. Βούτση. Το ενδιαφέρον, εν προκειμένω, εστιάζεται στο πόσες ψήφους θα λάβει κ. Βούτσης – αν, δηλαδή, επιλέξουν και πόσοι εκ των βουλευτών της ς να τον υποστηρίξουν. Υπενθυμίζεται ότι η απερχόμενη πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε λάβει 235 ψήφους, αλλά ο τρόπος λειτουργίας της προτεινομένης τότε από τον κ. Αλ. Τσίπρα έχει κάνει πολλούς να είναι αρκετά κουμπωμένοι έναντι των προτάσεων του πρωθυπουργού.

Ενα άλλο, επίσης ενδιαφέρον, πολιτικό παρασκήνιο υπάρχει και όσον αφορά τους αροέδρους. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, εκ των επτά αντιπροέδρων, οι πρώτοι τρεις προέρχονται από το πρώτο κόμμα, ο τέταρτος από την αξιωματική και οι υπόλοιποι κατά σειρά από το δεύτερο (), τρίτο () και τέταρτο (ΚΚΕ) σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ο Ν. Νικολόπουλος

Στον υπάρχει φημολογία περί επιθυμίας τού και παλαιότερα αντιπροέδρου Τ. Κουράκη να λάβει θέση στο Προεδρείο, ενώ πληροφορίες φέρουν την κ. Χαρά Καφαντάρη να προτείνεται από το κυβερνών κόμμα ως μία εκ των αντιπροέδρων. Παράπλευρο πρόβλημα έχει παρουσιαστεί με τον κ. Ν. Νικολόπουλο, καθώς σενάρια τον εμφανίζουν να έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την Κουμουνδούρου πως θα είναι προτεινόμενος για θέση αντιπροέδρου. Οι ΑΝΕΛ στους οποίους ανήκει δεν δικαιούνται, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, τέτοια θέση. Και αφού ο κ. Νικολόπουλος δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, πάλι, βάσει του Κανονισμού, δεν μπορεί να προταθεί από το πρώτο κόμμα. Κάποιοι, ωστόσο, «βλέπουν» παράθυρο διεξόδου στο «περιγραφικό» κείμενο που υπάρχει στην ιστοσελίδα της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο οι τρεις πρώτοι αντιπρόεδροι ανήκουν στη «συμπολίτευση». Οταν συντάχθηκε το εν λόγω κείμενο, βεβαίως, είχαμε μονοκομματικές κυβερνήσεις, αλλά τώρα οι ΑΝΕΛ είναι κόμμα της συμπολίτευσης.

Για τον προερχόμενο από τους γαλάζιους αντιπρόεδρο, ως χθες πιθανότερο ακουγόταν το όνομα του νυν τέταρτου αντιπροέδρου κ. Ν. Κακλαμάνη, ενώ στο πληροφορίες φέρουν έναν από τους κ. Κρεμαστινό και Γρηγοράκο να είναι πιθανοί για τη θέση του έκτου αντιπροέδρου.

Οπως όλα δείχνουν, ούτε αυτήν τη φορά θα καταστεί δυνατή η εκλογή αντιπροέδρου από τη , καθώς η εξ αυτής υποψηφιότητα δεν  θα  μπορέσει να συγκεντρώσει  τον  απαιτούμενο  (75)  αριθμό ψήφων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση