Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Την αναδιάρθρωση του χρέους ανάδειξε ο πρωθυπουργός στη σύνοδο του ΟΗΕ
Την αναδιάρθρωση του χρέους ανάδειξε ο πρωθυπουργός στη σύνοδο του ΟΗΕ

Την αναδιάρθρωση του χρέους ανάδειξε ο πρωθυπουργός στη σύνοδο του ΟΗΕ

 Ο πρωθυπουργός συμμετέχει για πρώτη φορά στη Γενική Συνέλευση των Ην. Εθνών, οπλισμένος με τη νωπή λαϊκή εντολή στο εσωτερικό, αλλά και μια θετικότερη εικόνα στο εξωτερικό, όπου σύμμαχοι και εταίροι έχουν αποκομίσει την αίσθηση –μένει να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί στην πράξη– ότι έπειτα από ένα δύσκολο και συχνά συγκρουσιακό επτάμηνο, ο νεαρός πρωθυπουργός έχει ωριμάσει πολιτικά, απέκτησε μια πιο σφαιρική εικόνα της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας και υπό την ηγεσία του, η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει δράσεις που θα αναδεικνύουν τη συνεργασία και όχι την αντιπαράθεση.

Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινείται ο κ. Τσίπρας στη Νέα Υόρκη, όπου με αφορμή τη Γεν. Συνέλευση, πραγματοποιούνται παράλληλα και πολλαπλές σύνοδοι κορυφής, για την ανάπτυξη, και το προσφυγικό, αλλά και συζητηση σε χαμηλότερο επιπεδο για την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας. Σε όλες τις περιπτώσεις, από διαφορετική αφετηρία και με άλλη στόχευση στην κάθε μία, η Ελλάδα δύναται να αναδείξει τον δικό της εποικοδομητικό ρόλο, αλλά και να αναζητήσει την πρέπουσα στήριξη. Παράλληλα, μια έστω και σύντομη επαφή του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος έχει διαδραματίσει υποβοηθητικό ρόλο στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, έχει τη δική της αξία, πέρα από τα προφανή επικοινωνιακά οφέλη.

Κατά την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την αναπτυξιακή ατζέντα μετά το 2015, ο πρωθυπουργός ανέδειξε  μεταξύ άλλων τα παρακάτω σημεία:

• Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα δεκαπέντε, ή τα δεκαπέντε πριν από αυτά;

• Γιατί συμβαίνει τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, να μιλάμε όλο και περισσότερο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας, και ακόμη οι προκλήσεις σε επίπεδο ασφάλειας, οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο, να παραμείνουν ίδιες, ή να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο;

Τόνισε ότι η εμπειρία μας στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι διδακτική καθώς η χώρα είναι στο επίκεντρο των τριών επικαλυπτόμενων κρίσεων.

• Μιας οικονομικής κρίσης που δημιουργείται από μια πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση 25% του ΑΕΠ μας και με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.

• Μιας κρίσης ασφάλειας, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας γύρω από την Ελλάδα, στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση και τη Μαύρη Θάλασσα.

• Και μιας προσφυγικής κρίσης, που εκδηλώνεται με την μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη

Τέλος, έδωσε έμφαση στο χρέος και την αναδιάρθρωση του υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δάνεια στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του Χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. Σε όλα τα φόρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού εδώ, θα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωσή του, μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη.

• Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, εκτός αν μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα χτίσουμε ή θα βελτιώσουμε κράτη πρόνοιας αντί να τα καταστρέφουμε.

• Θα προωθήσουμε με συνέπεια και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα ευνοεί την ανάπτυξη. Ένα σύστημα που θα επιτρέψει την Ατζέντα μας να ακμάσει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αντί να ασφυκτιά, όπως έκανε τα τελευταία 30.

Η γνωστή αναλύτρια του ιδρύματος Carnegie Τζούντι Ντέμσεϊ χαρακτηρίζει την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα «καλό νέο» για την Ε.Ε. λόγω των διαύλων επικοινωνίας που έχουν πλέον οικοδομηθεί και ενώ η κ. και οι άλλοι Ευρωπαίοι δεν είχαν αντοχές για έναν ακόμη Ελληνα πρωθυπουργό και ενδεχομένως νέες παλινδρομήσεις. Επισημαίνει, δε, ότι εάν στη συνάντηση που θα έχουν αύριο στη Νέα Υόρκη οι πρόεδροι Ομπάμα και Πούτιν βελτιωθούν τα δεδομένα στην κρίση της Συρίας, ίσως υπάρξουν θετικές συνέπειες σε ό,τι αφορά τη ροή προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά, ενώ εάν αρχίσει μια σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων της Δύσης με τη Μόσχα, θα υποχωρήσει και η τάση δαιμονοποίησης της Ελλάδας για τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του ιδρύματος German Marshall Fund στην Ευρώπη, Ιαν Λέσερ, περιγράφει την Ελλάδα ως «κράτος-κλειδί» στην πρώτη γραμμή του μετώπου του προσφυγικού ζητήματος, εκτιμά ότι θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες για να δείξει η Αθήνα ότι παραμένει στον πυρήνα της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση διεθνών κρίσεων και πως μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης σε πολλά ζητήματα, από το μέλλον της Συνθήκης Σένγκεν μέχρι τη λύση του Κυπριακού.

Ανάλογα θετική αίσθηση εκπέμπει και ο διευθυντής του Κέντρου Οικονομικής και Εξωτερικής Πολιτικής στην Κωνσταντινούπολη, Σινάν Ουλγκέν, ο οποίος αναμένει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιο υποστηρικτική στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., ενώ θα μπορέσει να αξιοποιήσει πιο εύκολα και χωρίς αγκυλώσεις το «μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας» που εμφανίζεται για λύση του Κυπριακού.

Λίγο πριν από τη συνάντηση που αναμένεται να έχει στη Νέα Υόρκη ο κ. Τσίπρας με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Τούρκος αναλυτής τονίζει ότι η Αγκυρα αποτιμά μια ελληνική κυβέρνηση που προσεγγίζει «εποικοδομητικά» τη διαχείριση του προσφυγικού. Εκφράζει, δε, την ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβληθεί του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου του και θα προωθήσει την εφαρμογή ΜΟΕ με την Τουρκία –κάτι που επεξεργάζεται ο υπ. Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς– τα οποία θα επιτρέψουν την εκατέρωθεν περικοπή των αμυντικών δαπανών.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση