Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Την πίττα του έκοψε απόψε το ΤΕΕ Μαγνησίας
Την πίττα  του έκοψε απόψε το ΤΕΕ Μαγνησίας

Την πίττα του έκοψε απόψε το ΤΕΕ Μαγνησίας

“Η χρονιά που έφυγε σφραγίστηκε από τον αγώνα απέναντι στον Ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, έναν αγώνα που δεν δικαιώθηκε… Οι συνάδελφοί μας περνούν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με συσσωρευμένα χρέη από τα χρόνια της κρίσης και αντιμετωπίζονται ως οι «έχοντες και κατέχοντες» αυτής της χώρας καθώς καλούνται να πληρώνουν 38,45% επί του καθαρού εισοδήματος”. Τα παραπάνω τόνισε απόψε η πρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, κατά την διάρκεια εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίττας στο ξενοδοχεί “Volos Palace”.

H ίδια είπε πως “Το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια η βαθιά ύφεση έχει πλήξει το επάγγελμα του μηχανικού οριζόντια και χωρίς διακρίσεις, ρίχνοντας στην ανεργία πλήθος συναδέλφων και οδηγώντας τα νέα παιδιά στο εξωτερικό δεν απασχόλησε καθόλου το .
Άλλωστε οι μηχανικοί ακόμη και όταν εγγράφονται στον συνεχίζουν να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οπότε προτιμούν να μένουν στην αγορά εργασίας και να παλεύουν για τα προς το ζην. Αυτό βέβαια παρέχει προς την εκάστοτε Κυβέρνηση ένα πολύ χαμηλό δείκτη ανεργίας του συγκεκριμένου κλάδου, πολύ βολικό για την καταγραφή των στατιστικών στοιχείων που όμως σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική ανεργία και υποαπασχόληση που βιώνουμε ως μηχανικοί.

Όλα αυτά σε μια χρονιά όπου ελάχιστα προχώρησαν μέσω του νέου ΕΣΠΑ, το «Εξοικονομώ κατ' οίκον» έμενε στα χαρτιά λόγω της καθυστέρησης αναθεώρησης του ΚΕΝΑΚ, ο νέος νόμος των αυθαιρέτων που ακόμη δεν έχει ψηφιστεί, προκάλεσε ανασφάλεια στους ιδιοκτήτες παγώνοντας ουσιαστικά και αυτή την ελάχιστη δραστηριότητα των τεχνικών γραφείων, ενώ ο Νόμος 4412/2016 για τα δημόσια ολοκλήρωσε την κακοδαιμονία του 2016 καθώς ήταν αδύνατο μετά την ψήφισή του να προκηρυχθούν έργα και μελέτες”.

Η πρόεδρος της Δ.Ε. τόνισε ακόμη ότι κατηγορηθήκαμε ως ΤΕΕ για τις αποφάσεις της κεντρικής Διοικούσας να απέχουμε από συμβούλια και επιτροπές ως ένα μέτρο αντίστασης απέναντι στο νόμο Κατρούγκαλου. Ήταν μια απόφαση που στηρίξαμε μαζικά και τα Περιφερειακά Τμήματα και ήταν πολλοί αυτοί που θέλησαν να ρίξουν ευθύνες για τις αναβολές σε δημοπρασίες και συνεπώς για την αναδουλειά των μηχανικών, όμως με το πέρας της αποχής φάνηκε ξεκάθαρα πως η αιτία για όλα αυτά δεν ήταν η τρίμηνη αποχή των μηχανικών. Η οικονομική κρίση που πλήττει τους μηχανικούς αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα και μόνο την αντιαναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόζεται στην χώρα μας όλα τα χρόνια της κρίσης”.

Αναφορικά με τα τοπικά θέματα το ΤΕΕ Μαγνησίας ανέφερε ότι λειτούργησε με ετοιμότητα και τεχνογνωσία και διεκδίκησε τα μέγιστα οφέλη για την περιοχή και μίλησε επιγραμματικά για την παρέμβαση ώστε να γίνει η παράκαμψη της Νέας Ιωνίας και να επανέλθει η σιδηροδρομική χάραξη Βόλος-Α ΒΙΠΕ-Λατομείο, για το έγγραφο προς το αρμόδιο Υπουργείο για την πορεία των υπόλοιπων τμημάτων του Περιφερειακού, σημειώνοντας ότι το θέμα του Περιφερειακού θα απασχολήσει έντονα και στη νέα χρονιά μέχρι να έχουμε την οριστική παράδοση των μελετών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε το Υπουργείο.

Επίσης την παρέμβαση του ΤΕΕ έχει προκαλέσει επανειλημμένα και η ΔΕΥΑΜΒ με θέματα που άπτονται τόσο της προστασίας του περιβάλλοντος όσο και της δημόσιας υγείας και συγκεκριμένα για το νερό και τις ΕΕΛ για τις οποίες το ΤΕΕ Μαγνησίας πρότεινε και προτείνει την αναβάθμιση της μονάδας του Βιολογικού Καθαρισμού ως αποκλειστική υποχρέωση της ΔΕΥΑΜΒ και σε καμία περίπτωση δε θα συναινούσε σε παραχώρηση της λειτουργίας σε οποιονδήποτε ιδιώτη καθώς αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.

Κλείνοντας η προεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ Μαγνησίας ευχαρίστησε το Επιμελητήριο Μαγνησίας, τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς συλλόγους για την συνεργασία που είχαν τη χρονιά που πέρασε με αιχμή το ασφαλιστικό, τους συναδέλφους μηχανικούς για τη συμμετοχή τους στις εκλογές αλλά και την καθημερινή επαφή που έχουν για την επίλυση των προβλημάτων, τους συναδέλφους από την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Μαγνησίας απερχόμενους και νεοεκλεγέντες και ιδιαίτερα τα μέλη της Διοικούσας που στάθηκαν επάξια στις δύσκολες στιγμές, και όλους εσάς που σήμερα μας τιμάτε με την παρουσία σας στην καθιερωμένη εκδήλωση του ΤΕΕ Μαγνησίας για την κοπή της βασιλόπιτας.

Την πίτα του ΤΕΕ ευλόγησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος. Χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης ς ενώ παρέστησαν, επίσης: οι βουλευτές Μαγνησίας Αλ. Μεϊκοπουλος, Μ. Μπαλλής, η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα , ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γ. Κίτσος, ο δήμαρχος Αλμυρού Δημ. Εσεριδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αρ. Μπασδάνης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθ. Τσάμης, ο πρόεδρος του του ΟΛΒ κ. Ε. Σταυριδοπουλος, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Μαγνησίας κ. Κ. Λάμπρος, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Μαγνησίας Γ. Μαντάς, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γ. Καλτσογιάννης, Α. Κοπάνας, η τέως υφ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, οι πολιτευτές Έλενα Αντωνοπούλου και Χ. Χρόνης, Γ. Χρηστάκης, Ι. Αναστασίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νατάσσα Οικονόμου και Κ. Γαργάλας, ο γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Β. Μπακαλιάνος, ο γραμματέας του Δημ. Βασιλείου, ο πρόεδρος του Ρόταρυ Σπ. Δεσύλας, οι πρώην δήμαρχοι Βόλου Κ. Μήτρου και Π. , ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Κ. Βογιατζής, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δήμος Νταόπουλος και μηχανικοί- μέλη του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Επίσης παρέστη ως εκπρόσωπος του Π.Θ ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Γ. Ανδρίτσος και ο γραμματέας της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Ι. Σακκόπουλος.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση