Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν οι τράπεζες-Τι θα γίνει με το Χρηματιστήριο
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν οι τράπεζες-Τι θα γίνει με το Χρηματιστήριο

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν οι τράπεζες-Τι θα γίνει με το Χρηματιστήριο

Για την ερχόμενη εβδομάδα προσδιορίζουν ως ρεαλιστικό στόχο την επαναλειτουργία των τραπεζών τραπεζικά στελέχη, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών για την ολοκλήρωση της συμφωνίας Ελλάδας – εταίρων.

Όπως εκτιμούν, για να ανοίξουν τα τραπεζικά καταστήματα, πάντα υπό καθεστώς περιορισμών, θα πρέπει η ΕΚΤ να ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα του συστήματος, αρχικά μέσω της αύξησης του ορίου του ELA, κάτι όμως που δεν αναμένεται να γίνει πριν από την πληρωμή της οφειλής της χώρας προς την ΕΚΤ την προσεχή Δευτέρα.

Σήμερα συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΕΚΤ και  είναι πιθανό να προχωρήσει σε μια μικρή, περισσότερο συμβολική, αύξηση του ορίου του ELA, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία των ΑΤΜ μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, οι καθοριστικές αποφάσεις του ευρωσυστήματος για τη στήριξη της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών θα ληφθούν αφού η ΕΚΤ βεβαιωθεί ότι η πληρωμή της οφειλής ύψους 3,5 δισ. ευρώ θα γίνει κανονικά τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.

Αν γίνει αυτό ,θα μπορούσε τη Δευτέρα να υπάρξει μια ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι τράπεζες από την Τρίτη 21 Ιουλίου, δηλαδή περίπου 1 μήνα μετά την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών.

Πρακτικά εκτός πληρωμών και μεταφορών εντός του τραπεζικού συστήματος δεν θα μπορεί να γίνει τίποτα: ούτε αγορές μετοχών στο Χρηματιστήριο ούτε αγορές επενδυτικών προϊόντων. Τέτοιες συναλλαγές θα γίνονται σταδιακά και μόνο από νέα ρευστότητα που θα εισέλθει στο τραπεζικό σύστημα μετά την ημερομηνία επιβολής των κεφαλαιακών περιορισμών.

Επίσης, παρά τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες, εξετάζεται να μπουν αυστηροί περιορισμοί στη δυνατότητα μεταφοράς χαρτονομισμάτων εκτός Ελλάδας ταξιδεύοντας. Θα επιβληθεί χαμηλό όριο, κοντά στα 1.000 ευρώ ανά ταξιδιώτη, ενώ θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι σε αεροδρόμια και τελωνεία.

Σε ό,τι αφορά το Χρηματιστήριο Αθηνών, για να λειτουργήσει ξανά, θα πρέπει να ανοίξουν οι τράπεζες ώστε να γίνει η εκκαθάριση των συναλλαγών. Ωστόσο οι τράπεζες έχουν εισηγηθεί στις Αρχές η επανεκκίνηση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών να γίνει κάποιες μέρες αργότερα μετά τη λειτουργία των τραπεζών.

Χωρίς τη δυνατότητα αγοράς μετοχών από την Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά δύσκολες οι αρχικές συνεδριάσεις και η αγορά θα δυσκολευτεί να βρει νέο σημείο ισορροπίας εξαιτίας των εξαιρετικά μικρών συναλλαγών.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Παραίτηση ζητά ο διευθυντής της Χειρουργικής του "Αχιλλοπουλείου" #διευθυντήςΧειρουργικής - https://t.co/fbXln7Rg8F -

  • Η θεατρική παράσταση «Σκηνές από έναν Γάμο» στο Πολιτιστικό Νέας Ιωνίας στο Βόλο - https://t.co/7jZ3AGJNKR… -

  • Βιοκλιματική ανάπλαση του κεντρικού πεζοδρόμου του Βελεστίνου #κεντρικόςπεζόδρομοςΒελεστίνου - https://t.co/F4rrynquV7 -

"Αλιεύοντας" την είδηση